Challengerdag!

Alla favoriter höll i Miami igår. Alcaraz imponerade något fruktansvärt, men det kommer jag skriva ungefär tusen gånger de närmaste åren, om vi får fortsätta leka tillsammans här på bloggen så länge. Så det behöver vi inte skriva nu.

Vi tittar framemot dagen istället. Mycket fina åttondelar i Miami, men det ska vi också ta senare.

Vi har nämligen challengertennis i Marbella och dessa två matcher.

11:30 E.Ymer-Wawrinka 1,68-2,05 Bethard

Först ut Wawrinkas comebackmatch. Han spelade senast i Doha förra året. Alltså mer än ett år sen han senast spelade tennis. Han spelade bara fyra turneringar förra året och vann på dessa tre matcher. Rankad 20 den här tiden förra året, så man ska inte inbilla sig att han hade fallit ifrån redan när han slutade spela även om det också ska sägas att han var en av de spelare som räddades bra av den låsta rankingen. Nu har det dock spruckit och han är rankad på plats 232. Med det riktiga rankingsystemet skulle han dock givetvis egentligen vara orankad nu när han kommer tillbaka. Det är så det ska fungera. Återstår att se när man får för sig att gå tillbaka till det riktiga systemet. Det är nog så att det tillfälliga systemet blivit så pass geggigt att omkastningarna skulle bli stora om man gick tillbaka. Kanske vid nästa årsskifte eller något sånt kan vi väl hoppas på.

En fot är det som spökat för Wawrinka. Med andra ord, han lär väl kunna slå till bollen fortfarande, men frågan är kanske hur hans rörlighet påverkats. Man kan se den saken från två håll. Antingen tänker man att han ändå alltid varit osnabb och lite orörlig. Vad spelar det då för roll om det blir lite värre? Eller så tänker man att han alltid hängt lite på repet gällande rörligheten och snabbheten. Om han nu blivit ännu klumpigare kanske repet dras.

Prognos inför hans återkomst då?

Inte jättegod skulle jag tro.

Dels så hade han några halvknackiga år innan det här uppehållet. Men ännu mer, spelet utvecklas. Om man återgår till Alcaraz som jag började texten med. Pratade faktiskt om det här med en god vän igår kväll, även om det då gällde Cilic. Jag tycker det ännu mer gäller Wawrinka egentligen. Wawrinka har varit uppe på en enormt hög nivå när han varit som bäst. Han har då slagit de bästa spelarna i världen i de största turneringarna. Men, när man ser var tennisen är nu och var den är på väg. Nu är inte Alcaraz bäst nu, men när man såg honom pressa upp tempot mot Cilic igår så att Cilic var helt chanslös trots att han själv spelade bra. Det där tempot hade inte ens den bästa versionen av Wawrinka tålt. Han hade inte hunnit med sina svingar och lite så tror jag verkligheten ser ut idag. När Wawrinka var som bäst låg han lite före de andra. Han var mer offensiv än Djokovic och Nadal vilket gjorde att han kunde driva spelet mot dem och när han var på topp, då var han bra nog för att slå dem. Nu är topptennisen uppe på ett annat tempo. Nadal är en mycket mer offensiv spelare idag. Djokovic kanske inte i och för sig, men det finns ett gäng andra spelare som spelar rätt snabbt också. Ska man ta Medvedev exempelvis så, vilken mardröm för Wawrinka att möta hans flacka spel.

Ingen Wawrinka i toppen någonsin igen tror jag, men visst kan han kommer tillbaka till att vara någon slags utmanare till de bästa i stora turneringar på grus.

Här kommer han så klart vara löjligt rostig. Att säga något om matchen är inte särskilt intressant då det enbart handlar om vilket skick Wawrinka är i. Är han någorlunda hyfsad krossar han Ymer men jag håller nog med oddsen lite grann. Jag tror ärligt talat att Wawrinka kommer vara helt värdelös och antagligen inte heller gå för fullt. Den här matchen är nog ren uppvärmning för honom.

13:00 Thiem-Cachin 1,16-4,35 Bethard

Wawrinkas comeback får ses som ett långskott. Han är snart 37 år gammal och håller på att tyna bort. Här är det något helt annat. Thiem är bara 28 år gammal. Han har precis kommit in i sina bästa år som spelare. Han försvann under sommaren då han skadade handen under grästurneringen på Mallorca. Såg inte alls allvarligt ut men handskador tillhör det sämsta man kan drabbas av som tennisspelare. Om man som Thiem har enhandsbackhand är det ännu värre.

Det man ska komma ihåg med Thiem och förra året är att han fram till skadan hade haft ett med sina mått mätt katastrofår. Han kom in till säsongen med höga förväntningar då han under 2020 för första gången etablerat sig som en av de absolut bästa spelarna även på hardcourt. Men under hela förra året gick det skit. Han torskade i åttondelen mot Dimitrov i Australian Open, en jättemissräkning. Torsk i sin andra match i Doha mot Bautista, torsk i första matchen i Dubai mot Harris, semi i Madrid men där minns jag att han var riktigt dålig. Han hade haft ett uppehåll på två månader då och var inte alls matchtränad. Han försökte knappt. Torsk i andra matchen i Rom mot Sonego, första matchen i Lyon mot Norrie, första i Franska öppna mot Andujar, och så torsken mot gräs mot Mannarino på Mallorca där han gav upp i första set. Kort sagt, han satte inte en fot rätt förra säsongen.

Nu ska det inte behöva spela någon roll, men man ska ha det i bakhuvudet. Thiem utmanade inte de bästa spelarna i världen förra säsongen. Det var två år sen han gjorde det.

Men, jag tror på Thiems comeback. Om det för Wawrinkas del känns osannolikt att han ska kunna mäta sig med de bästa igen så, varför skulle inte Thiem kunna göra det? Han har visat att hans spel håller mot vem som helst. Han är den som mest tydligt monterat ner Nadal på grus de senaste åren. Och tittar man på de andra toppspelarna, det finns inget med Thiems spel som talar för att de skulle ha sprungit ifrån honom. Thiem kommer tillbaka med att precis som innan ha världens bästa forehand och har man det, då är man alltid farlig för precis vem som helst.

Sen är det väl tidsaspekten. Som jag nämnde hade han svårt att komma tillbaka från sitt långa uppehåll förra säsongen. Han är också en träningsprodukt. Det är så klart alla spelare i någon mån, men Thiem är en av de som tränar hårdast och ju mer det är så, ju hårdare man tränat för att nå dit man är, desto klurigare är det att komma tillbaka. Ska man jämföra med Kyrgios som aldrig tränat så, vad är skillnaden om han varit borta ett år liksom? Han har aldrig varit fulltränad. Thiem som varit fulltränad i hela sitt liv, då blir kontrasten lite större när man är otränad.

Cachin, ja han var väl i kvarten i en atp i Sydamerika för några år sen. I övrigt är han en oduglig spelare som pendlar mellan future- och challengertouren. Thiem ska inte kunna förlora mot honom hur dålig han än är i princip, bara han går någorlunda för fullt.