Franska öppna – tisdag

Vilken dag vi har framför oss vänner. Men vi ska inte stressa. Vi börjar förstås med att prata om gårdagen.

Ruud började dagen med att slå Hurkacz i en historia som får sägas varit rätt sömnig. Jag tycker det fanns en rimlig tanke om att ifall Hurkacz spelade bra skulle det bli stora problem för Ruud men Hurkacz är verkligen en spelare med stor kontrast mellan när han spelar bra och när han spelar ganska dåligt. När han spelar dåligt är han Istomin, typ. Servar halvhyfsat och sen mest bara dålig i spelet. När han spelar bra, då är han en grym bollare som dessutom har en vass serve. Vet inte om det där går att förstå men det är ofta så med hans spelstil. När det inte är på topp och han tappar trycket eller missar för mycket, då faller liksom det mesta. Om man jämför med Ruud till exempel med hans spelstil. Han är inte alls på samma sätt beroende av att ha en bra dag. Han har en riktigt bra grund alla dagar. Lite snårig väg till att hålla sin seedning för Ruud men nu är han i alla fall där i kvarten där han ska vara.

Sinner skadad. Ont i knät. Omöjligt att säga vad det kan tänkas vara men att ha ont i knät och spela tennis, det får väl skrivas upp som något av det minst möjliga inom den här sporten. Ska man säga något positivt så får det väl vara att han inte blev utburen på bår direkt så man kan väl hoppas att det är något lite mindre och att han snart är tillbaka.

Sen blev det lite mer spännande.

Tsitsipas borta och jag tycker det känns väldigt rimligt. Han har hängt lite på repen hela vägen egentligen och framför allt, tittar man över hela säsongen tycker jag han fått med sig alldeles för mycket. Så att han får en liten smäll här, känns rimligt. Och rimligt att han förlorade mot Rune. Väldigt likt som jag trodde om matchen faktiskt. Nu tror jag ju nästan alltid att Tsitsipas ska vara illa ute. Ingen har väl missat att jag inte är den som tycker att han egentligen är bäst i världen på tennis. Men oftast lyckas han ta sig fram ändå. Dock inte i den här turneringen. Eller ja, han slingrade sig länge men nu sprack det. Hur gick det till då? Som sagt, gick till lite som jag trodde. Bollen kom i spel och väl där räckte inte Tsitsipas riktigt till. Rune höll trycker på honom och var säkrare. Egentligen ganska klart säkrare. Man ska veta att det var på väg att bli stora siffror i fjärde set. Rune hade 5-2 med dubbelbreak innan han blev supernervös och jag tror faktiskt att det några gånger var en poäng från att Tsitsipas skulle vända. Hade han brutit tillbaka till 5-5 så hade han vänt matchen. Det var nästan som att Rune visste att han skulle bli meganervös vid 5-2. Han gick in i något slags sömngångartempo där han knappt verkade kämpa. Givetvis ett resultat av nervositet. I matchens sista gem kändes han nästan uppgiven. Sjuk känsla, men han blev liksom likgiltig. På breakbollarna svingade han bara på och det var kanske det som räddade honom. Den enorma nervositeten blev så stor att den övergick i likgiltighet och han kunde spela de avgörande poängen lite slarvigt nästan vilket är bättre än stelt och krampaktigt som han spelat gemen innan. Han är bra, Rune. Otroligt bra. Bättre än Tsitsipas spelmässigt och även om inte Rune kommer gå om Tsitsipas på rankingen eller för den delen spelstyrkemässigt inom kort. Jag tycker ändå en sån här match är ett tecken på vad som kommer hända för Tsitsipas i framtiden. Jag tror inte han kommer kunna hålla sig på den nivå han varit nu i några år som topp-5. Det kommer komma spelare underifrån som bara är för bra för honom spelmässigt och som han inte kommer kunna lura med sin mentala förmåga. Nu blev det mer om Tsitsipas än om Rune vilket kanske är lite orättvist men jag är liksom inte överraskad över Rune. Han är såhär bra. Han är en topp-20-spelare som är bra på grus och som passar Tsitsipas ganska dåligt att möta. Inget konstigt alltså.

