Comebacker på ingång

Det händer ju inte jättemycket i tennisväg den här veckan men två notabla nyheter i alla fall. En bra och en dålig skulle jag säga.

Vi kan väl börja med den bra, det är ju alltid lite mer kult så att säga. Nadal bekräftade precis att han spelar i Madrid nästa vecka. Vilken jäkla turnering det kommer bli. Att han spelar redan nu är väl också en bekräftelse på att skadan ändå är rätt lindrig. Om det funnits några tveksamheter hade han väntat till Rom eller till och med till Franska öppna men nu i elden redan nästa vecka alltså. Så ja, nästa vecka. Gör ingenting onödigt nästa vecka är mitt tips. Inte Nadals favoritturnering förresten. Men borde passa Alcaraz larvigt bra. Spännande.

Det var den positiva nyheten. Nu till den mer deppiga, även om jag tror många ser den som en positiv nyhet, men jag tror det i själva verket är en superdeppig nyhet.

Federer har nu satt ett datum för sin comeback och det blir hemmaturneringen i Basel i oktober. Och det, det andas väl inte jättebra saker kanske. Jag tänker att Basel, det var den turnering man absolut inte ville att han satte som sin comebackturnering. För om han satsar på att uträtta något mer som spelare, då fanns det ju egentligen två bra alternativ som andas det. Att han antingen satsade på US Open eller något sånt, det vill säga en stor turnering med några möjligheter att spela lite mer efter det. Alternativt, att han bara steker hela den här säsongen och siktar på att vara tillbaka för fullt till nästa säsong. Basel, en av årets absolut sista turneringar, det andas snarare att han faktiskt kommer ta avsked där och då. Han har Laver Cup där han nästan måste spela, även om han så ligger i gipsvagga. Och så Basel, där vill han förstås spela, och rimligen är det så klart där han ska avsluta sin karriär, i hemstaden. Att spela den turneringen i år och sen gå in i vintervila direkt efteråt, det kan ju liksom inte vara någon mening om han nu tänker spela nästa säsong.

Bara spekulationer, men jag tror det finns en stor risk nu att Federer bara har typ två tillfällen av tennisspelande kvar i sig. Sen ska man väl också säga att han liksom blivit utfasad under frånvaron. Att Federer ska komma in från sidan och börja stöka med Alcaraz och Medvedev nu liksom, att han skulle bli så bra igen, kan ju inte hända. Så det kanske trots allt är bäst om det är som jag tror, att han i sitt huvud redan lagt av, och att han avslutar allt på hemmaplan i slutet av säsongen.