Inför Miamifinalen

Det här kan ju bli kul. Jämför man med Indian Wells-finalen för ett par veckor sen så, det finns ju lite mer spännande grejer med den här kan man säga.

19:00 Ruud-Alcaraz 3,20-1,35 Bethard

Måste vara den yngsta mastersfinalen någonsin det här? Kan inte tänka mig något annat. Hjälper inte om Djokovic och Murray skulle ha mötts när de båda var 22 eller nåt sånt. Ruud har precis fyllt 23, Alcaraz ska snart fylla 19.

Kanske inte den bästa mastersfinalen. Att kalla den för den mest intressanta vore också en lögn, men riktigt, riktigt intressant i alla fall. Jag är nämligen nyfiken på båda två.

Att man är nyfiken på Alcaraz, är man inte det, då är man nog inte så nyfiken på tennis, eller livet för den delen. Att spåna kring hur bra han är, när han ska bli bäst, allt det där. Det är spännande. Mycket spännande. Och det känns som det kommer ändras från vecka till vecka. Han ska nu precis börja spela matcher mot de bästa i världen regelbundet och ni som hållit på med idrott vet nog hur mycket bättre man blir av att mäta sig med starkt, helst starkare motstånd. För Alcaraz del är väl frågan bara om han hoppat över den där biten med starkare. Han kanske blivit bättre än alla andra utan att ens hinna möta dem. Men det, det får vi vänta lite med att få ett svar på och ska man vara lite realistisk, han är nog inte riktigt där ännu trots allt.

Ruud,. nyfiken där är väl självklar. Det är så klart intressant att han blivit så sjukt mycket bättre. Hans utveckling på hardcourt senaste året, den är helt overklig. Och hans utveckling de senaste två åren, den är ännu värre. Jag minns att jag inför säsongen 2020 skrev  ett speltips om att Mikael Ymer skulle avsluta året före honom på rankingen. Ruud var knapp favorit i den matchen men jag minns att jag tyckte Mikael Ymer var favorit. Om det var tillfällig sinnesförvirring eller att jag inte kan något om tennis, kanske. Eller så är det snarare så att Ruuds förbättring under de senaste två åren, den var väldigt svår att förutse och om man frågar mig har det knappt funnits spelare som på ett bättre sätt lyckats förändra och förbättra sitt spel i vuxen ålder. För ett par år sen kunde inte Ruud serva och han kunde inte slå hårt. Han sprang och jagade boll på grusbanor, ingenting annat. Nu, den enda parallell man kan dra är väl egentligen den m ed Nadal som genomgått samma förändring, om än väldigt mycket senare i karriären. Att gå från en ren försvarsspelare till en spelare som helst vill driva på spelet. Det är så klart svårt att säga med säkerhet, men det finns ju rätt tydliga band mellan Ruud och Nadal eller kanske snarare Nadals tennisskola på Mallorca. Jag tror inte direkt det är Nadal som stått och drillat Ruud, men Nadal är ett resultat av att några få särskilda människor haft en enormt tydlig bild av hur tennis ska spelas. Den kunskapen finns på Nadals tennisskola och även om Ruud inte direkt bott där senaste åren, jag tror det är väldigt mycket av idéerna därifrån som gjort honom till den spelare han är idag.

Har ni sett Nadals tennisskola från luften förresten? Ser det ut som att det är svårt att bli bra på tennis här?

Man blir ju lite sugen på att sporta kanske, det får man ju säga. Notera också bristen på pooler och allmän rekreation på området. Om man vill ha en fritidssysselsättning, då går man och spelar fotboll eller basket. Man går icke och badar. Notera också padelbanorna där en bit bort. Tror ni Nadal är bra på padel? Jag tror faktiskt han är helt värdelös. Hade varit intressant att veta om det stämmer.

Nu ska vi inte prata om padel. Nu till kvällens match.

Vi kan väl börja med oddsen här på Bethard. Jag tycker Alcaraz är alldeles för stor favorit. Det är lätt att fastna på honom med blicken så att blicken aldrig faller över till Ruud inför en sån här match men tittar man på deras resultat i den här turneringen är det inte direkt svårt att säga att man imponeras mer av Ruud. De har slagit varsin toppspelare, Ruud slog Zverev både rättvist och enkelt. Alcaraz slog Tsitsipas på ungefär samma sätt. Ruud har slagit Norrie, Alcaraz har slagit Hurkacz. Går på ett ut. Skillnaden är att Alcaraz varit på väg ut. Han kunde mycket väl ha rykt mot Kecmanovic. Ruud har inte ens varit i närheten av att förlora. Det är en klar skillnad. Alcaraz är en fullt rimlig favorit. Hans högstanivå, eller förmodade högstanivå kanske man ska säga, den kan Ruud knappast matcha. Dessutom betyder det någonting att Alcaraz fullkomligt demolerade Ruud på grus förra sommaren och att om man tittar på deras spelstilar så är detta mer problem för Ruud än för Alcaraz. Men så stor favorit som oddsen indikerar, det är han inte, Alcaraz.

Matchbild?

Det Ruud ska passa sig för är att hamna för långt bak i banan. Han har en sån tendens. Försvaret är trots allt hans trygghet och hamnar han en bit bak i banan, ingen har väl missat Alcaraz stoppbollar i den här turneringen. När motståndaren backar bak av rädsla för Alcaraz pangande, då avslutar Alcaraz istället lidandet med en kort boll. Enormt giftigt det där. Det är förstås sådär Alcaraz vill få matchen. Han vill kunna ta initiativ själv och sen välja om han ska stå och panga Ruud från hörn till hörn eller om han kan avgöra med en stoppboll alternativt bara slå igenom Ruud när läge ges. Jag tror att Alcaraz anfall är för bra för Ruuds försvar. Så får båda spela på sina egentliga styrkor, då vinner Alcaraz.

Men, om Ruud lyckas få matchen till att de båda får spela med sina svagare sidor då? Då tror jag att Ruud mycket väl kan vinna.

Ruuds offensiva spel har blivit sjukt mycket bättre senaste året. Hans offensiv håller nu kanske inte toppklass, men väldigt hög nivå. Denna offensiv ska inte räcka mot en av världens bästa spelare, men mot just Alcaraz kan det räcka. Alcaraz gillar inte att hamna i försvarsposition utan vill kontra sig ur alla pressade situationer. I längden klarar han inte det. Det är inget effektivt sätt att spela för honom, det kunde vi bland annat se mot Kecmanovic.

Det är ganska enkelt för Ruud idag tycker jag. Han måste göra allt för att pressa Alcaraz. Han måste ligga på gränsen för vad han klarar gällande att ta tidiga initiativ. Men får han till det som jag tror han kan få, då kan kombinationen bli för tuff för Alcaraz. Om Ruud lite för ofta får Alcaraz på bakfoten kommer Alcaraz bli stressad även när han får sina lägen och då tror jag definitivt att Ruud kan vara där och knipa matchen.

Det här ska ju bli kul. Jag tycker vi hörs i vår facebookgrupp Tennisen, inför och under matchen.