Madrid – torsdag

Torsdag. Åttondelsdag. Alltid grymt när det gäller mastersturneringar. Men först ska vi förstås prata igenom gårdagen.

Nadals insats var i paritet med vad man kunde hoppas på tycker jag. Siffrorna kanske ser lite bättre ut än de var. Kecmanovic var rätt tunn i första set och när han efter avbrottet kom tillbaka lite bättre var det bökigare för Nadal. Det man ska säga är samtidigt att det inte var ett jämnt andra set. Nadal blev lite överraskad i mitten av det när Kecmanovic började spela lite bättre men jag tycker inte det var särskilt nära något skiljeset och Nadal var aldrig hotad. Särskilt skadad såg han inte ut i alla fall, Nadal. Inte överhuvudtaget. Han är tillbaka helt enkelt, men det behövs tuffare motstånd för att säga mer om hans nivå.

Zverev hade break upp i första men började strula något alldeles jävligt. Slarv, men sen mer eller mindre enkelt och kontrollerat. Jag tror inte det är något fel på hans nivå den här veckan. Han kommer definitivt bli farlig. Vi ska inte stirra på det bortslarvade setet.

När man ser Pouille spela blir det lite komiskt nästan att tänka att han en gång var topp-10. Kort tid visserligen och han var just tia men han var däruppe. Säger mycket om vilken dipp toppbredden hade för några år sen. Det är andra bullar nu så att säga. Sen är han kanske inte så bra nu som han var då, men hans högsta nivå hade aldrig räckt till att vara topp-20 idag, inte en chans.

Den som imponerade igår, av matcherna i klippet i alla fall, var Sinner skulle jag säga. Det man ska ha med sig att det passar honom helt overkligt bra att möta De Minaur. Det blir lite enklare att spela bra då. Men fortfarande, jag tycker han såg ruggigt bra ut.

Utanför klippet så förlorade Ruud. Lite annorlunda kanske att inte ta med den matchen men ni har sett mig skriva det några gånger nu. De som sitter och makar de här klippen för atp:s räkning är nog inga tennisfanatiker riktigt. Han har problem med sitt spel, Ruud. Jag nosade väl lite på det igår. Att han jobbat så mycket på att utveckla sin offensiv att han glömt det som är det han är så bra på, att kämpa ner sina motståndare. Igår var det ett snäpp sämre än tidigare skulle jag säga. Han hade stora forehandsproblem som nog till ganska stor del var kopplade till den tunna luften. Hans forehand flög all världens väg. Men den gamla vanliga Ruud hade då börjat riskminimera och sett till att vinna matchen. Nu blåste han på istället och blåste till slut bort sig själv även om man väl ska säga att han nog ändå borde vunnit matchen. Lajovic var inte mycket bättre att även gårdagens version av Ruud borde slagit honom. Ingen bra start på grussäsongen för Ruud. Från sjukt svårslagen till att förlora mot nästan vem som helst. Det är ett högt fall det.

På tal om att falla ihop. Schwartzmans insats mot Dimitrov, den var inte särskilt kul. Han fick knappt med sig gem. Han missade, och missade, och missade och Dimitrov behövde egentligen mest bara stå där. Tennis är en svår sport ändå. Eller rättare sagt, ibland blir man påmind om hur bra spelarna egentligen är. Man är van vid att Svarre kan stå och banka på precis hur han vill utan större marginaler. Det är det normala. Att han missade allt igår, mänskligt kanske, men troligen ingen match han är superstolt över.

Hurkacz-Davidovich ska nämnas också. Blev en lång historia, 7-6 i skilje till Hurkacz. Han är svag i jämna lägen, Davidovich och det blev inte alls bättre av hemmapubliken. Han spelar över när han blir nervös. Det är lite som Fognini ni vet, fast tvärtom. När Fognini blir nervös blir han stillastående och allmänt superpassiv. Förlamad på något vis. Davidovich, han blir som en sprattelgubbe som studsar omkring, som kastar sig, som vevar till publiken. Han gör egentligen allt utom att spela ordentligt när det blir jämnt. Kan säkert växa bort det där. Han är ung fortfarande. Men än så länge, inte mycket att hålla i handen när det hettar till. Sen ska man också säga att det sett till hans normala nivå är jättebra att pressa Hurkacz. Så han har nog höjt sig lite till den här grussäsongen skulle jag säga, Davidovich. Om han kan få ordning på nerverna blir det riktigt bra.

Där nöjer vi oss om gårdagen. Nu, dagens åttondelar.

Man hade kanske gissat på Djokovic-Murray som en av de sena matcherna men icke. Först ut idag. Där är det väl bara att citera Murray egentligen. Djokovic är världsetta, Murray spelar med en metallhöft. Murray ska inte ha någon chans. Men Djokovic är lite rostig, och det finns ju ändå något kvar i Murray. När han ser en sån här chans att sätta dit Djokovic, jag tror han kan tänkas växa åtminstone lite av det. Men nja, jag tror att Djokovic hade behövt se lite sämre ut i första matchen för att det skulle kännas realistiskt med en skräll. Sen så, 25-11 för Djokovic i inbördes möten. Han har rätt god kontroll på Murray i vanliga fall också. Även på den Murray som spelade med ordinarie kroppsdelar och tillhörde den absolut världstoppen.

Evans slog Bautista igår. Bra gjort det. Rublev strulade mot Draper i sin första match. Inget bra det. 2-2 i inbördes möten. Tre matcher 2020 och en i år. Inte alltför gamla matcher alltså. Kanske inte en perfekt motståndare för Rublev detta. Det är i princip omöjligt att få in Evans i det malande bollande som Rublev vill ha. Sen är Rublev förstås mycket bättre, men en liten öppning för Evans tycker jag ändå.

