Inför fredagens Monte Carlo

Lite knasig den här turneringen tycker jag. Eller så är det jag som är knasig. Men nja, det är väl en sak att man inte gissar rätt vilka spelare som ska vinna hela tiden. Det är ju liksom det roliga, att man gissar fel hela tiden. Men den här veckan tycker jag det varit en hel del ologiska resultat också. Och det är sällan det bästa tecknet på att det är en bra turnering. Jag får säga att Monte Carlo 2022 hittills är en rätt medelmåttig turnering. Som ganska ofta faktiskt. Jag älskar verkligen den här turneringen men rent kvalitetsmässigt är det verkligen sällan som Monte Carlo lever upp till de andra stora grusturneringarna och som sagt, i år också.

Åttondelsfinalernas riktigt stora besvikelse, utan tvekan Ruud. Samtidigt tycker jag kan måste ha överseende med att han också får misslyckas. Han känns som en av de säkraste och stabilaste spelarna som finns men det här veckan är det uppenbart att det var mycket som inte fungerade för honom. Det såg inget bra ut mot Rune häromdagen och igår mot Dimitrov var det verkligen helt värdelöst. Sen måste man också säga att han har ökat svårighetsgraden i sitt spel ganska mycket, Ruud. Det gör att man kanske inte kan ha riktigt samma förväntningar på att han ska vara exakt lika bra varje gång. För han har ju höjt sin högstanivå och då är det rätt naturligt att det kommer med en lite lägre lägstanivå också. Men oavsett vilket, igår var det anskrämligt, inte ofta man säger det om Ruud.

Ett par andra riktigt svaga insatser igår också. Goffin mot Davidovich. Han föll igenom fullkomligt där. Kordas insats mot Fritz var inte heller riktigt i nivå med det han presterade mot Alcaraz så att säga. Kändes som att han märkligt nog hade lite respekt för Fritz. Det har han ingen anledning till att ha riktigt.

Bara skräp var det dock inte.

Zverev var i ett litet underläge i andra set mot Carreno Busta men ändå på det stora hela enkelt i raka set. Tsitsipas spelade lite för jämna set mot Djere kanske men ändå rätt lugnt och säkert. Det är väl rätt uppenbart att det finns två stora favoriter till att vinna turneringen och matchen mellan dem förväntas spelas imorgon lördag.

Underhållande match mellan Svarre och Musen som Svarre till slut vann. Underhållande men ännu mer intressant. Intressant så till vida hur det kan svänga i tennis om man går ifrån det man ska göra. Musens första del av matchen var verkligen angränsande till perfekt. Dels spelade han sjukt bra men ännu mer, han spelade så smart som man kan göra mot Svarre. Han satte maximal tyngd i sina slag. Han varierade höjden i bollarna. Han attackerade rejält när han väl attackerade. Han monterade ner Svarre på ett sätt som var i princip hundraprocentigt. Att det handlar om att han sen blev nervös, Musen, definitivt. Men man kan också titta på vad som hände. Plötsligt var han inte noggrann längre. Plötsligt ville han vinna poängen på helt andra, enklare sätt. Han började försöka avgöra mycket tidigare, han blev stressad och hamnade i mycket större utsträckning i ett rent bollande där Svarre inte helt oväntat var mycket bättre. Det krävs alltid två för en förändring. Svarre tog chansen när han fick den och spelade riktigt bra under matchens andra halva men hade Musen fortsatt som han inlett matchen, då hade inte Svarre haft en chans. Kul match i alla fall.

