Inför finalen

Dags att stänga butiken. Vilken butik som stängs, det får vi väl se. Stänger vi butiken för grussäsongen för denna gång? Stänger vi butiken för Nadals karriär?

15:00 Nadal-Ruud 1,17-5,50 Bethard

Ruud är ny världssexa imorgon. Man kan prata hur mycket som helst om hans enkla lottning här, men han har varit en av de bästa på grus i åtminstone två säsonger nu, han var i final i en masters på hardcourt nyligen. Jag tycker det är helt omöjligt att argumentera för att han skulle vara någon slags svag finalist här. I så fall får man nog argumentera för att alla är svaga. Eller så undervärderar man honom bara rakt av. Medvedev kan inte spela på grus. Är Zverev bättre än Ruud på grus? Tveksamt. Tsitsipas? Lika tveksamt. Rublev? Han är faktiskt sämre än Ruud numera. Det finns Djokovic och så finns det Alcaraz. Någon av dem borde varit i final här. Sen är Ruud med och slåss där bakom som fyra, femma, eller sexa och att då ens spåna över att han skulle vara ovärdig på något vis, helt fel. Lottningen gjorde att de två bästa spelarna inte kunde mötas i final men när det nu blev som det blev, Ruud är en högst rimlig finalist.

Är Nadal också en rimlig finalist? Det kan väl diskuteras ungefär lika mycket eller lite som runt Ruud. Jag vidhåller det jag skrev, igår tror jag. Jag skulle inte säga att Nadal är bäst i världen just nu, inte ens på grus. Det är Djokovic eller Alcaraz men de gjorde båda mer eller mindre svaga matcher när det verkligen gällde och att Nadal då är här och sticker fram nosen, inte överhuvudtaget konstigt. Undrar förresten om det inte är halvornas tredjehandsfavoriter som gör upp i finalen idag. På förhand alltså. Nadal var garanterat tredjehandare på övre halvan efter Djokovic och Alcaraz. På undre halvan var det Tsitsipas som var klar favorit. Ruud kan ha varit andrahandare där, det var han nog kanske. Med knapp marginal.

En bra final. Inte drömfinalen. Två snällingar snarare än en snäll mot en elak. Det är inte perfekt, men det är riktigt bra, och det finns så klart oerhört spännande faktorer kring matchen.

Vi kan väl börja med Norge. Vi gillar Norge. Jag ser dem som våra närmsta grannar. Vi gillar förstås finnarna också. Och danskarna. Men norrmännen, för mig är det de som är närmast oss. Det är minst skillnad, så att säga. De låter lite för glada, de har lite för mycket olja, de är lite för lata, om man ska vara alldeles ärlig är de kanske egentligen ungefär som vi skulle vilja vara. Samtidigt har de sitt lillebrorskomplex. Jag minns när jag var en del i Norge för 10-15 år sen någonting. De visste exakt allt vad som hände i Sverige. De hade björnkoll på svensk idrott. De kollade på svensk tv. När man förklarade att man inte har en aning om vad de pysslar med i Norge så blev de aningen överraskade. Om det där fortfarande står sig låter jag vara osagt, men det skulle förvåna om det försvunnit helt. Borde försvunnit när det gäller idrott i alla fall för nu har de kört om oss som idrottsnation med bred marginal. Vinteridrotterna, där är de världsledande. De har en golfspelare som är topp-5 i världen. De är minst lika bra som oss i friidrott. Vi möter dem i fotboll ikväll, på hemmaplan, och är ytterst knappa favoriter enligt oddsen. Om det varit neutral plan hade de alltså varit favoriter mot oss vilket vore fullt rimligt. Bland annat har de en av världens bästa spelare i sitt lag, det har inte vi. Och nu har de också världens sjätte bästa tennisspelare enligt rankingen. Det har inte vi. Jag vet inte vad vi skulle kontra med. Vi är halvbra i hockey, men vem bryr sig. Fattas bara att de avlar fram någon 230 cm lång basketspelare som tar över också. Då jävlar. Då får det räcka.

Sen är frågan om vi hejar på Ruud idag för att han är norrman?

Där kan jag egentligen tycka det är lite tråkigt. Jag såg en intervju med honom igår där han pratade norska. Han har också den där norska dialekten där man inte ens behöver koncentrera sig för att förstå. När jag satt och lyssnade på det där så kände jag att det är helt obegripligt att man inte hejar något särskilt på honom. Han är en granne, som dessutom förefaller vara en otroligt bra kille. Man borde verkligen heja på honom. Jag kommer nog försöka lära mig det.

Men inte idag.

Idag ska han förlora.

För idag ska Nadal vinna sin 14:e titel i Franska öppna. Min fru frågade häromdagen varför man säger Franska öppna. Man säger inte Australiska öppna. Eller Amerikanska öppna. Otroligt relevant fråga. Jag kunde inte svara. I efterhand har jag krystat fram en förklaring att vi förstår oss på engelska. Därför kapar vi de engelska namnen rakt av. Franska däremot, det förstår vi oss inte på, och istället för att ta ett varv förbi engelskan går vi direkt till svenskan. Fransmännen använder ju för övrigt inte Franska öppna själva som ett namn utan Roland Garros, det hade känts konstigt att börja kalla den för det. Vi får nöta på med Franska öppna.

