Inför Rom

Känns nästan konstigt det här. Madrid blev till slut en av de fräsigare mastersturneringarna någonsin och så drar en av årets absoluta höjdpunkter igång redan idag. Eller igår faktiskt om man ska vara riktigt noga. Det gäller att ladda om.

Ingen Alcaraz, det är förstås den riktigt stora grejen här. Lottningen inte uppdaterad ännu men det borde bli att det helt enkelt kommer in en lucky loser på hans plats. Eller rättare sagt, det blir så. Lottningen är redan gjord så det går inte att skoja till det. Zverev klagar nog inte så att säga.

Vi kan väl börja med Zverev då. Hans lott utvecklades i och med att Alcaraz inte är med till en riktig smörvariant. Ingen åttondelsseedad spelare på hans del och sen Norrie i kvarten kanske, Norrie är på intet sätt värdelös, snarare rätt bra för att vara åttondelsseedad, men det kunde varit mycket värre för Zverev. Seb Rublev, Sinner, Tsitsipas, eller möjligen någon annan i semi. Kanske inte låter så enkelt men alternativet är ju liksom Nadal så då kanske valet blir lite enklare så att säga.

Djokovic och Nadal på samma halva men frågan är hur säker man ska vara på att de går till semi båda två. Nu med ett par veckor kvar till Franska öppna handlar mycket om förberedelser dit och man ska ha det i bakhuvudet. Om det tjorvar till sig kan ni både Djokovic och Nadal svälja en förlust här. Samtidigt som, man vet ju inte, men man kan också tänka att de är lite sugna på att stämma i bäcken också. Att vinna i Rom kan ju göra att respekten för en ökar till Franska öppna. Om det nu behövs. är man Djokovic eller Nadal kanske man har en viss respekt med sig oavsett. I Nadals fall på grus, det är väl Alcaraz som kanske inte är så rädd längre möjligen men de andra håller sig nog på mattan ett tag till.

Djokovic börjar mot Karatsev. Minns ni matchen i Belgrad förra året? Karatsev slog Djokovic i en riktigt bra match. Det var då det. Då var Karatsev ett hot. Nu är han en medelmåtta. Wawrinka med men där ska vi väl inte hoppas på några stordåd riktigt. Det verkar tufft för gubbarna som varit borta länge att komma tillbaka. Djere, Coric, Opelka eller Wawrinka. Coric kanske för Djokovic i åttondelen då. Inte så tufft. I kvarten sen Davidovich, Felix eller Svarre. Det beror ju på Djokovic själv så klart men ser man till insatsen mot Alcaraz i lördags. Han är en annan spelare nu än han var i Monte Carlo där han föll mot Davidovich. Jag tycker det ser överkomligt ut för Djokovic ändå om han vill gå till semi.

För Nadals del kan han räkna med Isner, Shapovalov, och Ruud eller Hurkacz för att nå semi. Det är definitivt spelare han kan förlora mot. Hans lottning är väl medelsvår skulle jag säga men allt upp till Nadal förstås. Det blir intressant att se hur han ser ut nu med några matcher i kroppen och framför allt med lite mer vanliga grusförhållanden.

Djokovic lite favorit framför Nadal. Tveksamt ändå, jag hade nog satt Nadal som någorlunda klar favorit men vi snackar inga stora skillnader. Med de där oddsen dock, absolut Nadal. Om man jämför med oddsen till Franska öppna så är Nadal klar favorit där, Alcaraz andrahandare och Djokovic en bra bit bakom. Det är visserligen fel. Alcaraz är favorit och sen ganska jämnt mellan Nadal och Djokovic men ändå, intressant med skillnaden.

Kan det skrälla?

Absolut skulle jag säga och då tänker jag dels på det här, att Djokovic och Nadal nog redan tänker lite på Franska öppna men också så klart, de är på samma halva. Det öppnar så klart för någon annan.

Vem tar man då? Om man letar skräll?

Tsitsipas skulle jag säga. Han var totalt sett bättre än Zverev i Madrid. Ny missgynnas Zverev av att det går långsammare. Tsitsipas har en tuffare lottning men han är nog den av dem som skulle kunna slå Djokovic eller Nadal i en final.

Men.

Om jag måste välja en spelare till dessa odds?

Nadal.