Inför torsdagens Franska öppna

Sådärja. Vi är mitt i andra omgången. Och vilken fart det redan är på turneringen. Helt perfekt faktiskt. De stora spelarna i trubbel mest hela tiden så vi får rejäla matcher, men hittills har de slingrat sig så vi kommer få se dem igen.

Vilken som var gårdagens stora match. Sällan har det väl varit mer jämnt skägg. Zverev extremt illa ute, matchboll emot, men vände och vann. Alcaraz extremt ille ute, matchboll emot, men vände och vann. Allt sammantaget skulle man kunna argumentera för att Zverev var mest illa ute. Han var trots allt under 0-2 i set och hade så långt blivit krossad medan Alcaraz började rätt bra och sen hamnade rejält i trubbel. Samtidigt dock. Alcaraz hade sin matchboll emot sig när motståndaren servade för matchen. Dessutom redan i fjärde set. Zverev hade sin matchboll emot sig i egen serve i skilje. Några minuter senare hade Zverev avgjort medan Alcaraz även efter matchbollen emot var i trubbel flera gånger om.

Zverevs problem går att förstå sig på. Baez är en riktigt bra spelare på grus när han får tid på sig att banka på som han vill. Inte olika Ferrer spelmässigt faktiskt, Baez, har ni tänkt på det? När Zverev började göra lite mer med bollen blev Baez lite tempotorsk och Zverev var egentligen överlägsen under matchens andra halva men så mycket bättre än Baez är han inte att det inte kan hända något. I mitten av skilje hände det, Baez bröt Zverevs serve. Otroligt stadigt break tillbaka direkt av Zverev dock men sen kom också matchbollen i Zverevs serve i slutet av setet. Baez hade racketen på bollen och träffade den för bra. Lite för bra. Alldeles för bra. Det krävdes ingen bra retur. Zverev hade aldrig vågat slå till bollen i den situationen så Baez borde försökt blockera in returen men det är ju möjligen lite enklare att sitta här och säga än när det brinner i huvudet efter fyra timmars tennis och man är en poäng från sin största vinst någonsin. Zverev vann. Rättvist och egentligen inte en seger han ska skämmas över. Baez är en bra spelare. Zverev hade inte sin bästa dag. Då är han inte så mycket bättre än såna här spelare på relativt långsamma grusbanor.

Alcaraz insats är mycket svårare att förklara, och att förstå sig på.

Vad tror ni? Jag tror faktiskt inte att min gissning är bättre än någon annans.

Det han inte var är trött. Han hade ingen större andhämtning i den här matchen heller. Är det att han alltid har munnen öppen kanske som gör att han aldrig blir andfådd eller trött? Jag nämnde Ferrer nyss. Han är den enda man kan jämföra med men efter riktigt långa poäng kunde han ibland ta några djupa andetag. Det gör inte Alcaraz. Inte ens då.

Det enda jag tyckte såg lite konstigt ut under matchen var hur han rörde sig ut i hörnet på sin backhandsida. Han är svag där även i vanliga fall. Det är hans svagaste punkt. Men jag tycker det såg ut som att han inte riktigt satsade hela vägen ut. I teorin skulle det kunna vara något fel på vänsterfoten/benet men jag tror ändå inte det. Det jag tror är istället att han hade en fullkomligt klappkass dag där det knappt kändes som att han kunde träffa bollen. Lägg därtill att det blåste, det är aldrig bra för spelaren som spelar med mindre marginaler, i det här fallet tveklöst Alcaraz. Och ovanpå allt detta måste det också sägas att jag är sjukt imponerad av Ramos insats. Inte bara att han spelade på sin egen absoluta topp. Han spelade också helt, helt, totalt perfekt taktiskt. Definitivt en kombination med att Alcaraz spelade dåligt, men ni vet det där. Det krävs två för att något ska hända och att Alcaraz spelade dåligt, Ramos hade definitivt en del i det.

Vad gjorde han då, Ramos?

