Inför Monte Carlo-finalen

Inför dagens final lite längre ner givetvis, men först lite om gårdagens semifinaler. Vi har ett klipp först av allt för även om det inte var de bästa masterssemifinalerna man kan tänka sig detta, lite intressanta grejer ändå.

Vi kan väl börja vid Tsitsipas-Zverev som blev en ren överkörning egentligen. Förklaringen till överkörningen är att man nog ska säga att Tsitsipas kontroll på Zverev kanske är lite större än man kan tro. De var båda rätt medvetna om styrkeförhållandena mellan dem. Zverev tycker inte det är så kul att möta Tsitsipas. Tsitsipas tycker nog inte att Zverev är särskilt bra.

Men vad beror det på då?

Ja, Zverev har väl en liten fuskaura över sig. Han skulle nog inte ha några större betänkligheter om det krävdes att göra något fuffens för att det ska gå bättre. I det här fallet borde han nog bryta sig in i videoarkivet hos atp. Sno videon. Och förstöra den. Okej, det är kanske inte sådär längre att det är videoband som ligger i ett förråd, men man kan väl få ha lite fantasi. Det är väl snarare så att Zverev borde försöka trolla bort den här videon från youtube.

Varför?

Jag ska börja med att säga att jag tror detta är något som kommer komma mer och mer inom tennisen, särskilt inom toppen. Spelarna har blivit så sjukt bra på att stå och högtempobolla så länge bollen kommer där de vill ha den att det liksom är upplagt för att vissa spelare ska bestämma sig för att komma bort från det. Som Tsitsipas, som är en av få spelare som inte är så superbra när han måste stå och bolla rakt och enkelt i högt tempo. Jag tror ni förstår vad jag menar. Och att ni såg det redan under matchen igår, annars i klippet ovan. Hur Tsitsipas på ett nästan övertydligt sätt varierade höjden på sina slag men mest av allt satte ordentlig höjd i sina bollar. En av de stora, få, fördelarna med att ha en enhandsbackhand förresten. Mycket enklare att sätta höjd i bollen.

Så dåligt som Zverev hanterade Tsitsipas höjdare igår, det ska nästan inte vara möjligt. Det blev smått parodiskt emellanåt hur svårt han hade med det. Både att få en vettig träff på bollen men ännu mer att sätta egen fart i bollen. Det gick liksom inte. Han blev så avslöjad som en toppspelare väldigt sällan blir.

Det är nästan så att jag kan känna att detta sätt att spela liksom är lite ”fult” på något sätt. Jag menar, ni som spelat tennis på inte alltför hög nivå. Ni vet nog hur jävla jobbigt det är att möta någon som står och slår månbollar på andra sidan. Antingen måste man möta bollen på uppstuds, riktigt jobbigt. Eller så måste man backa bak och får då hantera en hög boll hela vägen bak vid skynket, som bäst. I värsta fall når man knappt bollen. Otroligt effektivt sätt att hantera amatörer om man vill slå någon som är lite bättre än en själv. Stå och månbolla så den bättre spelaren inte får stå och spela det spel med fina bollar i perfekt höjd som han hela tiden tränar på.

Men hur kan då ett amatörsätt att spela vara effektivt i världstoppen?

Faktiskt med precis samma förklaring. Zverev, eller någon annan, tränar aldrig på att få den här typen av höga bollar emot sig, för det är inte det normala. Och därför är han och flera av de andra inte särskilt bra på det. Dessutom är det väldigt svårt. De flesta minns nog hur det var helt omvälvande när Nadal för många år den kom in med sin extrema topspin som gjorde att motståndarna fick spela hans bollar ur obekväma positioner. Sen kom motmedlet. Djokovic och Thiem blev extremt duktiga på att slå på höga bollar. De var tvingade att bli bra på det för att slå Nadal. Nadal fick problem med sin kropp och tog bort spinn ur sina slag och det där försvann lite grann. Jag tror definitivt det kommer komma tillbaka. Inte som att alla spelare kommer stå och slå höjdare, men jag tror definitivt det kommer bli en del av spelet. De spelare som lever på variation snarare än att stå och bomba från baslinjen kommer lyfta in det Tsitsipas gjorde igår som en mer tydlig del av sitt spel. Gärna tillsammans med de extremt låga slicar som Tsitsipas använde igår. De är också lite av en mardröm, särskilt på grus om man satsar rejält på att hålla dem just låga, men det är kanske inget nytt direkt.

Tsitsipas taktikade Zverev sönder och samman i den andra semin i alla fall.

Den första semin, den var ärligt talat bara dålig. Jag vet att många gillar Dimitrov. Spelet blir ofta ganska ”snyggt” när han spelar och det var jämnt och allt sånt där men för att vara en semifinal i en mastersturnering. Det där är liksom inget bra, och inget kul.

Tsitsipas mot Davidovich idag. Medelmåldern på årets mastersvinnare kommer efter den här finalen ligga på 12 år, typ. Lite beroende på vem som vinner så klart.

13:30 Tsitsipas-Davidovich 1,21-4,45 Bethard

Faktiskt ett inbördes möte i år redan i Rotterdam där Tsitsipas gjorde en plattmatch och vann i tre set. Innan dess var det kvarten i Monte Carlo, här i Monte Carlo alltså, förra året. Davidovich gav upp efter ett set där han faktiskt var rätt nära.

Andas det motståndare som Tsitsipas har lite svårt för det här?

Lite så faktiskt. Davidovich är ganska svår att komma åt. Det finns liksom ingenting som riktigt biter på honom utan han står och gör det han gör, egentligen oavsett vad som kommer emot honom. Så Tsitsipas kanske största styrka, att göra motståndaren dålig, funkar mindre bra här. Han måste istället vinna på att vara bättre än en mer eller mindre bra spelande motståndare och så vill han ju helst inte ha det.

Samtidigt så kan han ju absolut nöta på med det han helst gör här, Tsitsipas. Davidovich har ingen vidare serve och tar inte gärna stora initiativ. Tsitsipas kommer alltså egentligen kunna stå och vänta på att få sina lägen och sen attackera. Därifrån gäller det bara att han är tillräckligt bra och det ska han väl vara tycker jag. Det har varit en lite konstig turnering för honom där det egentligen är svårt att säga hur bra han varit men samtidigt, har han slagit de spelare han slagit. Då ska han givetvis slå Davidovich.

Vad spelar de för rankingmässigt då?

Tsitsipas ingenting. Han stannar på sin femteplats oavsett.

Davidovich däremot, personligt rekord om han förlorar, då landar han topp-30 för första gången. Om han vinner topp-20 för första gången. Och att säga att han vid vinst blir tennisens mest felrankade spelare, det skulle väl inte vara någon överdrift precis.