Veckans grästurneringar

Jag vilade igår. Jag satt flera gånger redo att krysta ur mig något men jag lyckades låta bli. För jag har ju bestämt att jag inte ska skriva något om jag egentligen inte har något att berätta. Om man ska peka på någonting som gjort bloggen bättre i år, vilket jag verkligen tycker den blivit, så skulle jag säga att det är det. Lite färre inlägg kanske, men de som skrivs har nog varit både längre och förhoppningsvis mer innehållsrika än på något år.

Hur spännande blir det här då? Det kan väl diskuteras. Men jag känner mig i alla fall redo att dyka in i grässäsongen och vi ska titta på veckans lottningar. På lottningen, på vad som hänt i första rundan, och på vad som kan väntas under resten av veckan.

Här Stuttgart som är den bästa turneringen denna första gräsvecka. Varit så i några år. Den här har verkligen satt sig bra. Var ju en grusturnering i Stuttgart förut, men klart uppsving sen det blev gräs. Federer spelade här de första upplagorna. Rätt bra sätt att få snurr på en grästurnering kan man ju tänka.

Ingen Federer med här. Hade ju varit konstigt. Men väl Tsitsipas som är märkligt svag på gräs. Gräs är hans klart svagaste underlag. Han har 50% vunna matcher på det här underlaget, helt sjukt dåligt faktiskt. Att jämföra med hans siffror på grus som är helt otroligt bra. 75% av sina matcher vinner han på grus. Lustigt det där. Vissa spelare är dels kanske inte nödvändigtvis bäst på det underlag där de borde vara bäst men ännu mer, vissa spelare kan vara extrema specialister utan att folk tänker på det. Jag tycker att man gärna ser på Tsitsipas som en spelare som är rätt jämn över underlagen. Sanningen är raka motsatsen. Wawrinka betraktades aldrig som den extrema grusspelare han egentligen var. Det finns några såna där. Varför är han då dålig på grus, Tsitsipas? Han har en bra serve, han är supernoggrann, och han är offensiv. Låter som receptet på den perfekta grässpelaren. Lite grann handlar det om att han inte lärt det sig ännu. Han kommer bli en duktig grässpelare med åren. Men det finns också andra förklaringen. Han rör sig tungt. Det är ett speciellt sätt att röra sig på gräs där man helst ska tassa omkring ovanpå grässtråna. Tsitsipas är klumpig. Han har också mycket stora svingar. Passar inget bra på gräs där bollen kan studsa fel och man måste vara beredd att korrigera in i sista stund. Sen är hans serve inte särskilt hård heller utan det är mer vinklarna och att den är svårläst. På gräs är det bättre att bara serva jävligt hårt. Men som jag sa. Tsitsipas kommer bli en bra grässpelare. Han har så många saker som är bra för underlaget att han måste få ihop det. Han behöver lära sig, vänja sig, och redan i år? Verkligen inte omöjligt. Konkurrensen bakom Djokovic kommer vara högst tunn under denna grässäsong.

En av spelarna närmast bakom Djokovic i hackordningen är exempelvis Berrettini vilket säger en del om att vägen ligger öppen om man vill uträtta något. Berrettini är en fantastisk grässpelare, men han är väl kanske ingen superhjälte och när man börjar se honom som en av de absolut bästa spelarna i världen på ett underlag, då ska man ifrågasätta nivån. På tal om siffror. Berrettini har 24-6 på gräs, 80% vunna matcher. Otroligt starka papper. Som jämförelse ligger de absolut bästa runt 80% på deras sämre underlag och mellan 85 och 90% på det bästa underlaget. Djokovic har 85% på gräs, Federer 87%. Nadal har acceptabla 91% vinna matcher på grus genom karriären. Förlorat 45 matcher på grus dock Nadal. Känns lite i överkant. Bara 78% på hardcourt och gräs Nadal. Det är mänskligt.