Om man ska peka på en enda sak så såg han till att hela tiden. Verkligen bokstavligen hela tiden, placera runt Alcaraz så fort han hade möjlighet. Ni vet att jag skrivit en del om Alcaraz styrkor, vilket är typ allt. Men han har också svagheter och den stora svagheten kan sammanfattas som att han inte är jättebra ute i hörnen. Han är bra ute hörnen om man jämför med vanliga tennisspelare men jämför man med vad han själv kan i övrigt, och med de andra toppspelarna så är han dålig ute i hörnen. Ramos visste det och såg till att få ut Alcaraz där med precis lagom tryck för att han själv inte skulle missa men att det ändå skulle ta bort så pass mycket tid från Alcaraz att han inte kunde panga på som han vill göra från mitten. Detta mynnade ut i att Alcaraz i de två sista seten bara stod och duttade med Ramos. Med facit i hand så funkade det, men en jävla fjäder i hatten till Ramos. Han är mig veterligen den första på atp-touren i alla fall som fått Alcaraz att helt frångå sitt spelsätt. Sen tycker jag också att man ska inte bara sätta en fjäder i den där hatten utan också lyfta på hatten för Alcaraz. Han är ju perfekt på alla plan, det vet vi. Och när man nu också ser att han är smart nog att hudraprocentigt ändra allt han gör när han själv tycker att det krävs. Jämför med Nadal som aldrig ändrat en procent under en match. Alcaraz har också den taktiska skallen för att köra på sina egna idéer. Fantastiskt.

För Zverevs del är jag inte alls orolig. Sånt här kan hända honom och det påverkar inte hans chanser längre fram. För Alcaraz ett litet frågetecken. Oavsett dessa delförklaringar har jag svårt att förstå varför han var så dålig.

Nu börjar snart dagens matcher så lite dags att bränna på kanske.

Djokovic och Nadal, enkelt. Djokovic slet lite mer med Molcan, och vinden. Nadal hade en ren transportsträcka.

Svarre var också under 0-2 i set men vände. Hur många är det nu egentligen? Måste vara ett garanterat rekord. Antal matcher som vänt från 0-2 till 3-2 i första två omgångarna av en turnering.

Fritz den enda seedade som åkte igår. Känns väl bra att han åker tycker jag. Zapata Miralles som slog honom. Just honom borde Fritz kanske inte förlora mot men som sagt, det skadar inte.

Matcherna börjar som sagt vara på gång, så vi får lämna gårdagens där.

Mycket nordiskt där i början. Det är väl finnarna som blir besvikna så att säga. Eller ja, Laaksonen spelar ju för Schweiz som bekant men ändå.

Medvedev får ett lite tuffare test idag men jag har en rackarns känsla av att han verkligen vill ge det här ett försök. Han har rätt lottning. Det blir inget kul för honom efter den här turneringen i och med att han inte får vara med i Wimbledon. Han borde vara beredd att göra allt och lite till och det kan nog räcka en bit. För alla, kom ihåg. Han har varit i final i Barcelona där han väl pressade Nadal också om jag inte minns fel? Han har också definitivt kunskaperna för att kunna vara åtminstone hyfsad på grus. Hans problem på det här underlaget sitter i skallen, ingen annanstans.

Av de lite jämnare matcherna är det väl Tiafoe-Goffin som sticker ut men jag vet inte om man är supersugen på den ändå.

Cachin-Gaston, vilken sjuk chans för dem att gå till tredje omgången i en slam. Och otroligt bra odds på Gaston. Han är rätt mycket bättre än Cachin och så hemmaplan på det.

Simon ska väl sluta efter den här turneringgen precis som Tsonga som jag förstått det. Tsonga lyckades inte driva sin superskräll i hamn men han pressade ju Ruud. Simon drev sin superskräll i första rundan i mål där han slog Carreno Busta. En helt otrolig skräll faktiskt. Simon har inte haft ett rätt på flera år. Johnson ska ju vara lite enklare men som ni ser på oddsen. Folk ser ändå verkligheten. Blixten kanske inte slår ner på samma ställe två gånger i rad ändå.

Evans-Ymer så klart. Chans för en svensk i tredje rundan. Evans vann på gräs på challengertouren för tre år sen. Kanske inte helt relevant. Här är det klar underlagsfördel för Ymer även om Evans ju haft framgångar på grus senaste åren. Spelstilsmässigt skulle jag dock säga att det är fördel för Evans. Han har ju variationen i sig så att säga så Ymers förmåga att böka till det för motståndarna kommer nog inte så väl till pass. Dessutom, Evans har de skarpa, offensiva slagen för att ta Ymers försvar ur spel. Helt upp till Evans skulle jag säga. En hyfsad insats och han slår Ymer ganska enkelt. En svag insats och det kan bli både jämnt och intressant.

Litar man verkligen på Rublev? Tycker han är alldeles för stor favorit mot Delbonis. Där har vi en stor spelare som kan ryka idag.

Sinner eller Tsitsipas i de sena matcherna ryker nog däremot inte. Svagt, i Tsitsipas fall obefintligt, motstånd för dem.