Inga poäng spelar ingen roll

Jag kan allt om att vara ett troll. Hela den här sidan som du sitter och läser är stöpt ur trollformatet.

Vad är då ett troll?

Man ska passa sig för att dra jämförelser till krig dessa dagar kanske, men jag brukar alltid dra parallellen till ett gerillakrig. Då brukar folk som inte riktigt är bevandrade i trollens, och nättrollens i synnerhet, värld.

Varför då jämförelsen?

Jo, man ploppar upp från ingenstans. Man delar ut ett riktigt jävla tjuvnyp. Och sen springer man snabbt som attan och gömmer sig igen. Man står alltså inte kvar när motståndaren ska komma och hämnas. Så sitter man lugnt och skönt i sitt gömställe igen.

Vad är då viktigt om man ska vara ett riktigt bra troll, eller vi kan väl säga nättroll, det är trots allt min specialitet?

Det absolut viktigaste är förstås att hela tiden ha dräpande åsikter och argument som är korrekta, och att sen bara ösa ut dem på ett sätt så att det inte finns någon direkt möjlighet för motståndaren att slå tillbaka. Man ska med sitt trollande se till att det inte finns någon uppenbar väg för motståndaren att slå tillbaka. Fanns ett rätt kul exempel i vår Facebookgrupp tennisen precis faktiskt. Ett exempel på hur man absolut inte ska trolla.

Jag tillåter anonyma profiler i gruppen. För att jag tycker det är bra att folk har möjlighet att uttrycka sig anonymt. Om man går tillbaka till den här sidans ursprung så hade den aldrig sett dagens ljus om den möjligheten inte fanns. En av dessa anonyma profiler, med ett högst troligt påhittat namn, utan någon som helst profilbild på kontots ägare. Skrev ett inlägg i gruppen. En annan person, med samma anonyma profil, gav ett lite halvdräpande svar på funderingen i inlägget. Var på inläggets skapare lät meddela att han inte önskar diskutera med påhittade, anonyma konton. Ni kanske förstår. Han lämnade en rätt god öppning för sin trollkollega att slå tillbaka med att nehe, men du tror att folk är intresserade av att prata med dig i så fall då? Inte smart, inget bra trollande.

Ska vi ta ett exempel på motsatsen också? Bra trollande?

Vi hade den här diskussionen för några dagar sen.

Kort sagt, om man försöker ge sig på trollandets ädla konst. Då ska man inte lämna öppningar för mothugg och kanske ännu mer, ge dig inte på någon som är ett mer kompentent troll än dig själv som dessutom sitter på mer makt än dig själv. Jag är ett bättre troll än den här killen, och jag sitter onekligen på mer makt. Jag har en tennissajt där massor av människor läser och jag är ägare till Facebookgruppen. Med andra ord, om jag mot förmodan skulle hamna i trångmål skulle jag bara kunna ta bort honom från gruppen. Bättre, plus makt alltså. Då ska man inte ge sig på någon.

Bättre och mer makt.

Nu ska jag komma till saken.

Atp meddelade igår att man inte kommer dela ut några rankingpoäng i årets Wimbledon. Jag skulle kalla det en form av trollande. De hade en sak av använda sig av för att trycka till motparten som de anser gör fel och de använde den. Men VILKEN jävla öppning för mottrollande de öppnar för. Det är nästan obehagligt. Att atp är värdelösa, det har man ju vetat länge. Men att de är såhär usla troll, det kunde jag ändå inte tänka mig.

Bakgrunden är att Wimbledon, väldigt rakryggat om man frågar mig, valt att inte tillåta några ryska eller vitryska spelare i årets turnering. Anledning förstås Rysslands krig mot Ukraina. Atp har valt en annan, mer krökryggad väg där de låter ryssarna spela, men som statslösa, trots att ryssarna själv, spelarna alltså, inte vidtagit några åtgärder för att bryta sig loss från sitt ursprung. Det har jag skrivit om förut. Medvedev bor i Monte Carlo. Rublev har bott i Spanien under delar av sin uppväxt. Khachanov bor i Dubai, tror jag det är. De skulle allihopa högst troligt kunna byta och spela för en annan nation men har valt att inte försöka sig på det. Kort sagt, de har inte brutit med den nation de spelar för. De vill representera Ryssland och har heller inte gjort några uttalanden där de tydligt tagit avstånd till vad som händer utan bara svävande uttalat sig om att krig är dåligt. Men de har inte tagit avstånd från det egna landets förehavanden. Kort sagt, det kan diskuteras om de gjort tillräckligt.

