Barcelona igång och slut för Robredo

Som ofta efter stora turneringar numera tyckte jag det igår var en rätt god idé att varva ner lite och låta suget efter skrivande återkomma. Suget efter att titta på tennis, det försvinner så klart emellertid aldrig. Jag satt givetvis och tittade på en del av matcherna från Barcelona igår. Barcelona, en stor turnering som ibland är väl i nivå med mastersturneringen i Monte Carlo, trots att Barcelona bara är en femhundring.

Mest av allt från gårdagen. Robredo spelade sin allra sista match och det var ju på tiden får man säga. Om man ska jämföra med Tsonga som snart lägger av, och som kämpar i några år, så är det bara en viskning jämfört med Robredo. Det var inte mindre än sex år sen Robredo höll någon slags atp-nivå. Sen dess har han harvat, med betoning på harvat, på challengertouren. Sen han försvann från topp-100 för sex år sen har han verkligen inte någon gång varit ens i närheten av atp-nivå. Rätt många år utan någon som helst utsikter. Man kan inte direkt påstå att han inte försökt.

Förklaringen till att han varit så långt ifrån att komma tillbaka är till stor del skador men jag skulle säga att han faktiskt föll ifrån atp-touren redan innan skadorna började spöka. Han är verkligen en forntidens spelare, Robredo. Det var han egentligen till viss del redan när han spelade på den stora touren, och till och med var i närheten av toppen. Han ändrade aldrig något egentligen under en tid då hans kollegor utvecklade sitt spel. Han höll kvar vid sitt ganska flacka spel där han egentligen bara hade en forehand. En bra forehand, men i takt med att motståndarna blev stadigare från baslinjen så. Det är väl ingen slump kanske att de här spelarna som bara har ett slag helt försvunnit. Man bör kunna spela både backhand och forehand för att spela på högsta nivå. Numera alltså. För drygt fem år sen och längre tillbaka i tiden gick det faktiskt utmärkt att endast ha ett slag om man hanterade det hela tillräckligt bra och det gjorde alltid Robredo. För smart var han alltid på banan. Och bollsnål. Jag skulle säga att han krämade ur precis allt ur det han hade att tillgå. Han kanske hade kunnat göra mer för att förnya sig och på så vis hänga med lite bättre på slutet men han gjorde mycket med det han hade.

11 titlar på grus, en på hardcourt. Faktiskt missvisande. Han var inte lika bra på hardcourt som på grus, men faktiskt inte långt ifrån. Det är väl mer att det kanske är aningen svårare att vinna små hardcourtturneringar än det är att vinna små grusturneringar. Lite mindre marginaler på hardcourt. Faktiskt duktig på gräs också var han. Det var väl en stor del av hans rankingmässiga framgångar under många år. Han hade inget dåligt underlag utan malde in poäng oavsett förutsättningar. Tittar man vidare på statistiken så, han var som bäst femma i världen. Fantastiskt bra så klart. Ynka 19% vunna matcher mot andra topp-10-spelare säger dock en hel del tycker jag. Han hade väldigt svårt att räcka till mot de bästa, trots att han själv var en spelare i toppen under ett helt gäng år.

Vad vann han för turneringar då?

Han vann en turnering två gånger, Båstad 06 och 08. Och har spelat i Båstad typ alla år i övrigt också. Han har haft klippkort så att säga, också efter att karriären dalat. Sen är det småturneringar han vunnit med två undantag. Han vann i Hamburg 06 när den var en masters och han vann Barcelona som jag antar var en stor turnering redan 04 när han vann den.

Väldigt långt ifrån min favorit kanske men en riktig helyllekille känns han ju som och jag tror att många tyckte om honom som spelare. De senaste åren, det har funnits vissa matcher han spelat där oddsen uppfört sig väldigt konstigt. Jag ska inte gå in mer ingående på det, och inte slå fast att han gjort något otillåtet men säg såhär, vi kan nog inte direkt utesluta det.

13 miljoner dollar inspelat under karriären. Han kommer nog klara sig. Kanske inte med något superöverflöd. Även spanjorer betalar skatt och det kostar att ligga på topp så att säga men klara sig, det lär han nog göra.

Det var Robredo. Nu kan vi väl titta lite på turneringen i Barcelona också.

Tycker det ser starkt ut. Visst saknar man Nadal. Både bra och dålig info om honom förresten. Den dåliga att han inte satt upp någon turnering för sin comeback ännu men den braiga att han igår tränade lite lätt för första gången sen Indian Wells. Så han ska väl vara lite på gång. Kom ut en video där Federer stod och slog några bollar i veckan också förresten. Såg mer ut som någon inspelning än träning men han lever i alla fall. Inte Wimbledon men möjligen US Open är väl prognosen för honom.

Barcelonalottningen var det. Elias Ymer med som ni ser. Fint kval av honom i helgen, grym lottning i första omgången då Cressy hanterar grus som vanliga människor hanterar tandvärk ungefär. Och nu en jättemöjlighet igen för Ymer. Sonego är högt rankad men iskall formmässigt. Jag tror han kan ha en god chans där. Också en spelare som han antagligen inte har överdriven respekt för. De är i samma ålder och för några år sen var Ymer definitivt före Sonego i hackordningen på challengertouren. Hänt en del sen dess, men Sonego är en högt rankad spelare som är möjlig att röra och som sagt, ingen form överhuvudtaget på honom. I Monte Carlo såg han riktigt risig ut i förlustmatchen mot Djere. Ymer har faktiskt chansen att inom inte alltför länge knacka på sitt rankingmässiga personbästa. Han har varit 105 som bäst, är just nu 128 men formen känns god och han är på väg upp. Tvärtom för broder Mikael Ymer. Han är faktiskt på väg att åka ut från topp-100, den här veckan på plats 97. Lite varning där för att han kanske kan komma att behöva kvala till sommaren slams om han inte gör några resultat. Han spelar förresten i Belgrad den här veckan där han fått en fin lottning i första omgången för han möter Safiullin. Sen ny ryss, Khachanov i andra rundan men där har han ju haft hugg förut, så kanske inte omöjligt ändå. Djokovic spelar så klart i Belgrad förresten. Vi kan väl ta något om den turneringen när det blir dags för match för honom.

Tsitsipas, Alcaraz, Ruud. Det är spelarna att hålla koll på i Barcelona så klart, samtidigt som det som ni ser är sjukt jämnt och öppet. Otroligt bra bredd i startfältet.