Franska öppna som Nadal ska vinna för 14:e gången idag. Han ska därmed vinna sin 22:a Grand Slam-titel. Och han ska sen lägga av, eller?

Propagandaapparaten verkar vara igång. Det har redan sagts att Nadal inte ska spela Wimbledon. Någon person i hans närhet sa igår att de uppgifterna inte är sanna. Men det är de förstås. Sen är det möjligt att han inte sagt det rakt ut själv, men alla vet att han inte kommer spela Wimbledon. Jag tror personligen att det är helt otroligt att han sen skulle komma tillbaka till en del av säsongen som inte passar honom utan bara sliter på honom. Om han inte skulle bestämma sig för att sluta så skulle jag säga att Australian open skulle vara nästa stora anhalt. Men jag vet inte om jag varken vill eller hoppas på det. Jag har någon slags romantisk bild i huvudet om att Nadal skulle kunna spela, säg två år till. Om han enbart spelade grussäsongerna. Hur coolt vore det inte. Vile lite, träna några månader, och sen tvåla till ungdomarna en gång om året. Det kanske är vad hans kropp håller för nu för tiden. 3-4 turneringar per år under två månader av året.

Jag tror Nadal vinner idag. Folk har så otroligt svårt att få ihop det där. Jag skrev igår att jag tror att Ruud har en riktigt bra chans i finalen. Reaktionerna lät inte vänta på sig. ”Men wöööööö Nadal har vunnit turneringen 264 gånger och har inte förlorat en match på grus på 148 år så tror du att Ruud vinner din jävla sopa wöööööö”. Okej, det där är inte så smart.

Man ska hålla isär det där.

Nadal är favorit. Jag tror Nadal vinner. Men jag tror att Ruud har en förhållandevis god chans. När man ser till oddsen skulle jag säga att Ruud har en extremt bra chans. Jag skulle säga att han vinner den här matchen mer än en gång på fyra. Enligt oddsen vinner han inte matchens ens en gång på fem.

Hur kan det då bli så fel? Oddsen ljuger väl aldrig i stora matcher?

Här är det faktiskt ganska enkelt att förklara.

Den första och främsta förklaringen är att i stora matcher så spelar många som annars inte spelar. Då hamnar insatserna på det stora namnet och i allmänhet också på favoriten. Därför pressas oddset på Nadal ner.

Sen tror jag också att folk överskattar Nadals insatser i kvart och semi. I kvarten mot Djokovic spelade han på sin absoluta topp, men om Djokovic gjort det han ska hade han vunnit matchen. Nadla hade lite tur där att Djokovic inte hade någon bra dag. I semifinalen mot Zverev, ingen kan väl säga att Zverev inte egentligen var den bättre spelaren över de två seten. Det hade varit mer rimligt om Zverev vunnit båda seten än att Nadal gjort det. Och tänker man att Zverev knappast är mycket bättre än Ruud på grus som jag gör, då framstår det som lite ologiskt att vara så otroligt säker på att Nadal vinner idag.

Det kommer regna lite grann under finalen enligt prognosen. Några droppar precis i början, tveksamt om det är tillräckligt för att taket ska behövas men vid 16 ska det komma en skur som kommer stoppa spelet om taket inte är på. Om den prognosen stämmer. Jag har hämtat den från våra norska vänner på Yr. De är bättre än oss på väder också. Då kommer taket vara på redan från start. Nadal hatar tak. Han hatar tennis inomhus. Det är det enda som är riktigt, riktigt dåligt för honom i tennissammanhang. Han avskyr fukt och den här franska versionen av inomhusspel har inte samma luftkonditionerade uttorkning som man exempelvis har på centercourten i Wimbledon när det regnar. När taket är stängt på den här centercourten blir det fuktigt. Bollen blir tung. Det blir svårare att komma igenom sin motståndare. Och Nadal reagerar dåligt på det där. Det var det som hände mot Zverev. Taket var stängt, det blev lite fuktigt, Nadal tyckte allt kändes emot honom, och han slutade ens försöka trycka till bollen. Det blev istället riskminimering för hela slanten och det är då han är som sämst nu för tiden.

Om Nadal kan förmå sig att slå till bollen idag. Fuktigt eller inte. Så är jag övertygad om att han vinner matchen. Han har allt offensiv i världen för att nöta ut Ruud. Men, om samma sak som i semifinalen slår in. Att Nadal tycker att förhållandena är för dåliga för att det ska vara värt att försöka slå till bollen. Då kommer han hamna i ett duttigt bollande med Ruud och då mina vänner, då är det fara på färde för Nadal. För i just det spelet är jag inte alls säker på att han är bättre än Ruud.

Så håll koll på det där. Går Nadal runt på sin backhandsida för att dra till sin forehand diagonalt för att avgöra. Drar han till sina forehand från forehandhörnet rakt för att försöka avgöra. Då kommer han vinna matchen. Om han står kvar och spelar backhand. Om han bara slår sin forehand från forehandhörnet diagonalt utan att försöka avgöra. Då kan den här matchen bli en lång mardröm för honom.