Rom – torsdag

Torsdag! Åttondelsdag. Men som alltid, vi ska ju titta igenom gårdagen först.

Det var en rätt knepig match som inledde speldagen. Jag ska inte säga att Zverev blev krossad, men han var i alla fall märkbart sämre. Jag var tvungen att titta till sifforna till och med. Zverev vann 10 poäng i Baez serve. Det räckte för seger i raka set med break i ena setet. Inte helt vanligt. Baez vann en boll mer totalt och var definitivt mycket bättre i spelet men Zverev servade jättebra och framför allt stabilt. Han hade inga dippar då det börjar hagla dubbelfel och sånt där igår. Det räddade honom.

Grym match mellan Tsitsipas och Dimitrov. Dimitrov kom tillbaka från omöjligt underläge i andra och var egentligen bättre i skilje men det blir ju sådär när en av de mentalt starkaste spelarna möter en av de mentalt svagaste. Inte alls dålig Tsitsipas, jag tycker det var Dimitrov som gjorde en fin match. Lite svårspelat var det också med stark vind. Tufft det för två enhandare men de klarade det bra båda två.

Jag skrev igår att Nadal inte skulle vinna 6-2 6-2 men det var ju nästan vad han gjorde det. Isner hade ingen bra dag så att säga. Det krävs ju liksom att man sätter slagen om man spelar som han och möter Nadal. Om man bara missar hela tiden, då blir det inget kul.

Sinner-Fognini blev sevärd och skillnaden blev tydlig. Fognini är en cirkushäst. Sinner är en arbetshäst. Och utgången av matchen kändes väl aldrig öppen skulle jag säga egentligen. Det känns väl som att Fognini på något vis är en utdöende art. Att hålla på och tramsa, att gå ut och in ur matcherna. Det funkar liksom inte riktigt mot valparna. Det funkade bättre förr så att säga. Nu låter jag negativ här. Det var en skitrolig match. Det är bara det att man minns Fogninis shower längre in i turneringarna. Jag tror inte vi kommer komma tillbaka dit igen.

Utanför klippet en jätteskräll. Giron slog Schwartzman. Den är inte helt enkelt att förstå. Jag såg den inte så har inget att bidra med om matchen men vilken knall.

Cilic krossade Norrie i två set efter ett jämnt första set. Mer förväntat kanske, men också det en skräll rankingmässigt.

Wawrinka lyckades krångla sig förbi Djere. Med betoning på krånglade men väldigt kul att se att han kan vinna matcher igen, Wawrinka och det mot en åtminstone vettig motståndare.

Idag, åttondelar. Inte de på papperet jämnaste åttondelarna kanske.

De Minaur har faktiskt slagit Zverev en gång, i Atp cup för två år sen. Men det känns ju kanske som ett undantag. Fem segrar för Zverev också och det känns onekligen mer normalt. Det jag tänker på är inte hur bra de här. De Minaur är riktigt vass just nu. Zverev var i final i Madrid men typ som vanligt, det slår inte gnistor kring honom. Ska man slå Zverev lär man pressa honom. De Minaur har inte riktigt det drivande spelet, kanske särskilt inte på grus. Zverev har serven, De Minaur har den inte, och i övrigt blir det ett spel som Zverev trivs med. Lite trist för för spelstyrkemässigt tror jag De Minaur är bra nog för att pressa men matchupen förstör för honom.

Khachanov slog Carreno Busta igår. Nu Tsitsipas och bra mycket tuffare. Khachanov måste i princip ha ett malande bollande från baslinjen, annars är han inte bra. Jämfört med Carreno Busta för övrigt, perfekt för honom. Att möta någon som Tsitsipas som bökar till spelet, motsatsen. Tuff match för Tsitsipas igår. Brukar inte påverka men man ska ha det i bakhuvudet.

Bra med en vilodag igår för Felix och det bästa för honom var väl att Svarre försvann. Giron lär han kunna manövrera ut rätt enkelt.

Det är lite lill-Basilashvili över Krajinovic. Han brukar kunna ånga på när han väl hittar spelet. Sinner är väl ingen omöjlighet för honom spelstilsmässigt men det är svårt att komma bort från att Sinner är så mycket bättre. Borde bli fint bollande där. Oschysst av arrangören att sätta Sinner så tidigt förresten efter kvällsmatchen igår.

Spännande möjlighet för både Garin och Cilic att nå en kvart i en masters. Frågan är väl hur mycket Garin börjat hitta tillbaka. Spelar han bra, då är hans gnetande ett jätteproblem för Cilic. Men det krävs ju att han har säkerheten, Garin. Börjar han missa, då funkar det inte riktigt eftersom Cilic spel är så mycket tuffare.

Varit en jäkla hajp kring Djokovic-Wawrinka på social media. Det är första gången de möts på fem år, det är 26:e gången de möts, bla bla bla. Absolut, stora matcher förr i tiden men att Wawrinka skulle ha någon som helst chans nu, det är liksom inte aktuellt överhuvudtaget.

Brooksby studsade till lite från ingenstans igår och slog Goffin rätt enkelt. Kan han trolla bort Ruud också? Han kan nog göra det lite bökigt i alla fall.

Och så avslutar vi med kvällsmatch mellan Nadal och Shapovalov. Tror inte Nadal är nöjd med det. Han vill inte spela kvällsmatcher när det väntas många matcher på få dagar. Vi minns hatmatchen i Australian Open va? I alla fall hur Shapovalov hatade mot Nadal. Lägg därtill att Shapovalov varit mer dum i huvudet än någonsin tidigare i veckan, kan ju bli något det här. Spelmässigt, lite bökigt för Nadal skulle jag säga. Om Shapovalov spelar bra, då är hans offensiv ett problem för Nadal.