På kvällen sen ny storskräll. Otroligt stora ord efter matchen. Inte minst från Cilic själv som vann matchen. En av mina bästa matcher någonsin sa han, och då har han ju som bekant gjort en del bra matcher. Mig veterligen ingen av de där riktiga topparna på grus dock så det här var väl Cilic bästa insats på grus kanske. Vad tyckte jag då? Jag tycker det är otroligt svårt att bedöma Medvedevs insats eller hans nivå på grus för den delen. Jag tror man lurade sig lite på honom i den här turneringen. Han försökte, han lyckades hålla en bra attityd. Kanske lite till överdrift. När han efter två set igår på ett högst positivt sätt försökte kontakta sin tränare med teckenspråk för att få svar på hur han skulle spela. Det där är ju liksom inte han. Det var något konstlat över honom i den här turneringen. Han försökte, men han var liksom inte sig själv. Han spelade tennis genom någon annan kändes det lite grann som och då får man ju inte riktigt ihop det. Jag kan verkligen inte förstå varför han har så otroligt svårt på grus. Man kan absolut peka på hans flacka slag och att han helst inte vill spela bollen ur höga positioner men oavsett allt, jag förstår inte att han har såna problem. Cilic spelade sjukt bra. Han hade en av sina fina dagar. Men lite grann serverade väl Medvedev det för honom kanske. Undre halvan må vara fullständigt vidöppen men jag är ju inte sådär övertygad om att det blir Cilic som kommer ut som segrare riktigt. Även om, ifall det nu är så att Cilic insats verkligen var så bra. Att han gör en av sitt livs bästa turneringar. Då är hans kapacitet högre än de tre andra som är kvar. Men som sagt, jag är inte så säker på det. Jag tror att han fick ganska mycket hjälp av Medvedev för att han skulle bli bra igår kväll.

Det var gårdagen. Hur är det idag då? Har vi någon match som kan tänkas vara värd att titta på?

15:00 Zverev-Alcaraz 4,10-1,25 Bethard

Det blir lite komiskt nästan. Visst har Alcaraz sprungit upp snabbt på rankingen men att han fortfarande är rankade sämre än Zverev, som sagt, det blir nästan som ett skämt. Zverev är ju inget bra på tennis liksom. Alcaraz är jätte-, jättebra på tennis.

Särskilt nära att han ska gå förbi är det faktiskt inte heller. Det räcker inte ens om Alcaraz vinner turneringen. Gör han det landar han på plats fyra, ganska många poäng bakom Zverev. Ranking är ett skämt nu för tiden dock. På årsrankingen är Alcaraz redan 1500 poäng före Zverev vilket är rätt mycket såhär års. En grej till om rankingen. Om favoriterna håller idag. Då är Alcaraz världsetta på årsrankingen sent ikväll. Det är ju en milstolpe ändå.

Vad tror vi här då?

Det är ju ganska lätt att snegla tillbaka mot Madrid. Det var ingen match riktigt. Och då får man säga att förutsättningarna där var till Zverevs fördel. Om Alcaraz utplånade Zverev där, då gör han det väl rätt enkelt här också.

Det där är den enkla vägen att går. Men jag funderar ändå över ett par saker.

Det jag klurar lite på är hur bra Alcaraz egentligen varit i den här turneringen. Svaret är att han var bra i åttondelen, men innan dess har han faktiskt varit klart sämre än han var i Madrid. Det går inte att tänka bort från matchen mot Ramos där han klarade sig med ett nödrop och där han egentligen inte ens slog till bollen. Jag tycker inte det finns någonting som säger att han inte skulle kunna ha en likadan dag idag och då ligger vägen för en vinst för Zverev vidöppen.

