Inför torsdagens Monte Carlo

Lite märkligt känns det. Visst har det i någon mån varit minnesvärda matcher som spelats där favoriterna förlorat. Det är ju bra. Det tyder på att det i alla fall hänt något. Men visst känns det konstigt. Torsdag under en mastersvecka. Många fina matcher, men samtidigt lite transport inför de riktigt stora matcherna som ska vänta under helgen. Vilka ska de stora matcherna bli nu liksom? Det vet jag inte riktigt. Men man får skifta fokus till att intressera sig för den jättechans att vinna en mastersturnering som öppnat sig för många spelare helt plötsligt.

Det är såna här gånger man är glad över den service som Bethard levererar, att man uppdaterar slutsegraroddsen varje dag under turneringarnas gång. För när de två stora favoriterna nu fallit, då är det så klart jättespännande att spåna på vem som ska vinna istället.

Lyssna på den här. Alla spelare som är kvar kan vinna. Visst skulle det vara en skräll om Ramos eller Djere vann, men jag skulle säga att det absolut kan hända. Går man ner på den tredje minst betrodda spelaren Carreno Busta, han kan definitivt vinna. Detsamma gäller Goffin som under den här turneringen verkligen imponerat till skillnad mot förra veckan när han ändå vann i Marrakesh. Tittar man ytterligare ett snäpp upp, Musetti och Dimitrov, de är närmast troliga vinnare. Knappast har det hänt tidigare det här, att alla spelare haft chansen att vinna inför åttobdelsfinalerna.

Lottningen blir nu extra intressant att titta på om man ska klura fram vinnaren.

Den översta delen av lottningen där Djokovic och Alcaraz försvunnit är plötsligt jättesvag. Davidovich, Goffin, Fritz eller Korda kommer gå till semi. Fritz har inte sett jättebra ut, så han är rätt ointressant skulle jag säga spelmässigt. Jag tror inte Korda går hela vägen heller. Inte Davidovich heller. Ska man spela någon av de fyra så är det om man frågar mig Goffin. Jättebra spel hittills, han har erfarenhet från att gå till final på den här nivån tidigare. Och högt odds. Men nja, jag tror inte vinnaren kommer från den första kvarten.

På den andra kvarten finns Ruud. Han imponerade inte igår mot Rune, men han går samtidigt inte att slå för en sämre spelare. Dimitrov idag, sen troligen Hurkacz i kvarten och så någon av de där fyra på den första kvarten i semi. Ruud känns som en högst trolig finalist. Han borde växa av den här möjligheten och att spela Ruud som slutsegrare till 3,50, inte fel alls skulle jag säga. Han kommer ha en bra chans i finalen oavsett motstånd.

Tsttsipas som är knapp favorit till att vinna finns på den tredje kvarten. Djere idag och sen Musetti eller Schwartzman i kvarten. Jag gillar inte den där kvarten om man ska tänka sig att spela Tsitsipas till det odds som finns nu. Avslag på honom skulle jag säga. Och eftersom Musetti och Schwartzman inte har någon höjdarlottning heller, avslag på dem också. Avslag på hela tredje kvarten.

På den fjärde och sista kvarten har alla seedade spelare hållit. Att jämföra med att nästan hälften av de seedade spelarna fallit i övrigt. Rublev möter Sinner idag och Zverev möter Carreno Busta. Fem gånger pengarna på Zverev som slutsegrare lockar egentligen, men det är innan man ser lottningen. Han ska slå Busta, Rublev och Tsitsipas troligen för att nå final och väl där slå Ruud i så fall då. Stenhårt. Jag skulle inte spela någon på fjärde kvarten heller.

Slutsatsen alltså. Övre halvan är mycket svagare. Att spela Ruud som kommer gå till final och väl där kanske inte är favorit men inte långt ifrån, det skulle jag säga är en bra idé.

Nu springer vi händelserna i förväg här. Vi ska så klart säga något om gårdagens matcher. Och sen ska vi prata mer ingående om dagens matcher också.

Den riktigt stora smällen så klart att Alcaraz föll mot Korda. Faktiskt en svåranalyserad historia. Han är extremt proffsig Alcaraz. Man kunde inte se något fel på hans inställning överhuvudtaget. Han gjorde det han skulle. Men när man tänker efter, var det inte lite grann glöden som saknades? Som att det var ett skal av sig själv han visade upp. Ett skal utan något som brann inuti på samma sätt som i USA nyligen. Två funderingar kring matchen dock. Han har gjort svaga matcher när förhållandena varit lite sämre tidigare med framför allt vind. Så var det igår också och det finns en viss logik i att han skulle vara svag i vind. Spelare med små marginaler och svårt spel är alltid sämre än spelare med stora marginaler i vind. Det kan vara en sällsynt spricka i Alcaraz kunskaper än så länge. Sen tycker jag också man måste lyfta det jag gjort på senare tid. Jag är inte alls övertygad om att han är lika bra på grus som han är på hardcourt och gårdagens insats säger väl åtminstone inte emot det. Man ska nämna Korda också, för den här matchen var absolut inte lik Djokovic förlustmatch i förrgår. Där var inte Davidovich ens en faktor. I den här matchen var Korda en stor faktor. Han höll en ruggigt hög nivå vilket krävdes för att vinna för så himla dålig var Alcaraz absolut inte. Jag såg en fantastisk beskrivning av Korda i vår facebookgrupp under eller om det var efter matchen. Någon skrev att ”om Korda bara blir jämnare så kommer han så klart bli topp-10 framöver”. Varpå någon svarade ”den nya Berdych då, som är skitbra men aldrig vinner något”. Han har verkligen mycket gemensamt med Berdych, Korda. Den där extrema tråkigheten och begränsningen, trots att han är så väldans bra. Sen finns det olikheter också. Korda är ingen kraftspelare på samma sätt som Berdych, inte alls. Jag kan själv tycka att Berdych på ett sätt tillförde något underhållningsmässigt. Att han slog så pass hårt som han gjorde var något. Korda, han är bara tråkig, varken mer eller mindre.

