Inför semifinalerna i Indian Wells

Då ska kalaset avgöras. Imorgon i alla fall. Men mycket kommer avgöras idag skulle jag säga. De två bästa spelarna möts och om de inte bankas skiten ur varandra, väldigt troligt att vinnaren vinner finalen.

21:00 Rublev-Fritz 1,44-2,80 Bethard

24 år gamla har de redan hunnit med en del de här två. Skiljer bara åtta dagar mellan dem som synes. Båda två superdupertalanger som var bra jättetidigt. Rublev ännu bättre ännu tidigare så klart, men Fritz var också igång på hög nivå långt innan han fyllde 20. Rublev föll ifrån rejält under något år och hade svårt att slå sig uppåt, han var skadad mycket, men nu sedan några år en bombsäker toppspelare. Fritz har hela tiden varit en mer eller mindre medelmåttig atp-spelare men har nu det senaste dryga året segat sig upp mot toppen. Kommer vara 17 på rankingen på måndag om han förlorar, Fritz. Om han vinner som sämst 14. Rublev går upp som ny sexa om han vinner idag men kan inte komma högre än så även om han skulle vinna finalen. Faktiskt inte personbästa för någon av dem idag. Fritz var nyligen på plats 16 och Rublev har varit sexa.

Fyra inbördes möten, alla på hardcourt. Två matcher 2018, vann en match var. Två matcher förra året, vann en var. Fritz vann senast, två jämna set inomhus i Paris i höstas.

Hur blir det här då?

Rublev är förstås bättre, men lite vägs det upp av att Fritz som spelare nog inte riktigt passar honom. Fritz klart bättre serve är till att börja med lite jobbig för Rublev och väl i spelet vill inte Fritz stå och spela i det jämna, höga tempot som Rublev vill spela i. Samtidigt så kommer det krävas något riktigt bra från Fritz för att han ska lyckas stöka till det för Rublev. Det gäller att han plockar fram sin offensiv i större utsträckning än vanligt för att springa och försvara sig en bit bakom baslinjen som han i stor utsträckning gjorde mot Kecmanovic igår, det kommer inte funka. Rublev har inte riktigt det där problemet som Kecmanovic har att sätta egen fart på bollen. Fritz defensiv håller inte. Han måste slå Rublev med sin offensiv och i någon mån variation.

23:00 Nadal-Alcaraz 1,66-2,25 Bethard

Det är inte mycket annat än den här matchen som vi alla ser fram emot idag förstås. Nadal 15-0 i år inför den här turneringen mot Alcaraz 8-1 i år inför den här turneringen. Världens två bästa spelare just nu? Nej, det kan man nog inte säga. Djokovic måste ses som världens bästa spelare innan han börjar förlora. Förresten ny världsetta på måndag, Djokovic. Det blev en kortis för Medvedev den här gången. Återstår att se hur mycket mer han kommer hinna spendera som etta innan Nadal högst troligt tar över i sommar någon gång. Alcaraz är otroligt bra. Ingen vet hur bra han är. Men innan man ens börjar jämföra honom med de tre bästa måste han förstås börja spela mot dem och även besegra dem. En första chans för honom här. Han mötte Nadal och Medvedev varsin gång förra säsongen. Han föll faktiskt igenom två gånger om. Man kan hitta förklaringar. Mot Nadal var det på grus i Madrid och allt blev nog alldeles för stort. Mot Medvedev var det på gräs i Wimbledon och mycket till gräsrutin, det har han förstås inte, Alcaraz.

Det här skulle jag säga är första gången att man kan förvänta sig av Alcaraz att han ska kunna mäta sig med någon av de bästa. Nu förväntar jag mig att han inte ska falla igenom. Det går inte att förvänta sig att han ska vinna, men jag förväntar mig att han gör en bra match och matchar Nadal. Annars har jag mer eller mindre missbedömt honom.

Igår var det 2,40 på Alcaraz här på Bethard. Nu är det 2,25. Igår var oddset riktigt bra. Nu är det nog ungefär där det ska vara. Han är inte favorit, matchen är inte helt jämn, men det krävs ingen stor skräll för att han ska vinna.

