Cilic och Ruud sist till semi

Det blev inget försnack igår men jag tycker det var lite i sin ordning. Jag var inte jättesugen på matcherna och jag hade inte mycket att säga. Även när man satt och tittade på matcherna igår, det är verkligen svårt när man dagen innan haft fantastiska tennisupplevelser. Det var inga fantastiska tennisupplevelser igår. Jag startade en grästennismatch från challengertouren och brittiska Surbiton under en av franskakvartarna igår. Det var roligare.

Men, betydelsefulla matcher. Och vi ska givetvis såhär i efterhand prata om vad som hänt.

Det gläder mig lite att Cilic vann mot Rublev. I en lång, inte jättebra eller rolig match, men lång var den och onekligen spännande till slut. Ingen ryss i semi i alla fall. Det är ju en sak. Men jag tänker mer på att jag inte tycker att Rublev är bra nog för att få vara med när det ska avgöras i Grand Slam-sammanhang. Jag tycker också att Cilic som verkligen fått till den här turneringen är värd semifinalplatsen. När han spelar på topp så tillför han något. Han är något lite annat än de andra och det är ju alltid kul.

Om själva matchen, ja, vad säger man om den egentligen. Den var helt som förväntat. När Cilic spelar bra passar det väl nästan ingen att möta honom. Skulle väl vara Federer kanske. Men alla spelare som inte är extremt inriktade på attack eller variation har problem med honom när han är som bäst. För Rublevs del blir att att han absolut får stå och bolla i högt tempo som han vill, men han måste alltid vara på sin vakt, rädd för att Cilic ska trampa till på gasen och skjuta från höften. Han får inget lugn, får inte styra tempot som han vill, Rublev. Sen blir Cilic fina serve alltid ett problem för motståndaren i såna här matcher. När han håller sin vanliga nivå som en ganska svag bollare så är serven inte bra nog för att rädda honom. När han är på topp och då en rätt farlig bollare blir serven en bonus som blir jättejobbig för motståndaren.

Cilic upp på topp-20 igen och man ska komma ihåg att han har erfarenhet både av att vara i final i vinna på den här nivån. Det betyder ganska mycket och det gör att man absolut inte ska ignorera honom.

Den andra semifinalen blev onekligen en show, eller var det kanske en freak show? Det var väl kanske det senare.

Jag tror det var när han gick in med Ikeakassen på centercourten under US Open som jag förstod att Rune är dum i huvudet. Alla tolkade det då som att han var lite skön och prestigelös. Jag förstod att det inte var så. Jag förstod att han var en uppmärksamhetssökande idiot och att folk förr eller senare skulle upptäcka det.

Det har dock tagit tid. Senast för någon vecka sen när han simulerade kramp i Lyon hade vi en diskussion om honom i facebookgruppen. Det var då några stycken som framförde åsikten att ”men vadå, jag har träffat honom, han var skittrevlig”. Har man den måttstocken, då är det nog svårt att få det rätt. Jag menar, Putin kan säkert vara jättecharmig i någon minut också. Inga jämförelser i övrigt kanske. Jag tycker onekligen lite mer om Rune än om Putin, men om man bedömer en person som trevlig för att han säger hej utan att slå en på käften, då blir det nog svårt.

Rune är en idiot, han har visat det ett tag, men det var väl igår som det liksom slog igenom, som ingen annan längre kan tycka något annat.

Det jag vänder mig mest emot är egentligen det här att han är 19 år gammal och att man ska ha något slags överseende med att han är en idiot. Att han är ung, och att det därför är mer okej. Ska man fortsätta jämföra med verkliga livet så får folk som är under 20 år, eller vad det är. Fyllda 18 år, men under 20 år, lägre straff för hemska brott än de som är lite äldre. Komplett idioti så klart av flera orsaker. Den främsta är att det finns en tydlig gräns. 18 år, då är man ansvarig för sig själv och då ska man så klart också hållas ansvarig med full kraft. Men kanske ännu mer. Är man en komplett idiot när man är 19 år gammal. Det finns inte en möjlighet att man är något annat än en idiot när man är 25 år, eller 30 år. Man ska inte blanda ihop detta med att man kan vara lite stökig, exempelvis kasta sin racket när man spelar tennis eller något sånt. Så kan det vara. Man kan vara lite stökigare på det sättet kanske och att man sen lugnar sig med åren. Som sagt, ska inte blandas ihop med om man är som Rune, en idiot. Man ändrar inte sin personlighet. Är man en idiot så är man. Rune kommer alltid vara en idiot.

Att vara en idiot, det är en känsla hos betraktaren mer än något annat. Så såg man inte matchen, då är det nog svårt att förstå även om jag förklarar. Det är liksom en helhetsbild. Men vi kan väl ändå ta några grejer.

Han går ju alltid och skriker åt sin familj på läktaren. Vad som än händer så är det alltid deras fel. Här måste man väl kanske dock ge Rune någon form av frisedel. Jag tror att föräldrarnas behandling av honom är extremt osund. Hela familjen har nog börjat fokusera på sonens tennis alldeles för tidigt och lille Holger är väl just nu kanske lite i fasen där han tror att han bara vill bli av med föräldrarna, men eftersom han har så stort fokus på dem skulle han givetvis aldrig klara sig utan dem. Igår var det dock rekord. Han skrek åt sin mamma att lämna läktaren. Mamman gjorde det, men kom väl sen tillbaka va? Det är ju rätt otroligt och osunt på en otroligt hög nivå. Hon kunde inte ens hålla sig borta efter det. Då är man kanske lite väl besatt. Om vi ska återknyta till ålder. I vilken ålder händer sånt där liksom? Är det 10 år man är när man skriker åt sina föräldrar att gå därifrån? Något sånt.

Sen lyckades han bli osams med Ruud också. Och då ska man väl slå fast att Ruud, han har nog knappast varit osams med någon tidigare i sitt liv. Han känns ganska snäll så att säga. Ruud skakade på huvudet precis efter att de tackat för matchen. Då är det liksom illa, när världens snällaste människa skakar på huvudet åt en.

Min danska är inte den bästa, men jag läste nyss en artikel i en dansk kvällstidning där Rune påstod att Ruud, eller om det bara var Ruuds medhjälpare, min danska är sådär, i omklädningsrummet efter matchen fått fram till Rune, stannat precis framför honom, och skrikit ”JAAAAAAA” rakt i ansiktet på honom. Jag minns hur en företrädare för Sverigedemokraterna beskrev hur han åkt till Ungern och hur människor där ställt sig på rad och applåderat för honom i princip var han än gick. Det finns ett twitterkonto som tar upp saker som inte har hänt. Jag tror att den händelsen en gång vann där. Runes påstående från omklädningsrummet, det där hände nog inte nej. Han är inte bara en idiot. Han är en lögnaktig idiot.

Matchen då?

Av det jag såg var Ruud riktigt bra. Han kunde hålla emot Rune när Rune attackerade och han hade också rätt bra drag i sin egen forehand. Bättre än på att bra tag tycker jag. Rune var definitivt inte dålig. Det krävdes en bra insats av Ruud och han lyckades plocka fram en.

Ruud i semi alltså, en semi där han kommer vara klar favorit mot Cilic. Det luktar norskt i final.