Veckans turneringar – Marrakesh och Houston

Jodå, jag är helt med på att det är onsdag, och det är kanske lite sent att köra en införtext kring turneringar som började i måndags. Men ibland är det lite så att man behöver landa någon dag efter en fräsig turnering för att börja intressera sig för det nya, lite mindre fräsiga. Var lugna dock. Det är inte många ofräsiga tennisveckor framöver. Fram till juni är det två veckor som inte har stora turneringar. Hyfsat, eller hur? Sen spelas grässäsongen under juli, den är fräsig hela den. Efter det är juli faktiskt en lite halvtrött månad med mindre turneringar men då spelas Båstad. I augusti uppladdningen för US Open med mastersturneringar två veckor i rad och sen US Open första halvan av september. Från måndag och nästan ett halvår framåt, det är tennisens högtid det. Det går inte att säga emot. Eller om man skulle räkna in mars med Indian Wells och Miami i det också kanske. Oavsett vilket, antingen är vi nu inne i högtiden, eller så börjar den på måndag med Monte Carlo, det får man välja själv.

Marrakesh och Houston, det är inte mycket högtid över dem, men det är i alla fall gruspremiär. Det är inte så tokigt det heller.

Startfälten den här veckan är inte särskilt starka, men det är en grej som sticker ut mot vanliga 250-veckor och det är att de bra spelare som spelar, de gör det inte för att visa upp sig och plocka hem startpengar. De bra spelare som spelar vill komma igång med sin grussäsong. De tar alltså turneringarna på lite större allvar än vad bra spelare normalt gör i såna här turneringar.

Felix så klart affischnamnet här. Hur är han på grus då? Det kan väl diskuteras egentligen. Inga bra siffror hittills på atp-nivå, men man ska komma ihåg att när han slog sig in på atp-touren gjorde han det som en ren grusspelare. Han spelade lika många challengers på grus som på hardcourt men mest intressant, han vann 70% av sina matcher på grus, bara 46% av sina matcher på hardcourt. Sen har det svängt det där. Som sagt, inga höjdare till grussäsonger hittills men då ska man ju också lägga till att han går in till den här grussäsongen som en annan spelare än tidigare. Visserligen lite sömnigt senaste veckorna, men man ska komma ihåg hur bra han var i början av säsongen. Han är spännande att hålla koll på här.

Fint också förresten att detta är en 32-lottning och inte 28-lottning som de flesta andra små 250-turneringarna numera. Felix har alltså redan spelat en match. Fransmannen Benchetrit som för något år sen bytte land till Marocko är en rätt misslyckad spelare så att slå honom, säger inte mycket direkt. Nu Molcan, kanske inget test heller men lite mer i alla fall. Sen rullar det på och det är väl ungefär samma typ av motstånd egentligen. Det är spelare Felix ska slå från start till mål men vi får se om han gör det helt enkelt.

På Felix halva ska man notera Musetti också tycker jag. Kommer ni ihåg hur han kom fram ungefär samtidigt som Alcaraz på challengertouren. Eller kom fram ska jag inte säga, men de var bäst på challengertouren samtidigt och klev över till atp-touren samtidigt. Musetti var sen den första av dem som började busa rejält på atp-touren men sen, jag ska väl inte säga genomklappning men det har inte gått åt rätt håll. Han har viftat sig till några poäng i hardcourtturneringar, helt från ingenstans, men han har inte blivit den dominanta spelaren på grus som man verkligen kunnat förvänta sig. Man ska vara noga med att radera alla likheter mellan honom och Alcaraz dock. Det känns ju onekligen som att Alcaraz jobbar rätt hårt, minst sagt. Musetti känns väl lite tvärtom. Det känns lite som att han tycker att han är bra redan och väntar på att framgångarna ska komma till honom. Inte så effektivt kanske. Men intressant grussäsong för honom i alla fall och en bra start här.

Evans var högst seedad på undre halvan. Inte bra på grus, Evans. Han har gjort enstaka bra resultat på grus, men han är inte bra på grus. Andujar har vunnit den här turneringen tre gånger och han är alltid superbra här så dålig lottning var det också för Evans.

I övrigt känns den undre halvan extremt öppen. Det är väl någon enstaka spelare som inte kan gå till final. Kotov lär inte göra det. Knappast Basic heller. Men i övrigt har alla chansen och alla har också en rätt jämn chans som det känns.

Felix och Musetti, det kan väl vara det man ska hålla koll på i Marrakesh tycker jag.

Att Ruud strök sig här i Houston, det måste vara tidernas mest väntade avhopp ändå. Direkt från en final i en mastersturnering till en menlös 250-turnering och ovanpå det mer eller mindre kraftiga skadeproblem. Det var nog inte läge riktigt att spela här även om jag tror att han ändå övervägde det. Han känns som en spelare som gärna spelar mycket, även på låg nivå.

Ruuds avhopp påverkar rätt mycket för han är så bra nu att han knappast förlorar mot såna här spelare på grus. Så från att utgången varit ganska given är det nu en öppen turnering.

Querrey vann en match inatt. Det ska notera. Han är numera utanför topp-100 och vinner inga matcher så en matchvinst på hans konto, stor framgång.

Kyrgios med också och han vann också inatt. Kämpade på ganska bra faktiskt. Han gillar så klart inte grus men jag tror egentligen det mest är en inställningsfråga. Inte är det som att ett långsamt underlag gynnar honom, men man ska samtidigt säga att han servar så pass bra att gruset inte spelar någon roll. Han får bra utdelning ändå. Samma sak i spelet. Han vill att det ska gå snabbt, men han slår hårt nog för att slå igenom någon på grus också och han gillar ju att variera, det är inte dumt på grus. Det blir ingen grussäsong för honom i år förutom den här turneringen. Lite synd egentligen, även om det kanske inte blir några framgångar för någon som han om man inte vill spela. Men inatt kämpade han i alla fall och känslan fortsätter vara att han verkar relativt spelsugen just nu ändå.

Garin, Isner och Johnson har vunnit den här turneringen, Johnson två gånger till och med och de har nog alla tre chansen igen. Man ska nog också lägga till Opelka tror jag, det brukar gå att serva sig fram ganska bra här i Houston. Kyrgios? Nja, tror inte han orkar hela vägen. Sen ska det också sägas att det är lite samma sak här som i Marrakesh. Väldigt många kan vinna.

Men måste jag välja en? Då tar jag Isner.