Felix och Norrie, seedade sex och sju föll också. Norries förlust mot Ramos, den bryr jag mig ganska lite i. Norrie är en bluff, ett luftslott. Han är i grund och botten inte mycket bättre än såna spelare så det är inget konstigt att bubblan ibland spricker och han förlorar mot den, särskilt inte konstigt på grus.

Musettis vinst över Felix var dagens match om man frågar mig. Musetti har verkligen hittat den där magin som han hade för ett par år sen och när den här magin är på plats, då är han så vansinnigt sevärd. Det är något pampigt med hur han krånglar till det, men att det ändå blir bra. Jag vet att det kan vara lite som att svära i kyrkan. Man ska vara försiktig med att jämföra med högre stående människor, av vissa betraktade som gudar men jag vidhåller. Det är någonting med Musetti som har ett uns av likhet med Volandri. Det är nog just det där. Hur han krånglar till det för att det ska bli extra elegant på något vis. Titta gärna på matchbollen igår exempelvis på valfri social media. Han för ett perfekt läge med sin backhand med all tid i världen på sig. Han kan dra passeringen hårt rakt. Han kan välja världens enklaste lobb. Men nej, han väljer det absolut svåraste slaget, en hårt vinklad, lös backhand som är som upplagd att missa om man har ett uns av nervositet i kroppen. Men ni som minns. Det där var Volandri det. Ingenting var någonsin värt någonting om det inte krånglades till lite, och inte var elegant. Sen är det någon dryghet i honom också. En sån där överlägsen dryghet, som han egentligen inte har täckning för. Inte heller den särskilt olik Volandri. Men sen finns det ju skillnader också. Vi ska ta det lugnt här. Jag vet inte om jag ens gillar Musetti. Det är inte som att han får ihop allt det där till något som man ens vet om man gillar. Det var ju något som Volandri kyckades med rätt hyfsat så att säga. Men oavsett vilket, jag tycker Musetti är en intressant spelare som just nu är riktigt bra.

Där lämnar vi gårdagen. Nu dags att titta på dagens matcher.

Bra gjort av Fritz att slå Cilic igår men det hade mycket med spelstilarna att göra skulle jag säga. Cilic fick ingen effekt av att han är lite mindre dålig på grus än vad Fritz är. Det blev lite av en hardcourtmatch och Fritz lyckades vinna på att han är så pass mycket bättre just nu. Idag tror jag det blir annorlunda. Det kommer bli mycket mer spel om bollen och jag tror att Korda kommer klara att ladda om. Jag tror han vinner rätt enkelt. Bra odds där.

Ruud var, jag ska inte säga dålig, men absolut inte tillräckligt dominant mot Rune igår. Jag tror det kan bli lite av ett problem faktiskt att han inte är så aggressiv på grus som han är på hardcourt. Hela hans utveckling på hardcourt har bestått i att han blivit en mycket mer offensiv spelare. På grus är han fortfarande rätt tillbakalutad vilket är väldigt rimligt. Det spelet är det han är bäst på och han har haft jätteframgångar med det men lite utsatt blir man alltid om man inte tar initiativ mot sämre spelare. Svårt att läsa in matchbilden mot Dimitrov faktiskt men det är klart att det ligger nära till hands att Ruud bara nöter ner Dimitrov. Dimitrov lär få all världens problem med säkerheten i duellerna.

Jag har all förståelse för att Goffin är favorit mot Davidovich och det hedrar folk tycker jag att de inte drar några växlar på Davidovich vinst mot Djokovic. Spelar Goffin som han gjort de senaste dagarna pangar han bort Davidovich rätt enkelt.

Djere har väl inte sett som allra bäst ut. Jag tror Tsitsipas blir farlig den här veckan. Ska till en del för att det ska skrälla där tycker jag.

Musetti-Schwartzman är man ju sugen på. Eller Musen mot Svarre, om man ska förenkla namnen en aning. Kan bli problem för Svarre spelstilsmässigt tror jag. Musetti har rejäl tyngd i slagen och har inga problem med att sätta höjd i bollarna. Väldigt bökigt för Svarre det. Musen vinner, tror jag. Missa inte den matchen.

Hurkacz-Ramos känns väl lite snarkigt. Allt med Ramos är snarkigt. Lägg därtill Hurkacz som är supertråkigt och möjligheten att slumra till är skyhög.

Tycker Zverev kändes ganska stabil igår ändå, och han har sett jättebra ut i dubbeln tidigare i veckan. Roligast från den matchen igår för övrigt att någon i facebookgruppen ville trycka på att ingen har en så överklassig serverörelse som Delbonis. Oerhört pricksäkert skulle jag säga. Den andas en jävla överklass. Inte bra, men överklassig. Det är sådär man servar när man lagt någon miljon på tennislektioner men ändå inte riktigt vet vad man håller på med. Carreno Busta var extremt illa ute och hade nästan förlorat mot Bublik när Bublik föll ihop. Måste till något helt annat från Busta idag för att kunna hota. Blir tufft tror jag.

Och så avslutar vi med Rublev-Sinner som får ses som dagens bästa match. Jag minns deras möte i Barcelona förra året. Rublev var inte så bra då, Sinner var i toppform. Sinner vann. Nu är väl båda i sådär lagom form. Båda är sådär lagom missgynnade av grus. Väldigt jämnt, väldigt ovisst. Kanske att jag tycker det ska passa Sinner lite bättre så jag väljer nog honom om jag måste.