Rom – fredag

Klart för kvartsfinaler i Rom. Det ska vi prata om lite längre ner men tyvärr, först måste vi prata om gårdagen och i synnerhet om kvällsmatchen.

Först av allt vill jag säga att jag tycker att det här var ett jäkla slarv från Nadal. Det påverkar inte grundproblemet, men att han inte såg till att stänga matchen tidigt i andra set, det där är en skillnad på grusnadal på sin topp och grusnadal idag. Han krånglar till det och han hamnar i mycket jämnare matcher än han borde hamna i. Han spelade riktigt bra i första set. Att han sänkte farten i andra, dumt, idiotiskt, och ovärdigt honom. Den gamla Nadal hade bara blåst igenom matchen på en dryg timme.

Nu blev det inte så. Han hamnade i ett jämnt andra set och där är väl också en sak som är lite sämre nu än förut. Alla blir vi nervvrak på ålderns höst. Nadal blir numera rackarns försiktig när han är under maximal press. Inget bra det mot just Shapovalov i pressade lägen. Shapovalov vågar alltid, och extra, när det hettar till och han har chansen att göra något bra. Nadals duttande i sista gemet i andra set, inget bra.

Så långt egentligen inte mycket som hade med skadan att göra, men sen i början av skilje såg man. Och när man ser att Nadal är störd av något, då vet man att det inte finns någon väg tillbaka. Jag har skrivit det många gånger men man ska inte blanda ihop Nadals mentalitet att vilja vinna med hans förmåga att spela igenom kroppsliga svårigheter. När något inte känns bra, då faller han ihop. Han såg det faktiskt tydligare än någonsin igår. 2-2 och 40-0 Shapovalov var det väl det stod när Nadal stannade upp och lutade sig över handduksställningen. Då visste man. Nu vinner han inte. Från den punkten tänkte han bara på foten och han vann knappt en boll till. Att Shapovalov under matchens slutskede sprang omkring och vevade med armarna i segergester samtidigt som Nadal knappt kunde gå. Han är en sån jävla ynkrygg, Shapovalov. En liten, liten, mikroskopisk idiot till egocentrerad människa.

Efter matchen blev det ännu värre. Nadal meddelade att han inte hade skadat sig utan att det är såhär illa. Han har kroniska problem med sin fot och jag skulle säga att det var den deppigaste upplagan av Nadal på mer än fem år. Senast han var såhär deppig var när han, och i princip alla andra, trodde att hans utslitna knän skulle avsluta hans karriär. Nu är det ungefär samma situation med foten. Det låter inte som att han har någon förhoppning om att det ska bli bra och när man vet det där. Hur dålig Nadal är på att spela igenom smärta och en känsla av att det inte känns bra, prognosen känns just idag ganska tuff.

Lite grann hänger det nog ihop med att han numera är lite av en klumpeduns på banan. Om man jämförde hur han numera tar sjumilakliv ut till bollarna i hörnen med de där små, tassande stegen i början av karriären. Jag förstår att det sliter. Han har blivit gammal. Kroppen är sliten. Och han rör sig numera inte på ett skonsamt sätt. Lägg därtill att han efter några år som en ren attackspelare nu halkat tillbaka till att jaga en del boll, det sliter inte mindre direkt.

Efter matchen sa han att han skulle göra allt och ganska mycket till för att stå på startlinjen i Franska öppna. Det som talar för det är väl att det alltså inte är en skada utan en förslitning. Det går väl i någon mån att spela. Foten fungerar. Det gör ”bara” ont. Problemet är väl att det sällan är särskilt bara för Nadal.

Jag tror att han spelar Franska öppna. Men jag tror nog också att den långsiktiga prognosen inte är jättebra. Sen vet man ju. De stora spelarna kan tillåta sig att ta långa pauser ibland. De är inte lika stressade som för några år sen. Nadal må vara snart 36 år gammal men jag tror inte det finns någon stress. Jag skulle absolut inte hålla det för omöjligt att han spelar Franska öppna och sen stänger ner säsongen i hopp om att vara tillbaka till nästa säsong. Bra mycket större chans att han provar det än att han slutar. Det som däremot inte känns så troligt är att han skulle spela alla stora turneringar som är kvar av den här säsongen. Då lär nog den där foten läka ihop i raketfart.

I övrigt igår vann alla bra spelare. Det var Nadals uttåg som var grejen. Wawrinka var som väntat inte på samma planet som Djokovic. De Minaurs spel funkade som väntat inte mot Zverev. Tsitsipas började väldigt sömnigt men krossade sen Khachanov. Ruud såg helt okej ut och slog Brooksby enkelt. Giron, hur slog han Schwartzman? Han var inte särskilt nära mot Felix i alla fall. Sinner hade inga större problem med Krajinovic. Och så den enda åttondelen utan seedad spelare. Garin tog chansen och slog Cilic i en tresetare.

Därmed, idag dessa kvartar.

Det har blivit rätt hanterbart för Zverev lottningsmässigt får man säga. Ett möte och en förlust tidigare med Garin visserligen men det var 2019 i Munchen. Då var väl Garin på sin topp som en riktigt bra grusspelare och blytunga förhållanden i Munchen. Stor framgång för Garin detta men att han skulle vara bra nog för att nosa på Zverev, tveksamt va. Borde passa Zverev rätt bra. Låta serven göra jobbet och sen bara stå och dutta med Garin.

Sinner-Tsitsipas är ju en fin match. Jag måste ju säga att jag tycker den förtjänade att bli kvällsmatch men det är lite olika saker som spelar in där. Som att både arrangören och Sinner själv vill att han ska ha bästa möjlighet att göra något mer än att ”bara” gå till semi. Om man tittade på historiken i mastersturneringar skulle jag tro att man skulle hitta att de som spelar kvällsmatcher torsdag och fredag har klart mindre möjlighet att vinna turneringen. Allt är relativt. Det är ju oftast de bästa spelarna som spelar kvällsmatcher och de vinner ju ändå, men om man jämför med deras vinstprocent när de inte behövt spela kvällsmatcher och fått vila mer tror jag trenden är rätt tydlig. Så Sinner får väl vinna den här och uträtta något under helgen helt enkelt. Vinner han då? Jag tror ändå inte det. Tsitsipas är lite bättre, lite mer van vid stora matcher, och jag tycker också det är lite spelstilsfördel för Tsitsipas.

Man ska veta att Nadal fullständigt krossade Shapovalov i första. Såg då hopplöst osäker ut, Shapovalov. Sen fick han en gratisbiljett in i matchen och växte av det. Jag tycker att Ruud ska vara överlägsen Shapovalov på grus men nu verkar Ruud ha gått tillbaka till sitt lite mer försiktiga spel. Det är bra, men det är alltid lite läskigt att vara för försiktig mot Shapovalov. Man måste då kalkylera in risken att han för dagen sätter slagen och då har han kraften för att slå igenom alla. Men jag både tror och hoppas på Ruud så klart.

Första mötet mellan Djokovic och Felix. Det känns ju som en liten skräll kanske, Felix har ändå varit med i några år. Rätt spännande matchup tycker jag. Felix har den något bättre serven. Och väl i spelet är nog Felix rätt bekväm med att spela i det tempo som Djokovic spelar i om ingen pressar upp tempot mot honom. Jag tycker att Felix ska ge fan i att chansa. Stå bara och håll i bollen och se vad Djokovic gör åt saken. Då kan det bli spännande.