Onsdagsblogg

Vad händer då i tennisvärlden? Det kan ju vara spännande att bara spåna om det lite grann.

Ett par intressanta matcher under torsdagen. För svensk del gick det inget bra alls. Mikael Ymer hade en rejäl ledning i första set mot Safiullin, en spelare han verkligen ska slå, särskilt på grus. Sen så, jag tror han avslutade med att torska 11 raka gem va? Jag såg inte matchen, men det är uppenbart att det återigen är lite vilset för en av bröderna Ymer. Det är som att de turas om att helt tappa tråden och nu är det Mikael som hamnat väldans snett. Han kommer antagligen åka ut från topp-100 snart. Jag förstår verkligen inte hur det kan hända. Han är bättre än så. Men det är väl det där klassiska när det gäller bröderna. De är i grunden vilsna, och de har inte riktigt några bra människor som hjälper dem runt sig. Har i alla fall i perioder varit utan det och det känns väl inte som att Mikael har någon stadig person som hjälper honom just nu.

Bättre för Elias Ymer som kvalade in i Barcelona och sen också vann en match. Han slog Cressy tidigare i veckan. Det ska nästan alla göra på grus, men ändå, bra med en matchvinst på atp-nivå för Elias. Sen igår en liten besvikelse. Storstryk mot Sonego. Sonego är en klart bättre spelare så inget konstigt så egentligen men det var en bra möjlighet och jag hade hoppats att han skulle vara lite närmare.

Också under tisdagen. Thiems comeback på atp-touren. Gick inget bra.

Det blir kanske inte så bra det här när man ska göra höjdpunktsklipp från matcher med rostiga bra spelare. Det ser ju ut som att Thiem satte en del bra bollar och det gjorde han men det var också väldans, väldans många misstag. Thiem är en träningsprodukt. Det är de allra flesta. Men han behöver extremt mycket träning och det är tydligt att han har svårt att komma tillbaka. Det kommer ta tid det här. Han lär knappast vara ett hot någon gång under grussäsongen, inte som det ser ut just nu i alla fall.

Dagens grej dock. Alldeles nyss kom det att det nu verkar vara klart att inga ryssar eller vitryssar kommer tillåtas delta i sommarens Wimbledon. Det är en jäkla grej det. Enorm kontrast till hur man hanterat kriget i övrigt. Man har varit väldigt försiktig med att på något sätt förstöra för idrottsmännen. Det är väl typ några ryska skidåkare som eventuellt inte varit välkomna att delta i någon tävling samt att ryssar inte fått spela som ryssar, utan något annat, även om alla vetat att de varit ryssar. Men det är uppenbart att Storbritannien på alla sätt är de som vill gå hårdast åt Ryssland. Premiärminister Boris har varit rätt hård i sina uttalanden, minst sagt, och även om han kanske inte riktigt är den som fattar beslut om vilka spelare som ska få delta i Wimbledon. Det är tydligt att klimatet i Storbritannien är lite annat än på andra håll och ja, lite uppfriskande skulle jag väl egentligen kalla det. Det blir på ett sätt orättvist. Medvedev och Rublev är knappast för kriget, men de är fortfarande ryska medborgare, de har inte gjort några särskilt tydliga uttalanden om att de fördömer allt som har med kriget att göra. Kort sagt, de har kanske inte riktigt gjort tillräckligt, inte enligt arrangören av Wimbledon i alla fall. Jag har tidigare skrivit om att det är förståeligt. När man har familj kvar i landet vill man nog inte stöta sig med en diktator som burar in folk bara för att de inte tycker om honom. Men samtidigt så är det väl inte orimligt att de får någon slags smäll och nu blir den smällen att de inte blir välkomna i Wimbledon och därmed knappast heller i någon av förturneringarna. Ryssarna lär i och med detta parkeras under hel grässäsongen och för Medvedevs del, som redan stekt grussäsongen, blir det ett väldigt stort uppehåll som kommer förstöra hans möjligheter att vara rankad i den absoluta toppen vid årets slut.