Transporttitel för Alcaraz

Det är lite tvärtomspråk i rubriken. Han höll på att falla ifrån lite överallt under turneringens gång. Men när man summerar så tycker jag ändå rubriken stämmer. För jag tycker att Alcaraz vann en 500-turnering där han, åtminstone såhär i efterhand, nog var storfavorit, och det hade behövt en rejäl skräll för att han skulle förlora.

Finalen blev en liten besvikelse. Carreno Busta var nog lite nöjd med sin finalplats. Och det såg inte riktigt ut som att han trodde på någon direkt chans. Otroligt odds på Alcaraz inför finalen faktiskt. Hans stod i över 1,50 någonting om jag inte såg alldeles fel. Jag antar att folk oroade sig över hans långa semifinal tidigare på dagen men där skulle jag vilja kasta ur mig en fråga. Har Alcaraz sett uppenbart trött ut på en tennisbana ännu?

Han är ju perfekt. Och han håller fortfarande på att slita på den där perfektionen. Det är väl det mest obehagliga för de andra spelarna egentligen. I veckan stod han och dammade iväg servar i uppemot 230 kmh. Det finns det ingen annan spelare i den absoluta toppen som gör. Möjligen Medvedev då, men han gör det då helt utan kontroll. Inte nog nog med att Alcaraz snart kommer vara ospelbar när bollen är i spel. Han håller också på att utveckla den bästa serven av spelarna i toppen. Och så var det ju det där med uthålligheten också. Tycker det pratats ganska lite om det. Han blir ju inte trött. Energisnål spelstil, absolut. Det kräver inte så mycket kraft att hela tiden stå och styra spelet men ändå. Det var en rackarns lång match han spelade mot De Minaur igår men han var inte trött. Det var inga problem.

De Minaur ska också nämnas där förresten. Jag minns honom från Monte Carlo där jag i början av den turneringen såg honom mot svagt motstånd och noterade att han är riktigt bra nu. Det fick vi se exempel på den här veckan på lite mer allvar. Otroligt bra match mellan honom och Alcaraz, tveklöst veckans bästa om man frågar mig. De Minaur saknar en del saker för att kunna bli en absolut toppspelare. Han är exempelvis alltid utsatt mot svagt motstånd då han inte kan slå ens sämre spelare bara på sitt spel så att säga. Han måste slå alla på det fysiska, och det gör att man ibland går på minor. Men nu är han i alla fall tillbaka där han var för ett par år sen som en spelare som kanske inte är topp-10 men som åtminstone ska vara nära topp-10 och som är sevärd när han möter de bästa.

Alcaraz vinnare i Barcelona. Alcaraz nu topp-10 i världen. På rankingen alltså. Hur bra är han då om man frågar mig? Det är han och tre till. Det är Nadal, det är Djokovic, det är Medvedev, och så är det Alcaraz. Helt utan inbördes ordning. Jag skulle ha sjukt svårt ranka de där inbördes just nu kan jag säga. Jag ska inte ens ge mig på ett försök. De måste börja möta varandra, helst på flera olika underlag, för att det ska vara möjligt. Och det ska ju bli lite spännande, eller hur?

Okej då. Jag ger mig på en högst objektiv, gissningslek, till faktisk världsranking just precis nu.

1, Nadal

2, Alcaraz

3, Medvedev

4, Djokovic

Med stor, fet resrvation för att Djokovic lär åka hiss uppåt när han blir matchtränad.