Indian Wells – måndag

Zverev borta. Trist. Verkligen trist. Man blir påverkad liksom. Det närmaste sättet att beskriva det på är väl när Sverige förlorar en kvartsfinal i VM eller nåt sånt där. Det känns liksom hopplöst. Chansen kommer inte tillbaka. Man mår dåligt några dagar.

Mouahahahahahahaha! Jag är ju inte alls ledsen. Jag njuter av att se Zverevs misär.

Jag tror såhär.

Att vara dum i huvudet behöver nödvändigtvis inte vara negativt om man vill vara en hejare på sport i allmänhet eller tennis i synnerhet. Det kan nog ofta vara lite positivt. Man kan vara dum i huvudet på olika sätt. Man kan vara dryg och ha ett överdrivet självförtroende. Det kan göra det hela allmänt enklare, att man slipper tvivla på sig själv. Man kan vara korkad. Lite samma sak där, att man inte har vett nog att vara nervös eller förstå att man inte kommer vinna. Det finns fler exempel på hur det går att vara dum i huvudet men kanske till och med dra nytta av det i sportsammanhang.

Men så finns det ett annat sätt att vara dum i huvudet också. Jag brukar beskriva det som att man är aktivt dum i huvudet. Man är dum i huvudet i grunden, men man nöjer sig inte med det. Man måste utagera det hela också. Man liksom försöker framställa sig som dum i huvudet. Inte för att man vill det, men för att man inte fattar att man är dum i huvudet och att det därmed skulle vara vettigt att tona ned den egna personligheten. Mikael Ymer ett tydligt exempel om man ska titta på våra svenskar. Robin Söderling lite grann också på sin tid om än inte riktigt lika tydligt. Zverev dock det absolut tydligaste exemplet på detta under alla år som jag följt tennisen åtminstone. Jag är helt säker på att han i sitt huvud är en ganska skön kille som gillar att visa känslor och lite sådär skönt säger vad man tycker, samtidigt som man är en allmänt skön och trevlig kille. Det där är Zverevs bild av sig själv, det är jag helt övertygad om. Och där blir det lite problem. Att vara dum i huvudet kan funka, om man har någon slags uppfattning om att man kanske är det. Ska man gå till de exempel jag valde ovan så är väl detta lite till Söderlings fördel. Jag tror aldrig han såg på sig själv som en skön snubbe som folk hade lätt för att gilla. Det var till hans fördel. För Zverevs del är det den kompletta motsatsen. Jag tror nämligen det är väldigt rörigt i hans huvud just nu. Jag tror han är förvirrad. För jag tror att den där bilden kanske börjar ruckas lite grann. Det har nog börjat sås åtminstone ett litet frö i hans huvud om att alla hatar honom. Och det kan ju inte vara lätt. Det blir lite kontrast mellan supermegaskön kille och komplett, avskydd idiot.

Jag tror en stor del i hans insats mot Paul ligger där. Han var tvungen att anstränga sig väldigt hårt för att inte vara sig själv. För hans verkliga personlighet är ett litet snedsteg från att hamna i rejäla problem, och det är han inte sugen på. Han måste lägga enormt mycket energi på att inte vara sig själv och hur enkelt är det? Det kan jag verkligen relatera till. Jag är 38 år gammal och har levt lite av ett hittepå-liv där jag visat mig vara bra på vissa saker, något som gjort att jag kunnat hålla mig ifrån att ägna mig åt vanliga saker som att träffa människor, något jag inte tycker är särskilt kul. De få gånger jag nu måste träffa människor som inte intresserar mig, låt oss säga att det går sådär, men mest av allt, det tar extremt mycket kraft. Ungefär där tror jag Zverev hamnade. Det sög väldigt mycket kraft ur honom att inte vara dum i huvudet och eftersom han är aktivt, utagerande dum i huvudet i grunden, det blir nog lite bökigt för honom det här framöver.

Ska man titta på det spelmässiga så, det här kan ju vara Zverev. Han är en konstrasternas spelare. När han är som bäst är han en extrem servekanon som bollar mycket bättre än alla servekanoner som funnits. När han är som inatt är han en rätt stark servare som sen bara står och bollar vekt. Man ser det enklast på hans bollträff egentligen. Det räcker nog med att ni tittar på klippet. Kolla hur mycket han tar i, kämpar, och stönar. Han försöker slå hårt, men han träffar bollen så dåligt att han istället slår löst och då blir han ganska enkel att komma åt. Tillräckligt enkel för att en spelare som Paul, som inatt, ska kunna vara lite bättre.

