Franska öppna – måndag

Jajamensan. Jag är fortfarande med er. Jag har faktiskt, tro det eller ej, provat på ledighet under helgen. Lite överskattat kan jag tycka. Några timmar varje dag kan man definitivt göra något vettigt, men jag provade i alla fall. Dessutom, när det gäller det här har jag det senaste året lutat mer och mer åt att om jag inte har så mycket vettigt att berätta, då kan jag lika gärna skita i det. I helgen har jag sett väldigt lite tennis. Jag har varit på hästkapplöpning istället.

Jag hann dock med att se avslutningen av Nadalmatchen igår kväll och det var väl det viktigaste som hände under helgen kan jag tro. Jag tycker man kan säga att Nadal spelade sig bort från uppgörelsen om titeln igår kväll. Inte egentligen för att han var sådär otroligt dålig eller att han såg uppenbart skadad ut men man måste ju jämföra honom. Jag har sett Djokovic hittills under turneringen och den version av Nadal som jag såg igår kväll räcker inte för att slå en Djokovic i nuvarande skick. Att Nadal skulle klara den här femsetaren, sen Djokovic, och sen troligen Alcaraz. Jag ska inte säga omöjligt, men högst otroligt.

En lite spännande grej igår också tycker jag. Jag tror att vi börjar se en liten svängning igen inom tennisen. Nadal har aldrig varit borta från toppen men han hade några magra år innan han var den som började med att ställa sig extremt långt bak och returnera, något som sen spred sig och nu spridit sig, delvis eller helt, till de flesta toppspelarna. Alla bra grejer hittar till slut ett motmedel och när man tidigare sett Alcaraz extrema effektivitet i sina servar utåt. Och när man igår såg Felix vinkla sina servar utåt för att på ett rätt enkelt sätt komma fram direkt till nät och avsluta med en enkel volley.

Vad är det jag pratar om? Vad är motmedlet?

Jag tror att tennisen går mot mindre variation egentligen. Och mer mot att fullständigt mobba en spelares lite svagare sidor. Vi har sett det tidigare i turneringen när spelare enbart spelat mot Tsitsipas backhand exempelvis. Och här som Felix placera väldigt många av sina förstaservar mot Nadals backhand. Nadal har helt enkelt svårt att komma fram med sin backhand från sin returpositition. Han måste ta i för allt vad tygen håller och även om han kommer fram är volleyläget alltid bra.

Bara en liten detalj, men kanske att vi börjar se första tecknet på att denna returtaktik börjar monteras ner med hjälp av att i större utsträckning följa med fram efter serven.

Jag ska inte sitta och rabbla resultat från övriga matcher. Vi går istället på dagens matcher.

12:30 Ruud-Hurkacz 1,68-2,25 Bethard

Många seedade spelare som hållit kan man ju säga. På övre halvan höll alla fyra fram till kvarten. Inte helt vanligt. Här har de två högst seedade hållit fram till åttondelen också. Ruud får sägas vara en besvikelse, här och under grussäsongen i stort. Med tanke på hans framgångar på hardcourt. Kom ihåg att han var i final i Miami och där pressade Alcaraz så smått. Hade man nog förväntat sig lite mer även man också ska säga att han resultatmässigt har varvat upp. Han började grussäsongen dåligt men semi i Rom, titel i Geneve och nu här, det är ju inte skit resultatmässigt. Spelmässigt fortfarande dock, jag förväntar mig nog lite mer från honom. Eller så har man bara sprungit iväg efter att han förbättrat sig på hardcourt.

Här en fin chans för Ruud. Hurkacz har inte haft någon jättesvår lottning och som allra bäst är han inte på grus. Det som kanske kan vara lite obehagligt för Ruud är att Hurkacz börjar bli rackarns van vid såna här matcher nu, och det här är en jättemöjlighet för honom att ta sig ett steg längre. Hurkacz brukar vara ganska duktig på att ta tillvara på chanser.

Väntad matchbild då?

Första inbördes mötet och kanske lite problem för Ruud. Hurkacz kan hålla ett högt tryck utan att slå bort sig. Han har kraften för att slå igenom vem som helst. Det Hurkacz inte har är ett bra försvar. Ruud har haft problem med sitt drivande spel under grussäsongen och missat mycket vilket gjort att han fått gå tillbaka till sitt mer gnetande spel.

Ruud ska vara mycket bättre än Hurkacz på grus men jag förstår oddsen. Lite upplagt för Hurkacz är det faktiskt.

