Miami – fredag

Ont om skrällar, det är väl sammanfattningen av första omgången i Miami. Eller om man så vill, kvalomgången. Kan man verkligen kalla detta en första omgång? Det har verkligen inte känts som det. Det är ett kval om vilka som ska få vara med och möta de bra spelarna.

Mest intressant från speldagen var väl egentligen det här.

Såhär blir det när man inte sätter ner foten direkt. Det spelar egentligen ingen roll vad det är. Om det är inom idrott, om det är inom ett företag, en skolklass, vad som helst. Om man från ledningen visar svaghet, då eskalerar det som börjat alltid. Det började med Zverevs ickeavstängning, det fortsatte med Kyrgios i Indian Wells och nu det här. Kanske den minst allvarliga grejen av de tre den här, den minst aggressiva i alla fall, men fortfarande, jag har svårt att se att detta ska höra hemma på en tennisbana.

Det är som att man har satt en tydlig gräns. En märklig gräns ska säga, men tydlig. Man får göra vad man vill utan bestraffning så länge man inte skadar någon. Det spelar ingen roll om det är turen som räddar en, det är resultatet som räknas, vilket jag tycker är för jävla knepigt. Om man exempelvis jämför Djokovic diskning i US Open för några år sen med de här tre grejerna, då är hans skjutning av boll mot planket den klart lindrigaste grejen. Skillnaden dock att hans boll träffade någon. Zverevs yxhugg, Kyrgios vansinneskast samt den här från Brooksby, de träffade inte någon även om det var sjukt nära. De klarade sig också, det gjorde inte Djokovic.

Gemensamt för de här tre, Zverev, Kyrgios och Brooksby är att de heller inte är förstagångsförbrytare så att säga. Zverev uppför sig konstant dåligt, som bekant. Kyrgios, han är Kyrgios. Och Brooksby, han är ärligt talat ett riktigt rövhål när han spelar tennis. Bara den här grejen. Kolla siffrorna i matchen när han bestämmer dig för att kasta sin racket på bollkallen. Han har i princip avgjort matchen, dubbelbreak i avgörande set. Han är inte riktigt i balans i den där killen. Sen är det jävligt uselt att torska set mot Coria på hardcourt, men nu hade det ju ordnat sig för honom. Då kanske man inte ska kasta racketar på folk. Ska tilläggas att Brooksby vad jag sett inte ens bad bollkallen om ursäkt. Det finns ett annat klipp där bollkallen tar upp racketen och Brooksby bara går och hämtar den och går därifrån. Jävla idiot.

Under natten ska Thompson också varit nära att skjuta ner en bollkalle med en boll. Komiskt nog vann både Brooksby och Thompson sina matcher. Det är ju en sak att uppföra sig dåligt när man förlorar men att göra det när han vinner, det är en annan nivå. Thompson bästis med Kyrgios ska sägas. Vilket är konstigt då Thompson verkar någorlunda vettig men det säger väl något ändå kanske.

Fortsättning lär följa. Det kommer tyvärr krävas att någon gör illa sig igen för att spelare ska börja bli diskade och avstängda. Jag tycker det är riktigt onödigt. Det hade varit enkelt att statuera exempel.

Var tycker jag man ska dra gränsen då?

Slå sönder racket tycker jag ska vara tillåtet men med ett tillägg, det ska vara kontrollerat. Man ska hålla i racketen under hela förloppet och det ska inte ske på ett sätt där grejer flyger omkring i luften. Så fort man släpper racket och det flyger iväg däremot, då är det inte kontrollerat och man ska bli diskad. Detsamma gäller om man slår sönder inredning på banan som stolen eller soffan man ska sitta på. Det tycker jag inte ska vara acceptabelt.

Väldigt lite att notera från resultaten igår. Vi går på dagens matcher istället.

Liten nivåhöjning jämfört med första dagarna va?

Tycker Draper-Norrie känns lite kul redan klockan 16. Den nya mot den gamla, kan man ju säga, men Norrie känns ju mer eller mindre färsk han också även om han inte är purung. Han slarvade bort några onödiga år på att gå i skolan i USA och fyller därför 27 i år, trots att han är ganska ny på touren. Draper däremot, 20 år gammal och närmar sig topp-100 trots att han inte spelat jättelänge på challengertouren. Ligger bra till. Norrie ska vinna, men jag är nyfiken på vad Draper kan hitta på ändå.

Fognini, bryr man sig om honom längre verkligen? Jag gör det nog inte faktiskt.

Gaston är rackarns duktig på att flytta runt sina motståndare med fina vinklar. Passar bra mot Isner. Sen har han en jättesvag serve, Gaston, inte bra mot Isner. Dessutom dålig räckvidd, problem i returnerandet. Men ett litet öga tycker jag man ska ha på den. Den klan bli lite spännande.

Coric saknar matchträning och ska knappast vara ett hot mot Zverev.

Men sen är det fina matcher att välja på. Sinner-Ruusuvuori, jättebra nivå för att vara i den här rundan. Inte de spelare jag tycker är roligast att titta på men jättebra nivå. Rätt lika spelare faktiskt. Blir bra baslinjebollande där.  Men jag kommer titta på Svarre-Kokkinakis, den kan bli riktigt kul. Hur bra är Kokkinakis egentligen? Är han en topp-20-gubbe? Kanske. Liten fingervisning ikväll i alla fall.

Det är inte slut på bra matcher direkt. Det kommer flera här.

Rublev-Kyrgios, vilken fajt. Givetvis dagens huvudmatch. Nu gäller det lite för Kyrgios. Vill han visa att han är på allvar, då ska han se till att vinna den här matchen och han har så klart alla möjligheter att göra det. För tänker man tillbaka på hans nivå mot Nadal förra veckan, är Rublev sådär bra? Knappast. Sen är det ju alltid jättefrågetecken kring Kyrgios. Han presterar sällan på den nivå han ska prestera men han känns rätt taggad just nu så ganska god chans ändå. 1-1 i inbördes möten men jag vet inte, för få matcher och spelade 18 och 19. Inte mycket att läsa ut något av. Det finns knappast någon spelare som har lätt för Kyrgios. Det passar bara mer eller mindre dåligt att möta honom. För Rublev? Ganska dåligt skulle jag säga. Är man beroende av någon slags rytm i sitt spel, vilket Rublev är, då är det extra bökigt att möta Kyrgios. Presterar Kyrgios tror jag han vinner.

Sen är det väl lite tröttare matcher senare under kvällen ändå. Det är bra, men det står sig inte riktigt mot matcherna tidigare under dagen så vill man passa på och sova lite, då kan man väl göra det efter Kyrgiosmatchen kanske. Den lär inte börja åtta utan snarare nio kanske så blir nog lagom.