Ska man sammanfatta styrkeförhållandena inom tennisen enkelt så äger itf, internationella tennisförbundet, Grand Slam-turneringar. Grand Slam-turneringarna är dock högst självstyrande och gör egentligen vad de vill. Alla andra tennisturneringar ägs av atp. Ska man vara elak kan man säga att atp äger all ointressant skit medan itf äger det som alla bryr sig om.

Så, hur bra skulle det bli för intresset för atp-touren om Grand Slam-turneringarna skulle bestämma sig för att sätta hårt mot hårt?

Det är Grand Slam-turneringarna som drar in alla pengar. Det är väl över 30 miljoner till vinnaren i alla slams nu för tiden medan mastersturneringarna skvalpar runt 10 miljoner och de mindre turneringarna har växelpengar som prissumma. Detta är dock inte det viktiga utan det viktiga är hur mycket pengar turneringarna genererar. Atp-turneringarna går med nöd och näppe runt med stöd av sponsorer som är allmänt välvilligt inställda. Turneringarna lyckas hitta något tennisälskande företag som pytsar in lite mer än det är värt, typ. För Grand Slam-turneringarna är det inte riktigt så utan där är det snarare huggsexa om att få sponsra. Värdet är fullständigt enormt. Jag undrar vad någon skulle betala för att som första företag få sätta en stor skylt på planket bakom center courten i Wimbledon exempelvis. Det skulle bli dyrt, kan man säga. Grand Slam-turneringarna gör enorma plusresultat, pengar som ofta slussas ner till det arrangerande landets tennis. Det är inte hela förklaringen men Australian, Frankrike och USA är enormt starka tennisnationer. Det hade de säkert varit ändå till viss del, men de får resurser som andra länder inte kan drömma om just på grund av sina slams. Vad britterna håller på med, det vet man inte. De har lite svårare att omvandla det till att få fram bra spelare.

Så, atp trollar Wimbledon. Nu återstår bara att se om Wimbledon är vuxna och tänker att nästa år är poängen tillbaka, det här spelar ingen roll. Eller om de vill trolla tillbaka. Min trollhjärna går i spin bara av att tänka på möjligheterna men säg att Grand Slam-turneringarna skulle gå ihop och börja arrangera fler turneringar, där man inte delar ut atp-poäng, men där man använder överskottet från slamsen och istället delar ut prispengar som atp inte kan drömma om i sina turneringar. Säg såhär, det skulle vara en rätt bra hämnd. Det skulle devalvera atp som organisation något alldeles jävligt.

Jag tror inte Wimbledon kommer trolla tillbaka. Jag tror Wimbledon är vuxna. De kommer däremot garanterat inte ändra sig. Det blir inga ryssar där i sommar men det är väl inte otroligt att kriget inom några månader får en upplösning, det verkar ju inte gå så överdrivet bra för Putin. Och att man då kan ta tillbaka ryssarna till nästa års turnering.

Tur det kanske. Atp må vara odugliga men det vore förstås hemskt om tennisen skulle brytas upp i olika organisationer. Det hade inte varit något kul. Så det är väl helt enkelt bara tur att Wimbledon troligen är den vuxna i rummet och låter detta flagranta snedsteg från atp passera. För givetvis är det ett snedsteg. Att skydda ryska idrottsmän som inte tar tillräckligt avstånd från det som händer från deras hemland, det är ocharmigt, om man är diplomatiskt. Osmakligt om man är lite mer ärlig.

Vad blir då den verkliga effekten av detta?

Att vi får en rysk världsetta efter Wimbledon. Fräscht, verkligen.