Må Zverevs olycka fortsätta.

Felix också utslagen. Jätteskräll för min del. Jag trodde han hade slutat floppa nu men tydligen inte. Botic vinnare där i tre set.

Carreno Busta, Karatsev, och Cilic andra utslagna seedade spelare. Carreno Busta förlorade mot Munar i en trea, trodde jag inte. Karatsev mötte en för dagen bombkastande Johnson som slog 20 ess på två set. Det finns några såna där spelare. Ibland är Johnson nästan en servekanon. Ibland bara bollar han in serven i spel. Märkligt. Cilic föll mot Kecmanovic i en jämn match. Inte mycket att säga om.

Noteras ska förstås också Murrays torsk mot Bublik. Han ville på tok för mycket, Murray. Han var mycket bättre i första set men han är sin egen värsta motståndare just nu. Han är så desperat efter framgång att det låser sig. Inte första gången i karriären det händer riktigt.

Nu, dagens matcher.

Inte mycket till dåliga spelare det här kan man ju säga.

Bautista är faktiskt före Alcaraz både på årsrankingen och den riktiga rankingen. Folk gillar att spela på Alcaraz kan man säga och jag håller med. Jag tycker han ska vara bättre än Bautista redan nu. Inga inbördes möten och även om de garanterat tränat lite med varandra, aningen intressant att se hur Alcaraz hanterar Bautistas annorlunda, flacka spel.

Monfils är ingen jättedödare direkt. Aldrig varit, knappast nu för tiden. Det enda som är emot Medvedev där är väl att man så klart måste undra lite hur saker och ting påverkar honom just nu. Ingen spännande match om man ser till spelstyrka i alla fall.

Evans är knappast något problem för Nadal. Att han är mycket sämre är en bra start men rent spelstilsmässigt också, ska man spela på ett särskilt sätt för att inte slå Nadal, då ska man väl spela som Evans. Nadal kommer nog utnyttja hans backhand lite grann så att säga.

Bra odds på Shapovalov tycker jag. Han vann när de möttes i Australian Open, han är en bättre spelare och det ska passa honom bra det här. Små marginaler, absolut, men ska någon av dem få till det i den andres serve så är det Shapovalov.

Sinner-Bonzi är väl inte jättekul kanske. Den tycker jag Sinner ska vinna rätt enkelt.

Men sen skulle man ju vilja se två av nattmatcherna i alla fall.

Mycket intressant att se vad Brooksby kan göra mot Tsitsipas. Jag håller helt med oddsen. Jag tror han kan göra väldigt mycket, och även om jag inte gillar Brooksby så är jag lite sugen på att Tsitsipas ska falla ihop en smula. Han har varit en bubbla i väntan på att spricka i ett par år om man frågar mig. Mycket bättre spel och i synnerhet resultat än han egentligen borde mäkta med. Så en reaktion på det, inte mig emot. Tror han kan ryka inatt. Enqvist kommer nog inte med några direkta genialiteter inför matchen.

Norrie-Basilashvili, det är väl inte superspännande men man får notera att de faktiskt möttes i final i just den här turneringen förra året. Blir väl inget rankingras för någon av dem nu då den här turneringen spelades på hösten förra året men ja, lite tokigt i alla fall.

Och så avslutas hela kalaset med dagens klart mest intressanta match. När de möttes i Rom senast kastade Kyrgios stolar och blev diskad. De har också hunnit med att näthata rejält på varandra på social media. Man kommer nog inte närmare en hatmatch än såhär i dagens idrott. Inga enäggstvillingar. Ruud, han satt längst fram i klassrummet. Kyrgios, om han nu någonsin var i klassrummet lär han ha suttit överlägset längst bak. Vem vinner? Ingen jävla aning. Kyrgios ska ju ha högre kapacitet på det här underlaget tycker jag men det är ändå svårt att slå topp-10-spelare utan att man riktigt ägnar sig åt idrotten professionellt. Han har dock sett bra ut hittills så ja, det är väl lika öppet som oddsen indikerar ungefär.