Indian Wells – avslutningsdagen

Visst var det sjukt spännande. Och även imponerande bra spel sett till förhållandena. Det har nog mest med mina förväntningar att göra. Orimliga förväntningar. Men kanske att jag ändå hade hoppats på ännu mer.

Framför allt, om man ska vara negativ. Vilka svar fick vi egentligen kring Alcaraz nivå? Inga som vi inte redan hade skulle jag säga. Vi har sett att han är sådär bra hela året men det blev som inget ytterligare test på något vis. Eller ja klart det blev det. Det blev årets andra förlust vilket gör att vi kan slå fast att han ännu inte är bättre än Nadal. Men rätt svåra förhållanden, lite speciellt, hur hade en match mellan dem med perfekta yttre förutsättningar sett ut? Det har vi ingen aning om. Ingen aning om vem det gynnat, och ingen aning om hur de hade stått sig mot varandra då.

Men om vi ändå ska använda den här matchen som någon slags måttstock på Alcaraz. Då landar jag nog ändå i att nja, svaret är nog att han inte är riktigt däruppe ännu skulle jag säga. Han är inte uppe och riktigt nosar på de absolut bästa. Är han bättre än spelarna bakom då, Zverev, Tsitsipas, Rublev och såna? Jag tror han behöver några månader till på sig.

Nu låter det som någon slags Alcarazsågning här. Han pressade Nadal hela vägen. Det var en kanonmatch, särskilt sett till förutsättningarna. Det är nog bara det att jag kanske hade förväntat mig lite mer. Och jag tycker också man ska säga att Nadal varit superbra i den här turneringen, men jag skulle säga att det finns ett gäng procent kvar. Det är inte Nadal uppe på den absoluta toppen som Alcaraz hotade sent igår kväll.

Men det här är väl bra. Det skulle bli stökigt på något vis om Alcaraz vann den här turneringen och man skulle börja diskutera redan nu om han är bäst. Den här perioden fram till det att han tar över kommer på alla sätt och vis vara fruktansvärt intressant så för min del får det gärna dra ut på tiden lite grann i alla fall.

Nadal då? Vi lär ju skriva något om Nadal. 20-0 i matcher i år. Det är bara enstaka gånger det hänt att en spelare inlett en säsong på det sättet. Att Nadal för det precis inför grussäsongen där han under sin karriär varit mer dominant än någon spelare varit på något underlag, det är svindlande. Man ska absolut också säga att Djokovic inte varit i spel och även om Medvedev var med på lika villkor i början av säsongen, just nu kanske man ändå får se honom som en lite mindre farlig version av sig själv i och med hur stökigt hans liv lär vara. Så visst har han fått det lite enklare serverat för sig än det kunde vara för Nadal men han har onekligen tagit vara på chansen. Han har lyckats vrida upp sig själv till att vara bättre än på flera år och det är så klart enormt imponerande.

Finalen ikväll, som jag personligen inte tror blir så mycket till final, men ändå, vi ska ju försnacka den så klart.

23:00 Nadal-Fritz 1,22-4,35 Bethard

Var möttes de? Kvackapulko så klart. Två år sen. Nadal vann enkelt.

Svårt, svårt för Fritz det här. Han är lite av en bluffspelare. Låter elakt så vill man vara snällare kan man säga att han vrider ut precis allt ur det han har. När motståndet då blir för tufft, då spricker det. Då finns det liksom ingenting som håller riktigt och om Nadal inte faller igenom fysiskt ikväll så blir det nog just så.

Otroligt bra gjort av Fritz att slå Rublev och någonstans där ligger nog hans kapacitet. Han är bra nog för att kunna slå någon av de svagare topp-10-spelarna. Han är inte bättre än dem, men han kan slå dem. Det här dock, det är något helt annat och jag tycker det är rätt tydligt att det inte kommer räcka för Fritz.

Han har sin serve att luta sig mot. Sen är jag väl lite tveksam till om den är bra nog för att ge så mycket utdelning mot Nadal, men han kan så klart hoppas. Väl i spelet så, det är inte som att han kommer bli totalt utspelad, Fritz, men det kommer ändå vara tydligt att han inte håller. Nadal kommer vara alldeles för bra på precis alla håll och kanter.

En fantastisk turnering den här gången, Indian Wells. Jag tycker tennisen fått upp en puls som den inte haft på länge. Men tyvärr tror jag nog inte att finalen blir särskilt sprakande. De stora matcherna är redan avklarade.