Madrid – fredag

Vilken jävla tennis ändå. Det här är en fin turnering. Som inför helgen har potential att bli något alldeles utanpå det vanliga.

Det är något extra att se Nadal bli pressad på det där sättet. Man kan egentligen mäta pressen på pannbandet. När pannbandet börjar halka upp, då är det fara på färde. När det halkar upp ovanför hårfästet till och med. Då börjar det bli riktigt varmt och det är kris. Var han dålig? Klart han i någon mån var dålig. Han ska vara fäst och han var maximalt pressad av en spelare som inte är nära att vara bäst. Men Goffin älskar att spela mot Nadal, han var en turboversion av sig själv. Om han alltid spelade sådär, Goffin, då skulle det inte vara så mycket till problem. Nu går ju inte det. För vissa spelare är Nadal väldigt lättspelad vilket gör att de kan spela extra bra. Måste ändå vara uppmuntrande för Goffin att se att han fortfarande har sånt här i sig. Och det är klart, det är väl i någon mån motivationsbrist som ligger bakom hans ras. Det är så klart att en sån här match får honom att hoppa till lite. Bara att hoppas att Nadal orkar återhämta sig från den där kampen och kan vara lite bättre under slutet av turneringen. Smått historisk grej idag förresten. Här på Bethard är Nadal nu under morgonen inte favorit till att vinna turneringen.

Favorit är nu Alcaraz, som hade alldeles för stora problem med Norrie. Sen måste han väl få förlora några set här och där Alcaraz, det är inga konstigheter. Igår kanske han lockades lite väl mycket att showa inför hemmapubliken. Det är inte lätt att vara 18 år och kanske bäst i världen. Det finns ju liksom så mycket roligt att hitta på. 19 är han i och för sig nu. Han fyllde år igår. Så det så.

Djokovic behövde inte spela. Murray hade ont i magen. Trist, den matchen hade man ju velat se.

Den enda lilla skrällen igår, Sinner hade absolut ingenting att sätta emot Felix. Men att en topp-10-spelare slår någon som är rankad 12:a, kanske inte revolutionerande ändå.

Kvartar idag. Och vilka matcher det blir. Både idag men kanske ännu mer under helgen. Det får vi se. Idag i alla fall, det här.

Oj, oj, oj. Har ni någon kompis som ska göra något klockan 16 idag. Säg åt den att nej, det ska du inte göra. Bjud in den till att titta på tennis istället. Det kan bli något alldeles utöver det vanliga det där.

Först ut Djokovic mot Hurkacz. Jättebra hittills under turneringen Hurkacz. Djokovic såg ju också bra ut i sin första match. Hurkacz har tagit set i ett par av deras möten men aldrig slagit Djokovic. Han har dock varit med och hackat lite ska sägas men därifrån till att vinna, tufft. Kanske också att gruset i det här fallet inte gynnar Hurkacz. Ingen av honom och Djokovic gynnas av grus men i det här mötet behöver Hurkacz få lite skjuts av serven. Just här i Madrid kan han så klart få det i alla fall, men ändå ett minus för honom. Jag tror ju i princip aldrig på Hurkacz och nej, inte idag heller.

Sen har vi den. Inte kvällsmatch. Det är som att det bara hade blivit för mycket, för bra. Nadal mot Alcaraz och ni ser ju. Lärjungen är favorit mot läromästaren. Konstiga matcher lite grann när de mötts hittills. Förra året här i Madrid var Alcaraz absolut inte redo. Och sen en lite märklig historia i Indian Wells också. Men nu då? Nu borde han väl ha vant sig vid att spela mot sin idol, Alcaraz och det kan ju vara dags. Nadal har problem med förhållandena i Madrid, det går liksom inte att säga något annat och han behöver nog lite fler matcher för att vara på sin absoluta topp. Dessutom, när han spelar stenhårda matcher som den igår och ska spela nära inpå igen, det brukar påverka honom. Nadals spel blir mer duttigt här i Madrid än på andra ställen och om Goffin klarade av att slå igenom honom, vad ska då inte Alcaraz göra? Det jag tycker talar för Nadal är att jag tror att han här kopplar på det spel han normalt bara spelar mot Djokovic. Han förstår att detta är en jättetuff match där han kanske inte ens är favorit och där han måste hitta på något. Jag tror att Nadal kommer gå ut och blåsa på idag på ett annat sätt än han normalt gör mot vanliga spelare. Nu är inte Alcaraz längre än vanlis, men i alla fall. Det har tidigare bara varit Djokovic. Jag tror att Alcaraz idag kommer in i den kategorin där Nadal känner att hans vanliga jag inte räcker. Nadal kommer inte dutta och inte springa och försvara sig tror jag. Det hade i och för sig varit kul att se, men det här kommer också bli kul. Komplicerat för publiken förresten. Jag vet inte hur de kommer reagera faktiskt. Risken är väl att det blir lite tystare än vanligt då de inte kan välja sida. Vilken jävla match. Kolla på den.

Visst har Tsitsipas sett mycket bättre ut än Rublev men vad är det där för odds? Jättejämnt i deras inbördes möten. De har vunnit varannan gång typ. Tsitsipas känns mer formstark och har kanske lite minifördel av gruset men nja, det där är inte sanningen. Mycket jämn match.

Och så avslutas det med Felix-Zverev där Felix vunnit ett par gånger när de mötts på slutet. Går att förstå. Blir ganska behagligt för honom att möta någon som står så långt bak så han själv får tid att börja måtta in sig. Zverevs serve kommer behöva rädda honom där.

Hur var det med oddsen då?

Alcaraz alltså favorit, trots att han kommer behöva slå Nadal och Djokovic för att nå final. Kanske det, jag vet inte. Den jag hade spelkat idag är nog Djokovic. Han kommer i alla fall slippa antingen Nadal eller Alcaraz. Tsitsipas låga odds beror förstås på att han har en god finalchans på den svagare undre halvan.

På tal om odds. Det finns idag en ny sån där Bethardspecialare. Man får 7 gånger pengarna på att Djokovic, Tsitsipas och Zverev vinner i raka set. Klart högre än om man spelar matcherna separat.