Inför tisdagens Franska öppna

Då var vi igång på riktigt allvar. Det spelades visserligen färdigt lika många matcher i söndags som igår på grund av regnet under gårdagen men ändå, det känns alltid som den riktiga starten på måndagen och att både Nadal och Djokovic gick in igår stärker förstås den känslan.

Vi kan väl börja med Nadal och Djokovic.

Nadal mötte Thompson. Thompson som ärligt talat gjorde en rysligt slät figur. Han är rätt medelmåttig för den här nivån. Han är en arbetare som redan krämat ur allt och lite till av vad han har att jobba med. Han har inte riktigt det spelmässiga för att räcka till och mot Nadal på grus blir man lätt avslöjad. Tre gånger 6-2 för Nadal och det går tyvärr inte att säga någonting om hans nivå eller om han är skadad eller inte. Han behövde i princip inte röra sig. Rätt skönt för Nadal kan man tro, men vi får vänta innan vi kan säga något.

Djokovic spelade en rätt märklig match mot Nishioka. Märklig om man frågar mig, många skulle nog kalla det helt normalt att tidernas störste spelare är supertaggad i första omgången av en Grand Slam-turnering men jag tycker inte det är normalt. Djokovic gick omkring och skrek och vrålade som om det var en final och lyckades nästan på något vis skapa lite av en tendens till hatmatch mot världens frommaste får, Nishioka. En klart märklig upplevelse, han var helt enkelt övertänd. Det funkade dock. Jag tycker han spelade klart bra dessutom. Vi får väl följa det längre fram om han hade en tillfällig knäpp sent igår kväll eller om han bestämt sig för att knappt förlora gem i den här turneringen.

En seedad spelare försvann men ingen skräll direkt. Opelka ska nog åka hem och titta på programmet över challengers hemma i USA. Han kan inte spela på bortaplan. Krajinovic snudd på krossade honom. Nu är inte Krajinovic dålig, men är man topp-20 i världen måste man kunna lite till, även om man inte gillar underlaget.

Wawrinka inte seedad. Snarare rankad 264 i världen. Förlorade gjorde han i alla fall, fullt rättvist, mot Moutet i en match som var helt okej men samtidigt deppig på något sätt. Förr i tiden slutade spelare mycket tidigare. Överlag är vi förstås glada att det inte är så idag. Det hade så klart varit sjukt tråkigt om Djokovic och Nadal slutat när de var 32-33 år som man gjorde förr i tiden trots att de fortfarande var och är bäst. Men samtidigt får man säga att spelare i vissa fall kanske borde ge upp när utsikterna inte längre finns där. Som exempel kan man väl ta att Tsonga försökte några år för länge, Del Potro gjorde det nog också, och vad Wawrinka egentligen hoppas på att hitta, det vet man inte. Han borde nog ge upp också. Det är inte kul att se gamla hjälpa såhär.

Mikael Ymer vidare efter att ha fått helt fri lejd mot Duckworth. Som förväntat var Ankan inte förberedd överhuvudtaget. Jag skulle gissa att han inte tränat alls inför den här turneringen och jag skulle säga att det inte ens var ett försök. Han ville hämta pengarna för att förlora i första rundan, ingenting annat. Evans i nästa omgång för Ymer. Blir tufft, men samtidigt en jättechans. Om man får välja bland alla seedade spelare så är det väl någon enstaka, typ Opelka och Basilashvili som man helst hade fått i andra rundan men sen kommer Evans. Långt ifrån någon favorit, Ymer, men spännande möjlighet.

Av de pågående matcherna som bröts för regn sent igår kväll vill jag nämna Gasquet som verkligen spelade sjukt bra. Han krossade Harris i nästan två set och efter hans resultat förra veckan måste man kanske ta Gasquet på något slags allvar nu. På tal om det jag skrev om däruppe, gamla hjälpa som borde ge upp. Gasquet antyder motsatsen. Han har sladdat i några år men kanske inte så grovt samtidigt. Han har hållit någon slags atp-nivå spel- och rankingmässigt och det är därmed lite lättare att argumentera för att han gjort rätt som inte gett upp. Och när han spelar såhär, definitivt rätt att inte ge upp.

