Inför semifinalerna

Då var det dags igen! Tänk folk som håller sig till andra sporter. De måste konstant vänta 3-4 dagar, ibland en vecka mellan matcherna. När vi måste vänta en dag, då är det extremt. Tennis är en härlig sport ändå.

14:45 Zverev-Nadal 3,45-1,33 Bethard

Det smäller direkt. Och varför inte. Huvudrätten är alltid godast. Jag gillar inte förrätter. Man sitter och pillar med någon jävla brödbit men sitter egentligen bara och funderar på när fan det riktiga köttstycket kommer in. Vi hugger tag i köttstycket direkt här. Så kan vi sitta och pilla med brödbiten i lugn och ro senare ikväll istället.

Oerhört oklar källa som startade det hela tror jag, men det har i alla fall börjat skrivas om att Nadal redan bestämt sig för att i stort sett sluta efter den här turneringen. Eller rättare sagt, inte spela mer förrän foten är frisk, något som inte verkar hända. Det går väl rätt väl ihop med vad Nadal sagt under turneringen, men det kan också givetvis vara en gissning baserat på det Nadal sagt, för det är ju något sånt han antytt senaste veckan. Jag har också läst lite grann om vad det är för typ av problem han har och jag får det till att han har något ben i foten som ruttnat. Nu gissar jag fritt från huvudet här, men det var någon annan svensk idrottsman som hade samma problem, jag undrar om det var Foppa. Och han fick ju aldrig ordning på det där. Det är väl inte helt säkert att det kommer gå så mycket bättre för Nadal. När han berättat att de ”gjort vad som krävs” för att han ska kunna spela den här turneringen. Lite grann börjar det väl kännas som att de på något vis stängt av foten fullständigt nu i några veckor för att sen skita i konsekvenserna och jag vet inte om det riktigt är sånt som får saker att läka ihop långsiktigt men vad vet jag. Som alla andra chansar jag bara men jag börjar väl landa i att detta nog är årets sista turnering för Nadal i alla fall. I värsta fall hans sista turnering någonsin. Och även om man knappt vågar säga det för det vore så fint. Tänk om han fick avsluta med en riktig jävla smäll. Två matcher till. Två spelare som han bara ska slå. Sen kan han…ja, sen kommer väl det stora problemet. Vad i hela världen ska han göra om han inte ska spelas tennis? Sitta och dricka alkoholfri öl kanske? Jag vet inte. Han kommer ha tråkigt. Oj, så tråkigt han kommer ha.

Synd att det inte var tvärtom ändå. Hade känts bättre om Zverev hade en rutten fot. Nja, så får man inte säga. Ett litet häftstift kunde han få ha i foten i alla fall, svinet.

Vem hejar vi på idag då? Låt mig tänka. Det är svårt. Hm… Det blir kanske Nadal ändå. Svårt, men ibland måste man göra tuffa val.

6-3 i inbördes möten för Nadal. Mycket tunt sett till hur mycket bättre han är. Det luktar bra matchup för Zverev det här alltså om man går till de inbördes mötena.

Men. Ibland måste man se bortom det uppenbara.

Zverevs vinster kom på raken, tre stycken. Den första i slutspelet 2019. Slutspelet, Nadals totalt sett sämsta turnering alla kategorier. Sen nästan ett år senare i Paris 2020. Paris, Nadals näst sämsta turnering kanske? Skulle nog säga det. Och därefter, förra året i Madrid. Madrid, Nadals sämsta grusturnering. Gemensamt för dessa tre turneringar också. Zverev är en ren inomhusspecialist, slutspelet och Paris. Om han fick vänta en utomhusturnering skulle han nog ta Madrid med de snabba förhållanden som är där. Det är kanske att göra det lätt för sig att förkasta Zverevs vinster på ett bräde på det här sättet, men man ska i alla fall definitivt ha det med sig.

Nadals vinster då?

Från 2016 och framåt. Först två på hardcourt, sen fyra på grus. Några av matcherna relativt jämna. Svårt att utläsa så mycket av matcherna egentligen.

Så, om vi skiter i statistiken då? Hur ska det vara? Vem ska det vara bra för idag?

Jag skulle definitivt säga Nadal.

