Madrid – tisdag

Då var vi igång på allvar. Och vi kan väl börja med att titta till vad som hände igår.

Den stora matchen givetvis, Murray mot Thiem som knappast var någon match. Jag kan faktiskt inte påminna mig att en stor spelare kommit tillbaka och varit förhållandevis sämre än vad Thiem just nu är. Jag minns Federer några gånger när han hade ont i ryggen men han höll ändå någon slags nivå. Det här, det är verkligen fullkomligt värdelöst. Ibland brukar det vara svårt att förklara vad det är som fattas när en spelare kommer tillbaka från uppehåll och har svårt att hitta formen. Oftast kan det vara så enkelt som att det inte riktigt flyter. Att slagen finns där, men att det inte blir till någon vettig helhet. För Thiems del är det inte så riktigt. Slagen finns inte där och när inte slagen finns där, då är det så klart inte riktigt aktuellt att få ihop det. Han har inte ens en vettig forehand för närvarande.

Förklaringen? Varför är Thiem så urusel?

Jag tror egentligen inte det är något fysiskt, att skadan spökar. Jag tror det är så enkelt som att om man tränat så enormt hårt som han gjort stora delar av sitt liv, och inte har så mycket gratis från grunden. Då försvinner väldigt mycket, nästan allt, när man har ett så långt uppehåll som han haft.

Om man ska spåna kring när Thiem skulle kunna vara tillbaka så. Man ska aldrig vara tvärsäker när det gäller sånt här men jag tror det är långt bort i tiden att han skulle återvända till toppen. Om han blir så nära att vara bäst som han var för ett par år sen, väldigt oklart. Jag tror det inte. Det har ovanpå allt hänt lite med nya spelare som blivit bättre sen dess.

I övrigt då igår.

Sinner var väldans nära att ryka mot Paul. Paul hade matchbollar. Högst medelmåttig insats av Sinner och jag tycker det börjar bli ett mönster det här. Han är utsatt när han möter sämre spelare. Sen har han kapacitet att mäta sig mot bra spelare, men han har inte riktigt den där självklara grunden som vissa andra på hans nivå som gör att man bara slår spelare som Paul helt utan strul. Sen var det inte dåligt. Paul spelade bra, Sinner är stark i underläge. Han har vänt många såna här matcher nu. Men det är inget bra för honom det här, att han så ofta är pressad av spelare han ska slå.

Pouille slog Khachanov. Vilken smäll. Det var några år sen Pouille var bra. Han har egentligen inte varit skadad senaste året utan har spelat sporadiskt, ofta på challengertouren, och där haft rätt stora problem. Hur han en gång kunde vara topp-10 det går nog aldrig att förstå. Frågan är om han skulle kunna komma tillbaka som någon slags atp-spelare. Tid finns i alla fall. Nyligen fyllt 28 år, Pouille. Han är liksom en valp i skymundan.

Mycket mer spännande än så har jag inte att säga om gårdagen. Jag ska inte sitta och rabbla resultat, det är tråkigt. Vi går på dagens matcher istället.

Vad ska man titta på här då?

För mig egentligen bara en match som intresserar. Brooksby mot Bautista, den är lite kul. Brooksby verkar kanske inte vara den mest sprudlande personligheten men visst är han jättespännande att titta på. Inte minst mot Bautista som är raka motsatsen. Brooksby den mest oregelbundna spelaren som finns i tennisen numera. Bautista antagligen den mest enkelspåriga. Hur blir det då då? Det blir så klart alltid trollaren som får som den vill. Det går inte att låsa in någon i ett regelbundet, tråkigt bollande om inte motståndaren vill ha det. De möttes i Miami nyligen. Brooksby vann då. Nu grus, Bautista är bra på grus men sämre än han är på andra underlag. Brooksby har spelat väldigt lite på grus men det han spelat har han spelat bra. Brooksby har varit lite skadad som alltid och spelat lite mindre på sistone. Bautista har tveksam form. Jag tror Brooksby vinner och fint odds på det här på Bethard.

Annars så tror jag favoriterna håller bra här och Cilic mot Ramos, det är väl inte mycket klang och jubel över den kanske men ska man se en match klockan 12 är det ändå den. Den är i alla fall jämn och oviss.

Här blir det lite roligare.

Tiafoe var bra i Estoril förra veckan men kunde samtidigt åkt ut typ när som helst. Garin, han måste vara den minst formstarka spelaren som finns just nu. I grunden tycker jag egentligen att Garin är lite bättre, och han har också så klart stor underlagsfördel. Han är en av de mest extrema grusspelarna medan Tiafoe är okej på grus, inte mer. Men nu är Garin värdelös, Tiafoe har kört förbi lite grann också, det var längesen som Garin var bra. Sjukt svårbedömd match, men då blir det ju oftast rätt kul också.

Var har vi Djokovic då? Han krånglade, med betoning på krånglade, sig fram till final i Belgrad. Nu kanske med lite matcher i kroppen och möjligen bättre än då. Och så har han 17-0 på Monfils. Monfils brukar knappt försöka, så underlägsen känner han sig. Om Djokovic inte är bättre än i Belgrad dock, då tror jag knappast att Monfils är långt bakom. Troligt utfall dock att de där 17-0 spelar in ganska mycket och att Djokovic får med sig en behaglig start här trots att han kanske inte borde få det sett till deras spelstyrka. Monfils såg bra ut igår. En rätt svag spanjor han mötte men bra såg han ut.

Botic klev ju av Munchenfinalen på grund av ”akut sjukdom” som det står hos atp. Han hade tryck över bröstet. Lite märkligt, och kanske ännu mer märkligt att han hastar vidare till Madrid och tänker spela idag, om det nu var så pass illa i söndags. Svårt att bedöma den matchen med tanke på det men självklart ska det vara svårt för honom att hota Carreno Busta oavsett vilket.

På tal om svårbedömt. Det var ju ingen match mellan Murray och Thiem igår. Thiem var för dålig. Det man däremot kan säga är att Murray ofta varit bra här i Madrid och det är väl inte så konstigt att de ganska snabba förutsättningarna passar honom. Shapovalov har spelat väldigt lite på sistone. Dålig på grus? Det kan man tro, men hans siffror på grus är faktiskt rätt bra. Snabbt grus här i Madrid, borde passa honom väldigt bra. Blir svårt för Murray tror jag. Tuff matchup för honom där Shapovalov har allt och lite till som krävs för att slå igenom Murray.

Om man ska spela på något idag tycker jag Korda är ett bra alternativ. Man ska absolut ha med sig att bollen flyger snabbt genom luften och därför ska servekanonerna passas här i Madrid. I Opelkas fall äts det dock upp av att han verkligen inte kan spela utanför Nordamerika och jag tror inte på någon svängning på den fronten idag. Korda var den bästa spelaren i Estoril och borde vunnit där. Han är bra nog för att slå Opelka idag.

Och så Alcaraz som kvällsmatch. Känns inte som att Basilashvili kommer bjuda så mycket motstånd där. Slår ungefär lika hårt de där två. Rätt avgörande skillnad dock, Alcaraz är säker, Basilashvili är osäker.