Inför tisdagens Monte Carlo

Då var vi igång på allvar. Det är något med grussäsongen. Delvis är det så klart tiderna. Start klockan 11 och sen spel hela dagen. Det blir liksom inte bättre. Men det är också något annat som gör att jag fastnar så mycket mer framför tennisen så här års än annars.

Lite om gårdagen.

Ingen av de få seedade spelarna som var i elden föll. Den som var lite nära var väl Schwartzman som spelade en helt jämn, och bra, match mot Khachanov. Ju längre matchen led mattades Khachanovs fördel av serven dock och till slut bollade väl Schwartzman ändå ut honom ganska enkelt. Förlorade set gjorde också Carreno Busta mot Baez men jag tycker det var lite nivåskillnad och enkelt i skilje för Carreno Busta. Sinner förlorade ju också set mot Coric förresten även om det kanske inte kändes så på något vis. Tycker inte han imponerade överhuvudtaget, Sinner. Han imponerar sällan på mig. Det är liksom inget speciellt. Coric hade första halvan av första set och kunde mycket väl fått med sig ett break där. Sen enkelt för Coric i andra innan Sinner startade snabbt i skilje och då orkade inte Coric. Stort kliv framåt för Coric tycker jag. Han har varit borta jättelänge men nu såg man att han definitivt kommer vara att räkna med igen. Sinner, han måste liksom hittade något. Det är inget som riktigt står ut i hans spel. Han är precis utanför de 10 bästa i världen och det är ju skitbra men samtidigt som spelarna i toppen blir bättre och bättre har han själv fastnat lite i en ålder då man ska utvecklas snabbt. Han måste hitta ett vapen, något som är bättre än det övriga i hans spel. Svårare än så är det nog inte om han vill bli en stadig topp-10-spelare i den konkurrens som är nu. Den som vann enkelt av de seedade spelarna var Hurkacz, men hans motstånd var också helt obefintligt.

I övrigt då?

Wawrinka hade Bublik på kroken och borde nog håvat in honom. Bublik var inte bra och långt in i matchen försökte han knappt men när Wawrinkas oförmåga att avgöra blev för tydlig kunde Bublik nästan inte undvika att vända matchen. Riktigt dålig match faktiskt och Wawrinkas väg tillbaka är alldeles för lång. Han kommer inte lyckas.

Jag tycker inte Tsonga borde köra den här avskedsturnén som han väl planerat. Vet inte vilka turneringar han planerar innan Franska öppna i och för sig men är det såhär dåligt, då hade det nog varit bättre att låta bli. Han är liksom inte så stor att folk vill tacka av honom. Det hade nog varit bättre att bara inse att det är över.

En av de som imponerade lite igår tycker jag var De Minaur. Zapata Miralles som han mötte är väl ingen höjdare men jag tycker det är lite spännande med De Minaur på grus. Han är ganska duktig på att slå på höga bollar med sin forehand och hans snabbhet kommer rätt väl till pass på det här underlaget.

Fognini slog Rinderknech i en visserligen ganska underhållande match, men jag hade hoppats på lite mer. Han har en bit till formen tyvärr, Foggis.

Sen såg jag några dubbelmatcher också. Bland annat vann Tsitsipas en av dem tillsammans med sin bror. Jag har några gånger skrivit om att dubbeln nog är rätt illa ute för att den helt enkelt är för värdelös nivåmässigt. Tsitsipas lillebror är verkligen inte bra. Han kan vinna strömatcher på lägre nivå men inte mer. Ändå lyckades han här vinna en match på mastersnivå och det mot en spelare som var i final i dubbel i Franska öppna förra sommaren. Golubev hade den här gången med sig Sonego och som sagt. Att spelare som knappt kan spela vinner på den här nivån, det är väl sådär.

Det var gårdagen. Nu tar vi dagens matcher.

Det var många matcher klockan 11 det.

Humbert känns iskall, och är inget bra på grus. Den hoppar vi.

Ivashka, på tal om iskall. Den hoppar vi också. Även om det är lite varning där för att Sonego var så pass klappkass i dubbeln igår.

Evans skulle mött Bautista men återbud från Bautista och nu Bonzi istället. Jättebra så klart, men skulle man nu få in en kvalförlorare så är Bonzi en rätt tuff sådan. Två riktigt offensiva spelare som kommer slåss om första initiativet. Kan bli en lite halvfin match det.

Ingen svensk med i turneringen men väl en finsk. Och rätt fin lottning för Ruusuvuori. Otte är ingen höjdare på den här nivån. Ruusuvuori klart bättre, men det är väl underlaget som kan spöka kanske. Otte är faktiskt högre rankad än Ruusuvuori otroligt nog men framför allt, Otte är bäst på grus, trots sin spelstil som borde lämpa sig bättre för snabba underlag. Ruusuvuori är direkt svag på grus. Intressant med oddsen där, hur oddsmarknaden ibland går så mycket på känsla och så lite på fakta. Och att jag lite hänger på det. Jag tycker att Ruusuvuori ska slå Otte på att jag tycker han är så mycket bättre. Men Otte högre rankad och klar underlagsfördel. Rätt tydliga argument för att Otte borde vara favorit ändå.

På tal om att vara grussvag. Grus är inte Cressys underlag direkt. Krävs en liten kollaps för att Djere inte ska ta den där jättechansen.

Lite finare matcher framåt eftermiddagen tycker jag.

Musetti visade lite form förra veckan. Vad Paire visar, det vet jag inte. Rätt komiskt egentligen att Paire är rankad 61 i världen trots att han aldrig vinner några matcher. Två ynkliga matchvinster i år, båda i Australian Open. Och där ligger väl förklaringen lite grann till att Paire fortfarande får vara med på atp-touren. När han väl råkar vinna någon match så är det ofta matcher som ger honom bra med poäng.

Djokovic så klart. Inte mycket att säga om matchen. Davidovich är inget motstånd. Men spännande att se hur han ser ut så klart.

Lehecka kan nog vara dagens bästa spel om man vill satsa en peng. Goffin vann otroligt nog i Marrakesh men jag tycker inte han såg särskilt bra ut. En sån bubbla håller sällan länge och lite risk också att han är trött mentalt här. Lehecka en numera lika bra spelare skulle jag säga. Tror Lehecka kan vinna den där.

Rune mot Karatsev, det är väl lite bra. Men jag vet inte, kanske inte två av de jag helst ser spela. Men en bra match för att vara i första omgången. Karatsev, vad kommer hända med honom egentligen? Rankad 30 nu men vad spelar han som? 60? 70? Vi får se hur stort hans ras blir. Eller så hittar han något igen. Kapacitet finns ju onekligen.

Kan Fognini göra något mot Tsitsipas? Nej, det tror jag tyvärr inte. Det såg lite för mediokert ut. Intressant med Tsitsipas igår från dubbeln förresten. Han har ju returnerandet som lite av en svaghet i sitt spel. Utom när han spelar dubbel då. Mycket mer offensivt returnerande helt utan att felprocenten ökar. Mycket märkligt fenomen det där som gäller en hel del spelare. Granollers exempelvis. Som dubbelspelare kanske världens bästa returnerare de senaste 5-10 åren. På den tiden då han fortfarande spelade singel, då var han en bra returnerare men inget utöver det vanliga alls.

Lajovic var i final här 2019 och gjorde en jättefin match i söndags mot Krajinovic. Dimitrov får se upp där. Fint odds på Lajovic och bra spel att vänta, särskilt om man gillar enhandsbackhands.