Madrid – onsdag

Visst är Grand Slam-turneringarna helt oantastliga som det man helst vill titta på men de här mastersdagarna, de blir rätt fullspäckade får man säga. Inte alla, men en del av matcherna innehåller två stora spelare och ovanpå det nästan alla av de största i elden. Det blir bra helt enkelt. Och en likadan speldag är att vänta idag.

Bra start av Djokovic. Jag tycker han såg bra ut men man måste också säga som det är. När Djokovic möter spelare som inte riktigt tror på att vinna och därmed inte försöker, då är det inte riktigt möjligt att utläsa något. När han kan spela såhär, helt avslappnad, utan att någon pressar honom, då är han i princip alltid bra. Bra start, men inte något som vi ska dra några växlar på.

Kul med Murray ändå. Shapovalov skulle behöva börja spela lite mer tror jag. Det är som att han är konstant matchotränad numera och det passar honom nog inte så bra. Har man ett så svårt spel, då är det lurigt att hela tiden vara lite otränad. Murray trivs i Madrid. Kanske särskilt bra för honom numera. När bollen flyger lite snabbare blir hans spel lite mindre vekt och det funkar bättre helt enkelt. Framme i åttondelen nu, Murray. Får man se som en stor framgång.

Rublev hade problem, minst sagt. Draper är på något sätt väldigt medelmåttig, men han har något som få spelare på hans nivå har, det vill säga den där inställningen. Det vanliga gällande spelare utanför hundrastrecket är att de nästan ber om ursäkt för att de får möta bättre spelare och matcherna blir därefter. Draper, han liksom bara kör och det är därför kul att hålla lite koll på honom. Sen har han inte slagen för att bli riktigt bra men som sagt, någonting har han. Visst hamnar Rublev lite för ofta i såna här situationer där han är pressad av sämre spelare? Jag tycker det. Ingen bra egenskap. Men man ska också säga att han är en rackare på att slingra sig.

Basilashvili pangade på bra måste jag säga så det blev en riktig match mot Alcaraz men att säga något annat än att det kändes som klasskillnad, det vore att ljuga.

Det där var matcherna i andra omgången. De där fyra är alltså klara för åttondel redan.

Sen var det ett gäng matcher i första rundan också.

Opelka och Carreno Busta seedade spelare som försvann.

Opelka kanske mest intressant där. Han kan liksom inte spela utanför Nordamerika. Det går inte. Igår kunde han knappt serva. Lite bättre i andra set i och för sig men i första var han helt borta och nu två usla insatser sen han kom till Europa förra veckan. Där måste jag också nämna en sak. Jag skriver ofta om det märkliga i att spelare i allmänhet slutar försöka utveckla sina slag när de når en nivå de är mer eller mindre nöjda med, typ når atp-touren. Det är min uppfattning att Opelka har snudd på världens bästa serve, men jag tycker det ser ut som att han fortfarande slipar på det. Kanske det rent av var därför han servade lite sämre igår. Jag tycker det ser ut som att han jobbar på upphoppet för att komma högre upp vid tillslaget. Han hade inte tajmingen igår riktigt men en 2,10-gubbe med ett rejält upphopp, om han slipar mer och mer på det där kan det nog bli rätt bra så att säga. Men busenkelt för Korda. Opelka var inte ens i närheten och försökte knappt när bollen var i spel.

Carreno Busta förlorade mot Botic som var riktigt bra förra veckan och riktigt bra igår. Däremellan hann han med att bryta en finalmatch på grund av bröstsmärtor. Märkligt får man säga, men från en hypokondriker till en annan, det är sånt som händer. Jäkla formtopp han prickat in i alla fall.

Bublik körde sina vanliga pajaskonster där han såg till att hålla sig nära mikrofoner och säga förberedda fraser om hur mycket han hatar grus. Han är så in i helvete jävla fånig. Fjant. Pajas. Osv. Kecmanovic lyckades ändå spela jämnt med honom.

Garin ska noteras. Han slog Tiafoe enkelt. Kanske en liten ljusning för honom. Det vore nog välkommet.

Nu rabblar jag resultat. Aldrig roligt. Istället, dagens matcher.

Först av allt, sånt här tycker jag är skitkul. Inte sett det här förut här på Bethard faktiskt men ja, nu verkar man vara igång.

Raka segrar för ungtupparna, 4 gånger pengarna. Om man kryssar i spelet som en trippel här på Bethard blir det totala oddset 3,18 så rätt stor skillnad. Blir det så? Ni kan väl hänga med nedan så får ni höra vad jag tror.

Litar man på Ruud just nu? Absolut inte skulle jag säga. Det känns på något sätt som att han för första gången är lite vilsen. På tal om att jobba på saker. Det är ju inget snack om att han det senaste året jobbat på sin offensiv och nu känns det som att det slagit över det där. Han försöker spela bort sina motståndare snarare än att kämpa bort dem och det är han nog inte riktigt mogen ännu. Så jag tycker man ska hålla koll på Ruud. Jag tror han kommer fortsätta gå på smällar. Inte nödvändigtvis idag, men inte lika stabil som vanligt.

Bautista var riktigt bra mot Brooksby igår. Brooksby föll igenom och var möjligen inte helt fräsch men Bautista var bra. Väl stor favorit här dock skulle jag säga. Evans gjorde en bra match mot Delbonis i söndag och kanske att det skulle kunna passa honom att möta Bautista. Skrällchans tycker jag.

