Lottningen

Behöver man verkligen skriva vilken lottning det handlar om? Jag tycker nog inte det. Det här är lottningen. Till världens största tennisturnering. Wimbledon utmanar förstås om den titeln, men gräs är konstigt. Det är fantastiskt, men inte riktig tennis. Franska öppna är störst.

Vi går igenom lottningen som kom sent igår. En spännande sådan.

Det var en på fyra att Djokovic och Nadal skulle hamna på samma kvart och självklart blev det så. Knepigt så klart. Dåligt? Inte nödvändigtvis egentligen även om det så klart är lätt att tänka att det är lite trist att möjligheten till en final mellan dem försvinner.

Djokovic blev för övrigt lottningens jättestora förlorare. Det kan man se här, och man kan se det ännu mer på nästa kvart.

Inledningsvis knappast några problem dock. Nishioka är ganska liten. Molcan är faktiskt inte så tokig, men att pressa Djokovic, det är nog en lite väl hög nivå. Brooksby är inte mycket att hurra över just nu och hans erfarenhet av europeiskt grus är lätt begränsad. I åttondelen Dimitrov eller Schwartzman. Medeltufft skulle jag väl kalla det. Det blir ett första litet test för Djokovic men om han planerar att vinna turneringen är det nog inte den matchen han ligger sömnlös över.

För Nadals del tror jag det här var det bästa som kunde hända. Det som däremot sänker honom är det som finns på nästa kvart. Men att få Djokovic så tidigt som möjligt, innan han hunnit bli sliten, det tror jag är bra för Nadal, och dåligt för Djokovic.

Ingenting överhuvudtaget som oroar fram till kvarten för Nadal. Han kommer kunna spara sig och han kommer kunna slå Felix på halvfart i åttondelen. Allt för att vara redo för matchen mot Djokovic.

Ska mycket till för att kvarten mellan Djokovic och Nadal inte ska bli av. Det krävs nog i stort sett en skada.

Det är det här som sänker Nadal, tror jag. Det kommer bli en krävande kvart mot Djokovic och att då två dagar senare ställas mot Alcaraz. Det tror jag inte han har kräm i tanken för att klara. Men nu är man så klart ute på långgående spekulationer. Väldigt mycket kan hända innan det där scenariot slår in.

Och självklart. Alcaraz är inte ens högst seedad på den här kvarten. Det finns en tredjeseedad spelare också som kanske skulle kunna lösa hela biffen för Nadal.

Alcaraz börjar mot Ramos eller möjligen Kokkinakis. Ingen smörlottning, men spelar knappast någon roll. Korda får två tuffa matcher eventuellt, en i alla fall mot Harris eller Gasquet kanske men han borde kunna hålla sin seedning. Korda slog Alcaraz i Monte Carlo för en dryg månad sen, minns ni? Alcaraz helt under isen då, men lite spelar det in. Alcaraz är nog inte nöjd med den lottningen. Thiem, vilken mardröm! Tidigare finalist i den här turneringen! Så kan man ju se det. Men så klart, Thiem kommer inte vara bra nu heller. Troligen Khachanov eller Norrie i åttondelen för Alcaraz, ganska enkelt. Thiem får väl rikta in sig på att kanske lyckas besegra Dellien som är en av fältets sämsta spelare.

Zverev då? Vad tror vi där?

Inget hot om slutsegern den här gången heller tror jag. Och kanske lite utsatt tidigt. Lajovic eller Baez, där ska han ju vinna. Men han mötte Baez för bara någon vecka sen och vann, kanske inte orättvist, men han var knappast märkbart bättre, Zverev. Sen eventuellt Davidovich. Ingen bra lottning för honom det heller. Fritz eller Isner i åttondelen mer hanterbart.

Zverev och ALcaraz i en ändå trolig kvart även om jag tror Zverev skulle kunna åka tidigare. Jag tror inte det är något snack om saken där riktigt. Det blir nog något liknande Madrid. Zverev är liksom inte riktigt nära.

Troligt att Alcaraz kan vara den något fräschare när han och antingen Djokovic eller Nadal når semi. Det är värt att ha å åtanke. Och ni som funderar kring om Alcaraz tål femsetare. Ni kan bara sluta. Han är garanterat den mest vältränade och uthålliga av spelarna i toppen. Han andas knappt när han spelar. Dessutom en mer energisnål spelstil än de andra. Han kan spela precis hur länge som helst. Femsetare gynnar honom.

Den undre halvan är….lite sämre, kan man säga. Det här är den klart starkare av kvartarna. Då kan ni tänka er hur den sista kvarten ser ut.

Tsonga får spela sin sista match mot Ruud. Lite värdigt tycker jag att han inte måste förlora mot någon komplett odugling utan får avsluta med lite värdighet mot en av världens bästa spelare på center courten.

Bra lottning för Ruud fram till åttondelen. Troligen Hurkacz där, också ganska bra. Ska ha en jättechans att hålla sin seedning, Ruud.

Tsitsipas stor favorit på hela den här halvan. Kanske ingen drömlottning att få Musetti i första rundan dock. Han har lite kapacitet, Musetti. Och möjligen att han med sin spelstil kan stöka till det lite för Tsitsipas. Sen enklare med Evans eller mer troligt Cerundolo för Tsitsipas innan han har sin drömmotståndare De Minaur som värsta motstånd i åttondelen. Det tackar han nog inte nej till. Rätt bra chans för Rune att gå till åttondelen där förresten. Han är bra nu och ganska överkomligt motstånd. Shapovalov? Visst har han chansen också.

Rätt lustigt med Sinner faktiskt. Han hamnar alltid på den del av lottningen som är mest öppen och blir på så vis ofta favorit då han alltid är en av de absolut bästa som inte är kvartsseedad eller bättre. Den här lottningen är inget undantag.

Så vi kan väl börja med honom, för jag tycker han är favorit här. Absolut ingenting vad gäller hinder på vägen fram mot åttondel. Där högst troligt Rublev och det blir ju en fin match. Tycker dock det är dags för Sinner att bara bli bättre än Rublev. Läge att visa det här kanske.

Medvedev kommer nog inte tycka om grus nu heller. Kecmanovic i tredje omgången känns väl som ett troligt uttåg för honom. Men visst, om han lyckas höja sig lite, kvarten är som sagt svag och om han skulle vilja och få till det, det är ju inte direkt någon omöjlighet för honom att gå till semi med sånt här motstånd.

Så ser det ut. Nu ska vi bara invänta att spelet smygstartar på söndag.