Jag vill nog egentligen komma till att jag inte är säker på att Alcaraz kommer vara bra idag. Och är han inte bra, hur illa man än tycker om Zverev och hur begränsad han är. Om Alcaraz är som han var mot Ramos, då slår Zverev honom 10 gånger av 10.

En vanlig dag, Alcaraz kör över Zverev. En dålig dag för Alcaraz räcker inte. Han behöver hålla en vettig nivå.

20:45 Djokovic-Nadal 1,43-3,00 Bethard

Det var som sagt stora ord igår kväll efter matchen mellan Cilic och Medvedev och det spillde liksom över på den här matchen. Det pratades om tidernas match i Franska öppna och det vetefan om det inte också pratades om tidernas match rent allmänt.

Ja, om man helt bortser från det som hänt senaste tiden, då skulle man kunna vrida matchen till just det, tidernas match. Tidernas två största spelare. Nadal en slam före Djokovic och man kan väl lugnt säga att den här matchen har betydelse för vem som vinner den här turneringen. Sen har Djokovic Wimbledon där han är monsterfavorit. Han kan gå om där. Eller så vinner Nadal här, och turneringen, Djokovic floppar i Wimbledon, Alcaraz bölir överlägsen alla andra, och Djokovic kommer aldrig ikapp. Raffinerat är det men som sagt, då fokuserar man bara på siffror och bokstäver. Man tittar inte på verkligheten.

Vad är då verkligheten?

Verkligheten, om man frågar mig, är nog så pass deppig att Nadal faktiskt håller på att lägga av. När man såg hans presskonferens häromdagen. Han har gett upp. Han känner att han inte kan göra sig själv rättvisa längre, och han vet att ingen kan laga honom. Han har troligen försökt allt och lite till men när han nu kom tillbaka och foten är som den här, då tror han inte det finns några utsikter längre. Och som jag skrivit så många gånger. Nadal är en av idrottshistoriens främsta krigare, men det innefattar inte att prestera när något i kroppen känns dåligt. När han är i skick, då går det inte att röra honom. Det går att slå honom, men det går inte att rubba honom inställningsmässigt. Han är som en pansarvagn. När han känner att något i kroppen inte är riktigt bra blir han mer som en flakmoppe.

Kort sagt, jag tror att det blir fri lejd för Djokovic. Jag tror att det är flakmoppen Nadal som kommer till centercourten ikväll, inte stridsvagnen. Om jag ska vara helt ärlig tror jag att matchen mot Felix häromdagen var lite grann spiken i kistan för Nadal, även om det inte kommer ta slut riktigt nu. Han kände att han inte kunde besegra en spelare som han nog inte tycker är särskilt bra på ett enkelt sätt. Trots att matchen spelades där han ska vara oslagbar. Jag tror att det tog hårt på honom.

Något om matchbilden?

Tyvärr. Jag tycker inte det är så intressant. Jag tror inte Nadal kan stå upp fysiskt. Jag hoppas så himla mycket att jag har fel och att han kan kräma ur något som han egentligen inte har och vinna matchen. Det hade varit så sjukt jävla mäktigt. Men jag tror inte på det. Jag tror detta lite grann är turneringen där det tar slut för Nadal. Jag tror kanske inte att han lägger av riktigt än, men jag tror inte det är jättelångt kvar. Han kommer inte rehaba något som inte kan bli bättre och jag tror inte heller han bara kommer köra på om han inte känner sig bättre än han gjort i den här turneringen.

Jag säger ofta att jag hoppas jag har fel. Jag tror aldrig att jag så mycket hoppats att jag har fel på alla punkter som här. För om Nadal kommer ut i bra skick ikväll, och kanske till och med besegrar Djokovic. Då. Då, mina vänner. Då kommer det bli en minnesvärd kväll det här.