Vettig insats av Kyrgios

Den som lägger ut videoklippen från Tennistv gillar orden ”god mode”. Det är dagligen spelare som kommer upp i gode mode. Det kan vara typ Istomin-Anderson, god mode, för att Istomin satte en backhand.

Men om man ser till Kyrgios förutsättningar och normala nivå, här funkar det väl kanske.

Om jag ska peka på vad Kyrgios har, som gör att sånt här kan hända, så fastnar jag på en sak. Att han inte respekterar sina motståndare. När man säger att man inte respekterar en motståndare handlar det alltid om att man uppför sig dåligt. Kyrgios uppför sig konstant dåligt, men det är inte det jag menar nu. Jag menar att han inte respekterar sina motståndares spel eller slag. Han skiter som här fullkomligt i att Rublev är sexa i världen. Han ser en spelare som har svag förstaserve, oduglig andraserve, och som inte kan försvara sig. Och så spelar han sin match efter det. Jag ska inte säga att det är gudomligt som i god mode. Vad nu det är. Någon som högst troligt inte finns, och därmed knappast inte spelat tennis, svårt att sätta in den spelarens nivå i sammanhanget. Men det är i alla fall något som är genialt, och det  är något som många skulle kunna lära av.

För bryter man ner Rublev som spelare så är han en bollmaskin som är sjukt bra om man spelar som han vill. Och nästan alla spelar som han vill. Rublev spelar som nästan alla tennisspelare, det är bara det att han är bättre än nästan alla på det spelet. Men börjar man titta på vad han inte är så bra på så får man fram just det som Kyrgios antagligen tycker om honom och då kan man om man har rätt verktyg göra såhär som Kyrgios gjorde. Rublevs andraserve är exempelvis ett skämt, men han kommer nästan alltid undan med den då returerna på andraservar är något som är extremt outvecklat inom tennisen. När man möter Rublev är andraserven nästan alltid det bästa läget man får i en bollduell att avgöra men att attackera direkt på returen, det är inget man gör i tennis, än så länge. Man sätter igång spelet istället. Man vill inte missa direkt på returen. Kyrgios, han skiter i sånt. Därför klev han in någon meter innanför baslinjen och bara slog in Rublevs andraservar. Helt respektlöst men extremt effektivt. Inte mest för att han vann bollarna på det utan mer för att, ni som spelat tennis, eller pingis, eller någon annan racketsport. Ni vet hur ens spel faller ihop när motståndaren inte respekterar ens serve. Man börjar tvivla, man börjar serva sämre, man börjar göra saker med serven man varken vill eller klarar av, och det påverkar till sist också spelet i övrigt. Serven är grunden till hela ens spel. Servar man bra är det enkelt att spela bra. Servar man dåligt eller om motståndaren krossar ens serve, då blir det extremt jobbigt och man spelar väldigt ofta sämre i övrigt också.

Även i övrigt tycker jag det där är den röda tråden. Kyrgios respekterade inte Rublev spel. Han satte press på honom. När Kyrgios väl fick slå några grundslag så slog Kyrgios bara ännu lite hårdare och fick på så vis Rublev ur gängorna.

Jag är helt övertygad om att Kyrgios inte tycker att den här matchen eller resultatet är något konstigt. Jag tror han tänker något i stil med, spelar jag bara ordentligt, då ska det bli såhär. Lite får jag faktiskt hålla med. Om man jämför de här två så, Rublev är absolut skitbra på det han gör. Och han får nästan alltid spela som han vill. Men det handlar egentligen rätt mycket om att tennisen fortfarande är outvecklad. Jag ska inte säga att Kyrgios sätt att spela är framtiden, men när man tittar på matchen igår så, det är ju rätt enkelt att peka på vad som funkar bäst om man gör det bra. Att attackera de enklaste bollarna, oavsett var eller när de kommer, där finns det fortfarande mycket att göra inom tennisen och ofta handlar det om att attackera tidigare. Det är kanske ingen slump att den blivande överlägsna världsettan Alcaraz knappt har något försvar utan han kontrar sig hela tiden ur pressade lägen. Det kommer inte vara vara varken defensiva spelare eller bollmaskiner som Rublev som är bäst om x antal år. Det kommer vara spelare som dunkar in bollen så fort de ser den. Gör man det bara bra nog kommer det alltid vara överlägset allt annat.

Hur bra var då detta av Kyrgios?

Det var enormt bra. Inget mått för hur han kommer prestera framöver eller under resten av säsongen. Inte överhuvudtaget. Men det man ändå bara måste säga är att när han får det han gör att funka, och är med hyfsat i skallen, då är han inte på samma nivå som de sämre topp-10-spelarna. Han är ganska mycket bättre än dem. Han är snarare uppe och nosar på de absolut bästa men som sagt. Det ska inte blandas ihop med hur bra han är över tid. Det handlar bara om hans kapacitet vid ett fåtal tillfällen.