Allt handlar egentligen om Zverevs serve mot Nadals retur. Om Nadal får bollen i spel. Då är inte Zverev ett problem. Zverev kan inte pressa upp tempot så att det blir ett problem för Nadal och att stå och bolla med tyngd som Zverev gör. Det är inget bra mot Nadal. Jag tycker också när det gäller Zverevs serve att den egentligen ska passa Nadal ganska bra. Den är mer hård än svårläst eller hårt vinklad. Nadal är ganska dålig på att läsa servar, och ska man komma förbi honom är det med vinklar snarare än kraft. Jag tycker att han ska kunna hantera Zverevs serve.

Jag tror ni förstår var jag landar. Jag tror verkligen inte att Nadal kommer förlora idag. Det som jag ser framför mig som är emot är synen mot Shapovalov i Rom. Blir det en sån dag, där foten börjar störa honom, då går det aldrig. Men är det en dag som den mot Djokovic, då har Zverev ärligt talat inte en chans. Jag tror faktiskt också att insatsen mot Felix kommer räcka för Nadal. Felix är kanske inte lika bra som Zverev men han kan å andra sidan göra mer för att störa Nadal.

Nadal faller inte idag, och det är ju det viktiga. Om han sen skulle förlora finalen, då gör han det i alla fall inte mot en komplett idiot. Zverev kan dessutom bli världsetta om han vinner turneringen. Det är liksom något som inte får hända.

17:30 Ruud-Cilic 1,44-2,90 Bethard

Det här är brödbiten. Förrätten. Som kommer efteråt den här gången. Baklängesmiddag.

Den här är lurig. Oj så lurig den är. Båda två möter liksom den spelstilen de vill möta. Mycket komplext.

2-0 för Ruud i inbördes möten. En på grus och en på hardcourt. Om Ruud slår Cilic på hardcourt, då andas det ju onekligen att han slår honom på grus också men det går inte att tänka på. Men så går det inte att tänka för den vanliga Cilic, han är ju rätt medelmåttig. Och så har vi den Cilic som bara spelat 5-10 turneringar under karriären. Den Cilic som får allt att stämma. Det är verkligen två komplett skilda spelare, så de här inbördes mötena är inte relevanta.

Om man tar den här, bästa versionen, av Cilic så är det ju Ruud han vill möta. En motståndare som gärna försvarar sig och kan tänka sig att låta Cilic stå och bomba på.

Om man går till Ruud så, det bästa han vet är ju när motståndaren slår bort sig och hur bra Cilic än är, det går ju inte att beskylla honom för att vara säker direkt.

Men, jag tror ändå någonting. Och jag tror att Ruud är lite för smart för att låta den här matchen landa fel för honom. Jag tycker man kunde se det lite grann mot Rune. Han nöjde sig inte helt med att lägga sig på försvar och vänta på att den sämre motståndaren skulle slå bort sig utan han såg till att pressa lite också. Är han smart så gör han samma sak idag. Ser till att skifta lite mellan att pressa Cilic och låta honom stå och bomba. Cilic kommer då få svårt att hitta sin rytm. Om man jämför det med matchen mot Rublev där Rublev spelade i ett konstant, visserligen högt tempo, men Cilic visste hela tiden vad som kom och kunde måtta in sig. Om Cilic inte vet riktigt vad som kommer så blir han en helt annan spelare. Han är mycket beroende av rytm.

Jag tror Ruud. Och jag hoppas verkligen Ruud också. Cilic har varit jättebra i den här turneringen men skulle han nå final är det ändå ett rejält svaghetstecken. Ruud däremot, jag tycker han stå lite på tur för en final i en slam, särskilt på grus, så det skulle kännas värdigt.

Och om tankarna ska fladdra iväg lite grann. Under den tid som Ruud utvecklades i raketfart höll han till på Nadals tennisskola på Mallorca. Han skojade om hur han då fick spela golf med Nadal, men att Nadal ännu inte hade tagit ut honom i sin båt. Det beror nog mestadels på att Nadal inte åker båt. Hans båt är bara ett försök för honom att verka som att han har ett intresse. Men ändå. Det hade ju varit något för Ruud att komma så långt att han får möta Nadal i Nadals sista final i Franska öppna. Hade jag varit han hade jag åtminstone tyckt att det vore rätt coolt.