Hur blir då detta?

Två offensiva spelare i grund och botten. Det var väl åtminstone 10 år sen Nadal kunde ses som en defensiv spelare. Tittar man till hans framgångar i år skulle jag dock säga att han inte varit riktigt lika vild som han ibland varit på senare år. Det handlar smått garanterat om att han känner sig bättre fysiskt än på flera år och därför har möjlighet att spela lite mer som han vill, med mindre risk i sitt spel. Det där tror jag är bra för Alcaraz, för det öppnar sig för att han kan få möjlighet att driva på spelet här och är det något han kan så är det just det.

Sen finns det en väldigt viktig fråga inför matchen. Som jag inte har något svar på. Kommer Nadal anpassa sitt spel efter motståndet idag? Han gör det alltid när han möter någon av de absolut bästa. Men han gör det inte när han möter spelare som han ska slå. Jag vet faktiskt inte vilken kategori han sorterar in Alcaraz i. Om han skulle sortera in Alcaraz som en spelare som är bra nog för att han ska behöva anpassa sitt spel kommer han komma ut med ett offensivt spel, Nadal. För det finns en betydande skillnad mellan dem. Alcaraz servar bättre och har möjligen också en bättre offensiv men även om Nadal kanske inte har det betongförsvar han en gång hade, hans defensiv är mil och åter mil bättre än Alcaraz. Alcaraz har än så länge inte någon defensiv att tala om utan han försöker kontra sig ur pressade lägen. Om Nadal bestämmer sig för att våga lite extra och sätta press på Alcaraz, då är det problem för snorvalpen.

Det blir säkert någon slags kombination, medelväg. Nadal kommer veta och känna att han inte får hamna för mycket på bakfoten. Alcaraz kommer känna tvärtom, att han måste vara den som håller i taktpinnen för att ha en chans. Jag tror vi kommer få se att Alcaraz är den något mer offensiva av dem.

I övrigt så kan vi nog mest bara se fram emot ett möte mellan två av världens absolut bästa bollare när bollen är i spel. Nadals riskminimerande mot Alcaraz, vad ska man kalla det, hiphop-spel, rocknroll-spel, vad man nu vill. Han vilar inte på hanen så att säga och han kommer inte göra det ikväll heller. Det kommer pangas hejvilt och det kommer göras bättre än typ någon annan kan det. När man ska försöka placera in Alcaraz kvalitetsmässigt förresten. Har han redan nu världens bästa offensiv kanske? Djokovic, Medvedev och Nadal. Alla tre har ett fantastiskt drivande spel, men de skjuter inte från höften direkt. Alcaraz är en ren, utpräglad offensiv spelare och jag kan på rak arm inte komma på någon som gör det bättre än honom.

Nej, jag kommer inte längre. Jag avslutar med att säga att detta på förhand är årets mest fräsiga tennismatch på papperet, och då har vi ändå hade en final i Australian Open mellan Nadal och Medvedev redan. Alcaraz kommer under de närmaste 15-20 åren skriva historia, troligen som tidernas största och bästa spelare när han kliver av. Jävlar vad gamla vi kommer vara då. Men det behöver vi inte tänka på nu. Vi kan istället tänka på att om alla de där åren kanske man kommer minnas kvällens match som det rejäla startskottet som markerar den verkligen inledningen av hans övertagande. Ett övertagande som säkert kan ta ett tag, men det behöver inte göra det. Alcaraz är 18 år gammal. Det normala är att man inte ens är i närheten av någon slags nivå innan man är 20 och det är inte ovanligt att man når början på sin topp när man är 23 år gammal eller något sånt. Var Alcaraz är om två år, om fem år, som han utvecklas just nu, det går knappt ens att fundera på. Om allt bara fortsätter på rätt väg för honom, då kan han mycket väl bli så överlägsen att det inte ens är kul längre.

Nu lägger jag av. Ha en trevlig match, vänner.