Rom – onsdag

Vi trummar på. Jag har ett litet problem med mitt tennistittande just nu faktiskt. Jag jämför allt och alla med Alcaraz och alla framstår därmed som mer eller mindre oduglingar. Men det där ska man väl komma över kanske när matcherna framåt helgen börjar bli bättre.

Kul tycker jag att se Ruud igår. Han är rätt långt från nivån han hade i exempelvis Miami där han var ruggigt bra, trots hardcourt. Men nu var han i alla fall tillbaka lite till sitt kämpande och nötte ner Botic. Sen är han fortsatt formsvag, men håller han sig bara till det där kommer han hitta tillbaka.

Karatsev gjorde faktiskt ett ganska bra försök. Syns inte på siffrorna, men han spelade i alla fall som han behövde spela för att ha en chans. Sen är han för dålig numera för att kunna pressa Djokovic men plus för att han försökte.

Jätteflopp av Rublev. Matchen var lite och nosade på det där jag tror jag skrev igår. Att de är ganska lika varandra spelstilsmässigt. Oftast är det rätt bra för den bättre spelaren. Man förlorar ju normalt inte mot någon som gör samma sak men sämre. Men har man en riktigt dålig dag, då kan det också bli såhär. Man hamnar i det spel man ska spela, och eftersom det är det spel man vill spela kommer man liksom inte ur det. Svårförklarat, blev rörigt det där. Rublev har varit nära att floppa mot rejält sämre spelare många gånger i år men nästan alltid slingrat sig. När det varit så åker man alltid på en smäll till slut. Krajinovic är lite av en jättedödare också. Sett till hans spelstyrka har han många segrar över topp-10-spelare.

Matchen mellan Felix och Davidovich var riktigt fin. Tycker han är en frisk fläkt på något vis, Davidovich. Det behövs såna där spelare som är lite annorlunda. Han spelar mindre och kämpar mer än de vanliga spelarna. Dessutom är han i skymundan lite grisig av sig och jag tror ganska få kollegor tycker om honom. Starkt av Felix, som eventuellt hade någon slags mindre ryggproblem, att vinna.

Dagens bästa match, i alla fall slutet av den, tveklöst Svarre mot Kecmanovic. De bjöd på ett sjukt fint avgörande tiebreak där Svarre helt och hållet slutade missa. Sen ska man kanske inte hoppa sådär väldigt högt över en sån här match där de vill göra samma sak och spelet automatiskt blir riktigt bra. Samtidigt, det är en sån här match som kan få fart på formen hos en spelare. Svarre har inte spelat bra på sistone. Nu fick han lite hjälp att spela riktigt bra och det kan han nog ta med sig något positivt från.

På tal om det. Jag tror att Goffin fick rejält med råg i ryggen av matchen mot Nadal förra veckan. Han fick känna att han kan spela bra, och det omsatte han igår till att slå Hurkacz. Hurkacz på grus kanske inte är någon jätteseger men ser man till hur långt ner i skiten Goffin varit, han är tveklöst på väg upp igen i alla fall.

Det var de matcher jag hade något att säga om. Att Sinner hade en hel del publik och slog en dålig spelare i kvällsmatchen, hur spännande är det att läsa? Ni märkte nog att det är icke spännande.

Dagens matcher då? Här kommer de. Givetvis med tillhörande odds från Bethard, som alltid.

Tycker 11-matchen känns rätt intressant. Baez är orädd och knappast ofarlig. Tunga förhållanden i Rom, Zverev kommer inte få det han vill få gratis på serve. Och när bollen väl är i spel, jag vet att jag underskattar Zverev där, men jag tror att Baez kan vara bättre. Håll koll där. Jag tror att Zverev kan ryka i värsta fall. Förlåt, bästa fall.

Khachanov är inte en het potatis. Och inte jättebra på grus. Men visst kan oddset där ses som lockande. En vettig dag har han allt och lite till för att slå igenom Carreno Busta. Det är formen emot, men spelstilsmässig fördel Khachanov i alla fall.

Tror Nadal tycker det är rätt skönt att börja mot Isner. Servemonster oroar honom aldrig, han brukar hantera det jättebra. Och ska man möta ett servemonster så är det väl på en långsam grusbana i Rom. Han vinner ju inte 6-2 6-2 direkt men jag tror han vinner rätt enkelt och framför allt kontrollerat.

De Minaur mot Paul, kontring mot kontring. Undrar vem som ska slå till bollen. Jag tror De Minaur har lite mer tålamod och därför håller jag med oddsen, han är favorit.

Tsitsipas slog Dimitrov enkelt i Madrid och utgångsbudet är förstås att det blir något liknande idag. Det har i alla fall inte hänt något sen dess som talar för Dimitrov och att förhållandena blir långsammare, gynnar väl egentligen Tsitsipas.

Svarre kommer få snurr på Giron, så mycket kan man säga. Giron är rätt seg ut i hörnen, perfekt för Svarre.

Nu blir det nog lite svårare för Wawrinka när han möter en riktig spelare. Samtidigt som, absolut, Djere är en mycket sämre spelare än Opelka så ser man på det på det sättet så. Men det ska man inte. Jag tror inte att Wawrinka har det som krävs för att mäta sig med en stadig grusspelare just nu. Hoppas jag har fel, men jag tror hans väg är lång.

Brooksby är rätt långt ifrån formen. Och hans erfarenhet av europeiskt grus är diskutabel. Han vill ju variera och trolla bort sin motståndare. Biter ganska dåligt på Goffin. Jag tror snarare att det blir Goffin som lyckas trissa upp tempot och då blir det inget kul för Brooksby.

Lite spännande matchup tycker jag. Cilic-Norrie. Norrie hanterar i princip alla spelstilar bra. Han är väldigt svår att ha lätt för, om man så vill. Man måste slå honom på att man är bättre än honom och är man det, då gör man det. Norrie är en av de spelare som är enklast att beräkna. Väldigt stabil mot sämre motstånd, alltid stekt mot starkare motstånd. Men kan Cilic vara ett undantag? Han har i alla fall det som Norrie inte vill ha. Om Norrie bara får spel om bollen, då hittar han ett sätt att vrida matchbilden åt sitt håll. Men om Cilic börjar smälla på, då blir det ju inget spel och fullt möjligt att Norries styrkor tas ur ekvationen lite grann. Oddsen är som synes rätt jämna så fler som tänker lite som mig. Bra skrällchans för Cilic.

Och så avslutas det hela med en helitaliensk kvällsmatch. Lite tråkigt det. Själva grejen är ju att publiken ska ha en italienare att heja på och när man nu har två, blir ju lite sämre. Tycker inte Fognini såg så bra ut mot Thiem och jag är rätt övertygad om att han blir bortbollad av Sinner.