Dagens matcher då? Dags att titta till dem. Idag ska den första omgången avslutas. Skönt tycker jag. Det blir bättre när mängden matcher blir mer hanterbar.

Ska vara bättre väder idag förresten. En skur framåt eftermiddagen verkar vara att vänta men inte mer än så.

Dags för Medvedev att kliva in. Möter grusarbetaren Bagnis som jag såg spela på challengertouren för några veckor sen då han förlorade mot en spelare som nästan inte finns. Det man kanske ska ha med sig med Medvedev är att Gasquet som han torskade mot förra veckan ju efter det faktiskt spelat riktigt bra. Så möjligen var inte den förlusten så misärartad ändå. Det här är förstås snäppet ännu enklare också så ska han väl klara av kan man tycka.

Shapovalov-Rune definitivt en av dagens bästa matcher. Rune hade kramp eller fejkade kramp i slutet av förra veckan i Lyon. Där får man väl välja lite själv vad man tror. Jag är mer åt fejkhållet så att säga. Jag tror definitivt han kommer vara i gott skick till detta och spännande att se vad han kan göra mot Shapovalov. Intressant med Shapovalov faktiskt. Han är en toppspelare och har fullt okej, närmast bra siffror, på grus. Ändå anses han som ett klart svagt kort på grus, som här. Visst är Rune duktig, men det andas kanske inte toppspelare om honom än så länge. Shapovalov är ojämn och detta är rätt mycket upp till honom skulle jag säga. Stämmer spelet, då slår han igenom Rune kan inte göra så mycket. En lite sämre dag, då är Rune säker och bra nog för att vinna. Så ja, det beror på vilken sida Shapovalov vaknat på helt enkelt.

Tsongas sista match. Egentligen mest bara deppigt. Jag gillar inte sånt riktigt. Han kunde lika gärna gått ut på centercourten i civila kläder och tackat för sig. För spela tennis, det kan han inte riktigt längre. Det kommer därmed inte gå att säga något om Ruuds status efter den här matchen.

Tiafoe-Bonzi kan nämnas då det är en sällsynt jämn match idag. Många stora favorit och de få matcher är jämna är just den här dagen i allmänhet rätt usla. Men den här lite roligare. Tiafoe en bra spelare. Bonzi en kapabel hemmaspelare. Kan bli lite fart där. Och stor varning för Bonzi skulle jag säga. Han känns definitivt som någon som skulle kunna överprestera lite inför hemmapubliken. Om det ens behövs en överprestation från honom för att slå Tiafoe. Tveksamt.

Vill man satsa en slant på någon av matcherna här på Bethard idag så tycker jag man ska välja Carballes Baena mot Otte. Blivit enormt överrankad och överskattad, Otte. Visst har han blivit lite bättre men bubblan kommer spricka, tro mig. Carballes är en i grunden lika bra spelare och har klar fördel av underlaget. Det som möjligen talat emot Carballes Baena är väl att han vann en challenger förra veckan och därmed har spelat många matcher men det är han van vid och han vinner nog den här också helt enkelt till fint odds.

Gastom-De Minaur, den kittlar. Trollgubben Gaston inför hemmapublik och det mot De Minaur som helst gör absolut ingenting med bollen. Öppet för Gaston att börja trolla och göra det han gör bra. Jag tror han har en klart bättre chans än oddset. Han har tidigare visat att han kan dra nytta av en hemmapublik. Men mest av allt, kommer bli otroligt sevärt spel i den matchen. Se den.

Sen får man ju nämna kvällsmatchen så klart men hur man än vänder och vrider på det blir det svårt för Musetti att koma åt Tsitsipas. Det finns vissa saker att ta på. Som att han skulle kunna utmana Tsitsipas i ett tungt bollande från baslinjen men Tsitsipas har verkligen alla möjligheter, allt som krävs, för att komma ur det spel som Musetti vill spela och spelas matchen på något som är i närheten av Tsitsipas villkor, då är det ingen match. Troligt att Tsitsipas lyckas pressa upp tempot och mycket kan man säga om Musetti men tempostark, det är han inte.