Kul var också dagens sista match där Sinner krossade Rublev i två set, efter det att Rublev vunnit ett jämnt första set. Det är just såna här matcher som gör att jag tycker Sinner är så svår att placera in. Det som är hans vanliga nivå, då är han liksom en jätteduktig spelare, men har inte mycket som sticker ut. Han servar okej och är bra i spelet men har knappast någonting som indikerar att han räcker till mot någon av de bästa. Han är en medelmåtta i närheten av toppen om man så vill. Såna som det finns rätt många av. Det där är lätt att missförstå. Man är rätt hyfsad om man är mellan 10 och 20 i världen i tennis, men det är något helt annat än att vara en av de bästa. Men så kan han också göra såna här matcher. Där han är lite mer dominant i spelet. Där han missar mindre, och gör lite mer med bollen. Då kan man plötsligt placera in honom som en spelare som är extremt stark när bollen är i spel. Som har ett drivande spel som håller mot nästan alla. Det är väl bara det att han ganska sällan är såhär. Han normala, mer medelmåttiga slarviga spel är än så länge det normala. Men mot Rublev tycker jag det var riktigt bra. Rublev känns lite sömnig just nu dock, det ska sägas. Medvedev har också gjort det och egentligen har väl alla ryssar haft problem senaste veckorna. Man kan kanske förstå det lite grann. Man vill inte vara ryss just nu, och lär kanske inte någonsin vilja vara det igen. Svindlande egentligen. Det kommer ta tiotals år innan vanliga ryssar återgår till något slags normalläge där folk inte kopplar ihop dem med deras ledares galenskaper.

Det var ju en match till. Minns ni vilken? Den som jag igår lite klumpigt uttryckte mig att det fanns en risk att man skulle somna in om man tittade för länge på. Jag menade slumra till, men somna in betyder ju något lite annat som uttryck i alla fall, även om orden faktiskt bara betyder att man somnar. Oavsett vilket, kul blev det inte, men Hurkacz slog väntat Ramos i två set.

Allt det där tar oss fram till dagens kvartsfinaler.

Nivån är ganska låg, men det är i alla fall ganska jämna matcher som återstår i turneringen.

Fritz kan alltså ramla in i en masterssemi på grus helt plötsligt. Det skulle ju kännas vansinnigt knepigt får jag säga. Särskilt som han inte sett särskilt imponerande ut i sina matcher hittills under veckan. Han har faktiskt en chans att gå till final också eftersom de bra spelarna försvunnit från den övre halvan och i så fall skulle han nog bli topp-10. Vinner han idag landar han på plats 12. Davidovich ska vara ganska mycket bättre som grusspelare om man frågar mig men som tidigare sagt, allt har inte varit logiskt i den här turneringen.

Hurkacz klar favorit mot Dimitrov. Tveksamt skulle jag säga. Hurkacz har stått i rätt höga odds hittills under turneringen. Folk har varit oroliga att han ska förlora mot mer eller mindre svaga spelare. Nu ett klart starkare motstånd, men Hurkacz klar favorit. 1-0 i inbördes för Dimitrov, de möttes i Indian Wells i slutet av förra året. Borde passa honom ganska bra det här. Hurkacz får nog inte det raka, snabba spel han vill ha. Tycker det luktar Dimitrov lång väg.

Zverev-Sinner så klart dagens höjdpunkt. Båda två lite sådär lagom minimalt missgynnade av grus, så inget som spelar in där. Det handlar om vem som är bäst helt enkelt och i synnerhet bäst just nu. Går man efter Sinners spel igår så tror jag han är rätt klart bättre än Zverev när bollen är i spel men det måste han ju också vara, för Zverev har ju sin serve. Håller med oddsen faktiskt. Zverev klar favorit, men någon given vinst för honom är det icke.

Givet ser jag det däremot som att Tsitsipas slår Svarre och tar sig till semi. 2-1 i inbördes för Svarre där men man ska nog se vad det varit för matcher också. Senast i atp-cup i år. Där var Tsitsipas precis tillbaka från skada och var usel. Sen 2017 i Antwerpen. Då var Tsitsipas ingen toppspelare så Svarre var förmodligen klar favorit. Tsitsipas enda vinst på grus i Barcelona 2018 och i just den här matchupen är nog gruset en rätt klar fördel för Tsitsipas. Det blir enklare för honom att komma ifrån de raka snabba dueller man inte vill ha mot Svarre och som sagt, förvånar mig mycket om Tsitsipas inte vinner idag.