13:30 Tsitsipas-Rune 1,21-4,60 Bethard

Den här hade man ju velat ha som kvällsmatch. Detta är dagens självklara publikmatch så lite synd att man lägger den så tidigt kan jag tycka.

Också den match idag som jag tycker känns mest spännande.

När Rune slog Shapovalov enkelt i första omgången såg man tidigt att den här matchen troligen skulle bli av och det är sen snarare Tsitsipas som varit nära på att åka ut.

Och jag ska säga det. Jag håller inte med oddsen överhuvudtaget. Jag tror att folk underskattar Rune något oerhört inför den här matchen. Jag tror att han har en jättechans och säg såhär, om Tsitsipas skakade på alla håll och kanter mot Kolar. Då kommer han definitivt göra det här.

Intressant att se hur Tsitsipas reagerar på att möta någon som inte är så snäll, närmast osportslig. Han själv är ju osportsligt med sitt fuskande. Bajsandet mellan seten och så vidare. Men jag tror han ser på sig själv som en väldigt hyvens kille som är trevlig på banan. Han förväntar sig också att publiken ska vara med honom, kanske på grund av detta. Här tror jag kanske inte publiken börjat ogilla Rune ännu, så jag tror Rune kan få med sig publiken här och det blir nog inget bra för Tsitsipas.

Spelmässigt då?

Tsitsipas måste nog se till att få rätt mycket lägen på sin serve. För i ett rent bollande skulle jag definitivt säga att Rune är bättre. Har Rune sett Tsitsipas tidigare matcher och därmed praktiserar samma idé om att placera spelet mot hans backhand, då kan en hel del vara vunnit.

Jag sticker ut den berömda hakan. Jag tror att skrällchansen är jättestor här.

16:00 Rublev-Sinner 1,95-1,90 Bethard

På tal om att hålla seedningar. Alla spelare på övre halvan alltså. Plus Ruud och Hurkacz. Plus Tsitsipas. Och så båda två här. Än så länge bara Rune som tagit över en seedads position av de spelare som är kvar och han är nog snarast bättre än Shapovalov som han plockade bort och borde varit seedad istället.

2-1 Sinner i inbördes möten, 2-0 på grus och han har vunnit de två senaste. Man kan argumentera för att Rublev är den bättre spelaren fortfarande eftersom han har så många fler poäng men diskutabelt skulle jag ändå säga. Rublev är en 500-turneringsspecialist som ni vet. Poängen rasar in där. Men i stora turneringar mot toppspelare, där har han ofta problem.

Sinner minifavorit på oddsen, jag trodde faktiskt han skulle vara lite större favorit.

För han har liksom lite mer än Rublev. Rublev står och bankar, och bankar, och bankar medan Sinner inte är enkelspårig på samma sätt. I en lång match mellan två toppspelare är det sällan att föredra att vara enkelspårig. Det händer alltid saker under matchens gång och det kommer Sinner hantera bättre.

Jag tror att Sinner vinner på det. Jag tror han kan styra spelet lite bättre för att få matchbilden på sin sida och det gör honom till min favorit i matchen.

20:45 Medvedev-Cilic 1,27-3,90 Bethard

Vi avslutar med en kvällsmatch som väl är lite av en besvikelse. Definitivt en bra match men samtidigt dagens om man frågar mig sämsta match.

Cilic en till spelare som är kvar utan att vara seedad till det förresten så totalen landar på två stycken. Carreno Busta, seedad 16, den lägst rankade åttondelsseedade spelaren var det som ”skulle” varit där. Han rök dock direkt och istället Cilic, seedad 20, en av de högst rankade spelarna som inte blev åttondelsseedade.

3-0 Medvedev. Inga matcher på grus men han slog Cilic i Wimbledon förra året på gräs. Cilic bästa underlag, kanske inte Medvedev bästa direkt.

Det finns en öppning för Cilic här. Medvedev har kämpat väldigt fint på sin väg fram hit, men på grus har han inget drivande spel. Cilic kommer få chansen att göra det han vill, det vill säga stå och dundra på från baslinjen. Det gör han väldigt bra. När han har sina bästa dagar gör få spelare det bättre. Har han en sån dag. En jättebra dag. Då kan han faktiskt slå igenom Medvedev och vinna matchen utan att Medvedev kan göra så mycket.

En normal dag dock. Då missar Cilic lite för mycket och Medvedev är bara för tät och säker över fem set.

Inte en ospännande match alls. Jag är nog bara bitter för att Tsitsipas-Rune inte blev kvällsmatch.