Hurkacz tackar nog inte nej till Lajovic istället för Ruud skulle jag tro. Om man kan slå Ruud så kan man ju slå Hurkacz på grus, men man ska väl ha med sig att Ruud inte var så bra. Och här fastnar Lajovic i problemet att Hurkacz har den överlägsna serven, och Lajovic är knappast märkbart bättre än Hurkacz när bollen är i spel. Så nja, bökigt för Lajovic, tror jag. Men, en sak ska sägas. Lajovic, det är lite lillbasilachvili det. När han väl vinner någon match och en möjlighet uppenbarar sig, då brukar han kunna hitta sin högsta nivå.

Musetti slog Korda igår, lite emot logiken tycker jag men han kanske har hittat något lite bättre igen. Mot Zverev blir problemet för honom att han spelar det tunga spel från baslinjen som Zverev vill ha och tempot blir inte alls högt. Nu kanske jag tar i, men jag skulle säga att Musetti spelar exakt så som man inte vill spela om man vill slå Zverev. Vill man slå Zverev så vill man hitta en offensiv position och ta bort tid från Zverev. Musetti är allt utom en sån spelare. Zverev har en bomb till serve. Musetti inte mycket till serve. Zverev är nog lite bättre i spelet också. Nej, han måste floppa för att torska där, Zverev.

Goffin, instinktivt tänker jag drömmotståndare för Nadal men jag minns deras senaste match i atp cup 2020 där Goffin vann ganska enkelt. Goffin har också tagit set av Nadal på grus i Franska öppna 2019 och slagit honom i slutspelet 2017. Fyra vinster för Nadal också, men dåliga siffror för Nadal mot Goffin. Kanske går det att förklara lite grann. Goffin står långt in i banan och har inga problem med att stå och ta Nadals bollar på uppstuds, precis som Nadal inte gillar att man gör. Goffin trivs helt enkelt rätt bra i bollandet mot Nadal. Sen får det väl sägas att även om Goffin är bra på grus så hjälper inte underlaget honom direkt här. Och så vet vi ju att han i grund och botten är nere på just botten i sin karriär just nu. Så det ska väl egentligen inte vara några problem för Nadal ändå.

Jag såg faktiskt inte Felix match mot Garin igår så jag har inget vettigt att säga där men tre gem tappade han. Det är ju bra får sägas. Och förhållandena i Madrid skulle kunna passa Felix. Han har ju liksom bra tryck på något sätt i både serve och slag men saknar tyngden, vilket inte är så bra på grus. Här får slagen en extra skjuts och som sagt, kan nog vara bra för honom, åtminstone i teorin. Sinner som sagt jättebra igår och i grund och botten klar underlagsfördel för Sinner här. Felix är lite svag på grus, det är inte Sinner. Faktiskt inga inbördes möten mellan dem trots att de är rankade tia och tolva i världen och är i samma generation. Intressant match, på papperet en av dagens bästa.

Nu är det min uppfattning att Svarre föll igenom totalt igår men man ska nog ha med sig att Dimitrov kan ha växt av den matchen och en Dimitrov med självförtroende kan vara lite bökig. Intressant matchup mot Tsitsipas där de egentligen vill göra lite samma sak. Dimitrov mer finess och Tsitsipas mer kraft visserligen, men båda två vill komma bort från alltför statiskt spel. Tsitsipas den som hellre tar initiativ men undrar jag hur enkelt det här kommer få för honom. Kul match, den ska man se.

Det som talar för att Alcaraz kan få problem med Norrie är väl om han fick vara uppe hur sent han ville igår kväll när Real Madrid vände mot Manchester City. Vem vet, Nadal kanske bjöd på en alkoholfri öl efteråt. I övrigt, lite som att skjuta på sittande fågel det här. Norrie kan stå och dutta precis som han vill. Alcaraz kommer panga igenom honom med allt dunder och brak som finns. Fint igår förresten. Den gamla hjälten Marc Lopez spelade sin sista match i karriären. Kändes som han slutade för många år sen i och för sig, men han har spelat lite varje år ändå och nu var det sista turneringen. Alcaraz ställde upp och spelade dubbel med honom och de såg ut att ha så väldans roligt. Och lyckades dessutom pressa ett av världens bästa par, Koolhof/Skupski. De föll till slut. Det var faktiskt snarare Alcaraz fel än Lopez men jag tycker matchen säger mycket om Alcaraz. Han är liksom immun mot press, stress, rädsla och allt sånt. Det är sällan självklart för världens bästa spelare att slösa bort energi på att spela dubbel. Och om de väl skulle spela av någon anledning så gör de en stor grej av det. På Alcaraz igår såg det ut som att han stod och spelade lite minitennis med sina kompisar på uppfarten typ, och han tyckte det var skitkul. Det där kan många lära av när det snackas om att hålla nere på spelandet för att inte bli sliten och så vidare. Det behöver inte vara så jävla allvarligt. Att stå och spela lite dubbel som Alcaraz gjorde igår, det sliter nog ungefär lika mycket på honom som det gör på en själv att gå ut och hämta posten. Det finns liksom ingen press i det han gör, och det gäller ju även allt annat han gör. Han tycker det är jävligt kul bara, mycket mer är det inte. Jag har aldrig sett det på någon annan spelare och man kan inte koppla det till åldern heller. Nadal, Djokovic och Federer var på olika sätt maniska redan i Alcaraz ålder.