Monte Carlo-lottningen

Semifinaler i Marrakesh och Houston idag. Japp, så är det. Men vem bryr sig egentligen om det. Det är nämligen nära nu.

Monte Carlo brukar alltid tjuvstarta med några matcher på söndagen så det är väl imorgon det drar igång. Brukar bara vara ett par matcher dock och givetvis, ingen av de bättre spelarna då de står över första rundan. Men det är alltså nära nu. Kvalet startar om bara några minuter när jag sitter och skriver detta. Mikael Ymer kvalar mot Majchrzak och efter hans superflopp i Marrakesh tidigare i veckan får Majchrzak ses som favorit där trots att han inte är särskilt bra.

Lite ovant kanske. Inte med Djokovic högst upp men med Zverev längst ner. Monte Carlo brukar, lite orättvist nog, vara den mastersturnering på grus som saknar flest toppspelare. Den ligger ganska nära på avslutningen av hardcourtsäsongen och ska man spela allt under grussäsongen för att sen gå direkt på gräs, till och med jag tycker det är lite tufft, så det är inte så konstigt att spela ibland står över Monte Carlo. Varför orättvist då? Det är ju en fräsig turnering det här. Megafräsig. Den förtjänar alla de bästa spelarna, alltid.

Just denna gång handlar det emellertid inte om att spelare står över. Medvedev, Nadal och Berrettini är skadade. I övrigt är Shapovalov den bästa spelaren som inte är med. Om han är skadad eller inte vet jag inte. I huvudet kanske, eller om han har nån besvärande grusallergi eller nåt, jag vet inte. I övrigt är alla med denna gång.

Djokovic-Alcaraz i kvarten, den match man ser framemot mest under hela sommaren skulle jag säga. Nu får vi den direkt, innan Djokovic hunnit matcha igång sig och vem vet, Alcaraz skulle kunna vara lite sliten. Av ska den i alla fall bli här. Det kommer krävas en stor flopp från någon av dem för att de inte ska spela kvartsfinal på fredag. Fredag alltså, boka in den. Är väl en röd dag det dessutom. Boka inte in något annat trams.

Riktigt bra lottning för Ruud som ska kunna promenera fram rätt behagligt till semi. Alla spelare i en mastersturnering med litet startfält är bra men Ruud är också för bra för att förlora mot såna där spelare. Är han inte skadad så går han till semi. Och spännande vad han kan göra där mot antingen Djokovic eller Alcaraz. Det är ju egentligen nu som Ruud ska börja prestera.

Felix floppade i Marrakesh tidigare i veckan och efter en grym start på säsongen känns han nu rätt sval. Även om han har grym grusrutin och inte är dålig på underlaget, det är inte hans bästa underlag. Han är mindre farlig på grus. Tsitsipas också rätt svajig just nu. Enqvisteffekten ni vet. Är det rent av en öppning för Fognini det där? Inte så tokiga minnen från den här turneringen, Fabio.

Man går inte säker i såna här startfält som sagt. Zverev har inte varit så stabil som han brukar i år. Delbonis, Carreno Busta, är han dålig förlorar han liksom. Men det riktiga testet komer förstås i kvarten, antingen Sinner eller Rublev. Rätt dålig lottning för Zverev faktiskt.

Tror ni att vi kommer prata mer om den här turneringen under veckan? Då tror ni alldeles korrekt.