Zverev, förste man ut i den där trion som ska vinna i raka set. Ska han väl klara. Väldigt mycket bättre än Cilic, förutsättningarna i Madrid är helt perfekta för Zverev. Det som är emot är väl kanske att det kanske kan bli väl servebetonat och möjligen små marginaler men visst ska Zverev vinna matchen mer eller mindre enkelt.

Isner, intressant tycker jag. Till skillnad från Opelka så försöker han på grus och förhållandena här i Madrid, mycket bra för honom. Norrie var inte bra alls i första rundan. 2-2 i inbördes möten. Norrie känns väl rätt okej mot servekanoner med sin stabilitet men nja, jag tror Isner. Mardröm att försöka bryta med de här förutsättningarna.

Hurkacz-Davidovich, mycket fin match. Lite vägskäl för Davidovich just nu. Ska han följa upp insatsen i Monte Carlo och då ses som någon slags toppspelare på grus eller ska han falla tillbaka till sin tidigare medelmåttighet. Jag tror det senare, men Hurkacz har han så klart en bra chans mot. Hurkacz har nu visat att han är helt okej på grus men det är inte hans bästa underlag och så mycket bättre än Davidovioch är han inte. Inga roliga spelare om man frågar mig men en av dagens bästa matcher kvalitetsmässigt om man håller sig till matcherna som är någorlunda jämna.

Och så sist ut i dagpasset som vi väl kan kalla detta. Nadal och det ska så klart bli jättespännande att se honom. Nadals överlägset sämsta turnering på grus det här. Han har bara vunnit fyra gånger i Madrid och då vet ni ju hur många gånger han vunnit alla andra. Han har vunnit en gång inomhus i Madrid också innan detta blev en grusturneringar, så fem totalt men fyra på grus. Någon förklaring? Knappast att han har svårt att spela på hemmaplan. Med det sagt tror jag inte heller det gynnar honom särskilt. Han behöver ingen hemmapublik för att ha den energi han behöver så ibland kan det istället slå över. Däremot så är det jättedåligt för honom att bollen flyger så snabbt som den gör i Madrid. Det vill inte Nadal. Är det något han har konstant svårt med så är det längdkontrollen och att det då är lite allmänt konstigt, det blir inget nbra för honom. Kecmanovic som motståndare då? Lite obehagligt skulle jag säga. Mot Kecmanovic krävs det att man pressar upp trycket, annars är han väldigt bra. Ni kanske förstå. Flygande bollar. Nadal har inte spelat på några veckor. Det finns en risk i att han hamnar i ett tempo som Kecmanovic tål här och då kan det bli bökigt.

Musetti hade någon bra match i början av grussäsongen men nu senaste matcherna har varit rätt medelmåttiga. Deppigt på något vis. Han var stekhet sommaren för två år sen. Nu är han sämre än han var då och är inte ens favorit mot en jämnårig motståndare som inte har grus som sitt favoritunderlag. Nu är Korda 1,5 år äldre i och för sig, men ni förstår kanske. Och jag håller med. Korda är rätt mycket bättre än Musetti och jättefin form just nu. Jag tror han vinner.

Schwartzman-Dimitrov, en till sån där riktigt bra match idag. Mycket bra klass för att vara andra omgången och sevärt ska det definitivt vara. 2-1 för Dimitrov men fem år senast så inte mycket att gå på. Jag känner att det borde passa Schwartzman rätt bra. Kanske att Dimitrovs variation inte passar honom jättebra men det blir ändå ett ganska rent bollande och Dimitrov har ingen serve som stör Schwartzman. Svarre ska vinna på sin överlägsenhet när bollen är i spel.

Goffin-Botic, helt okej match också men försvinner kanske lite i skymundan idag med tanke på konkurrensen. Viktigt match för båda. Att gå till åttondelen med chans på mer i en masters är inte tokigt. Goffin behöver poäng för att komma in i de stora turneringarna framöver. Botic är säkert sugen på att fortsätta klättra. Vem vinner? Jag tror Botic. Hans form är inte att leka med.

Andra match ut i den där trippeln. Sinner mot De Minaur och oddsmässigt den svåra av de tre. Den här tror jag faktiskt på. De Minaur är i praktform. Sinner gjorde allt utom att imponera i första rundan mot Paul. Men det här passar Sinner helt perfekt. 3-0 i inbördes. De Minaur har vunnit ett av nio set och det förstår jag. Den troliga matchbilden är att Sinner får stå och bolla precis som han vill. Han behöver inte bekymras av något tempo utan kan massera De Minaur precis som han vill och egentligen bara välja när han ska öka trycka. Raka set för Sinner, troligt skulle jag säga.

Garin slog Tiafoe enkelt igår. Inte mycket att hurra över egentligen kanske. Men man ska ändå hålla koll på honom för man ska veta hur het han tidigare varit under grussäsongerna. Nu möter han en superformsvag Felix som verkar ha problem med grus. Tror Garin har en jättechans där och fin match. Kan bli riktigt bra spel.

Och så avslutar vi med Tsitsipas, tredje och sista man ut i specialtrippeln. Pouille storskrällde när han slog Khachanov men Tsitsipas är så klart något helt annat och raka set ligger väl nära till hands.

Då är vi redo va? Trevlig tennisdag, gott folk.