Berrettini var det. Jätteduktig grässpelare. Bra serve, lite bättre serve än Tsitsipas om man ska göra den jämförelsen. Sen har han en ryckig teknik med små, effektiva svingar som grundslag. Och han är extremt noggrann. Det är rätt enkelt att förstå att han är bra på gräs och han har verkligen fått till det. Tillbaka från längre skadeuppehåll här dock och han imponerande väl inte särskilt i sin första match mot Albot idag. Men han är vidare och han ska väl komma igång.

På tal om att vara tillbaka. Struffis tillbaka i efter jättelångt uppehåll. Verkar få stryk av Sonego just nu dock men rätt bra comeback.

Shapovalov, där finns det inga undanflykter. Visserligen ganska stora svingar också, men totalt sett är han verkligen en nära på perfekt grässpelare. Han kommer få till det någon gång och är det på något underlag han någon gång kanske till och med ska gå hela vägen och vinna en stor turnering, då får det nog vara på grus gräs. Men än så länge är han anskrämlig på underlaget. Läge att ändra på det nu dock kanske och en rätt skaplig lottning. Bonzi och Rinderknech känns som spelare som borde kunna vara rätt bra på gräs men Shapovalov ska slå såna spelare så en semi mellan Berrettini och Shapovalov ska väl vara möjligt.

Kyrgios är med. Livsfarlig på gräs. Han älskar underlaget. Och han är enormt kapabel på det. Kanske inte favorit i en sån här turnering då han kan strula bort sig var som helst men mest kapabel är han definitivt sett till underlaget och han är nog också den bästa grässpelaren i sällskapet skulle jag säga i konkurrens med Berrettini. Basilashvili är i princip vidare till andra omgången. Den bröts för regn igår och han ska bara slå in de sista bollarna. Honom ska Kyrgios verkligen klara. Hurkacz däremot, högst kapabel på gräs så den matchen i kvarten, mycket intressant. Och Tsitsipas-Kyrgios i semi kanske. Den matchen vill man ju se.

Mycket bra nivå i Stuttgart. Något som inte håller bra nivå är däremot banan. Det är väl tillfälliga banor man har i Stuttgart tror jag, precis som i Halle. Och de flesta atp-turneringarna på gräs faktiskt. Undantagen är väl Queens och eventuellt någon mer i England där det är permanenta gräsbanor. Det blir verkligen stor skillnad. Jag sitter och tittar på centercourten i Stuttgart nu och det är mer jordåker än gräs. Och då är det alltså bara onsdag.

Hertogenbosch. I Holland. Och det regnar. Starkt faktiskt att de nästan kommit igenom första omgången för det har regnat till och från här. Som ni vet, spel på gräs, då bryter man för en regndroppe. Det är superregn i Holland idag och i Tyskland står spelarna just nu och tittar på ett mörkt moln. Det är lite annat jämfört med grustennis som vi precis kommer från där det i princip går att spela när det regnar.

Sämre här i Holland. Och ja, jag säger Holland, för Hertogenbosch. Det är ett långt ord.

Medvedev förbereder sig för att inte spela Wimbledon. Trodde faktiskt han skulle steka grässäsongen men icke. Han gillar inte gräs heller. Bättre på det än han är på grus dock. Och gräs, är det någon det borde passa är det väl Medvedev. Han servar bra och flackt och spelar…flackt. Den dag han omfamnar underlaget och verkligen får till det skulle han kunna vara precis hur bra som helst. Handlar väl lite om sättet att röra sig för hans del. Fysiken är hans största tillgång men på gräs är det svårt att springa och jaga boll och Medvedev har ännu kanske inte fått till det helt. Men, man ska komma ihåg att det faktiskt var just i den här turneringen han gör rätt många år sen slog igenom och visade sig ordentligt på atp-nivå för första gången. Så han är icke ofarlig.

I övrigt rätt jämnt. Tittar man på de seedade spelarna så kunde man väl placerat ut dem i princip hur som helst inbördes. De oseedade spelarna lite mindre intressanta kanske.

Jag tycker Medvedev är det intressanta i Holland.

Det var veckans turneringar det. Trevlig grästittning, så följer vi upp detta till helgen.