Inför fredagens kvartar

Den stora grejen igår kanske att atp kommer göra om lite grejer med start nästa år. Man gör egentligen rätt, men som vanligt gör man fel. Atp-touren fungerar inte riktigt. De små turneringarna har blivit för små. Finns flera sätt att attackera det. Antingen försöker man göra någonting för att göra dem större. Eller mindre. Jag hade gjort så. Försökt höja statusen på 500-turneringarna så vi skulle få en tour med typ tio masters, tio femhundringar, och fyra slams. De bra spelarna skulle då behöva spela ungefär hälften av årets veckor. Lite knappt. Det hade nog varit lagom och man hade då sett till att få de bra spelarna på samma ställe vid fler tillfällen. Fler bra turneringar helt enkelt. Och så skulle 250-turneringarna kanske få lida lite, men de skulle då bli mindre turneringar, kanske utan stjärnor, men åtminstone turneringar där spelarna skulle vilja något istället för som nu, att man tar dit något affischnamn som inte bryr sig.

Nu är inte Atp en vinstdrivande organisation och därför görs sällan det som är bäst för touren utan alltid istället det som är bäst för de bästa spelarna. Och det som nu görs är nog jättebra för dem. Eller inte nog, det är precis så de vill ha det.

Ett gäng mastersturneringar kommer spelas på samma sätt som turneringarna i Indian Wells och Miami. Alltså det här mycket märkliga formatet där turneringen spelas över 1,5 vecka och där de bra spelarna står över första omgången. Det blir för de bra spelarna en 32-lottning över drygt en vecka. Det blir utspritt, det blir segt, och det blir sällan bra. Men de får det behagligt med mycket vila, och det är ju så de vill ha det. Detta gör att man tar veckor från de mindre turneringarna och man kan väl gissas att programmet då kommer tryckas ihop ytterligare. Det kommer bli fler veckor med tre 250-turneringar och det är väl sällan de hetaste tennisveckorna.

Man försöker höja statusen på sina största turneringar. Det är som sagt i grunden bra, men man gör det på ett sätt så det blir sämre. Inte första gången riktigt.

Men det där börjar först nästa år. Allt ska vara infört under 2024. Så det kan vi skita i för nu. Nu ska vi istället titta på de kvartsfinaler som spelas på atp-touren idag.

Stuttgart

11:00 Otte-Bonzi 1,76-2,05 Bethard

Det osar challenger här men man ska faktiskt säga att det här är två av de spelare som bäst lyckats med att ta sig upp från challengertouren med full kraft senaste åren. Otte gjorde det för två år sen. Bonzi gjorde det förra året. De gick i ganska så vuxen ålder från medelmåttor på challengertouren till att växa ur challengertouren med full kraft. Bra gjort. För mig är Bonzi den bättre spelaren av dem men Otte har blivit rackarns effektiv på senare tid. Han är noggrann och ger inte bort mycket. Gräs? Båda två har spel för att vara rätt bra på gräs. Ingen toppmatch direkt men jättestor match för båda två. Inga vana semifinalister på atp-nivå direkt. Alltid lite kul. Jag tycker det här är 250-turneringarnas charm snarare än att så mätta toppspelare. För de här spelarna är detta en supermatch. Då blir det ibland kul även fast de är medelmåttor.

(Medan jag skrev texten lämnade Bonzi walkover så Otte vidare.)

12:30 Berrettini-Sonego 1,45-2,80 Bethard

Inte helt olika de här två egentligen. När bollen är i spel lever de på att de är noggranna och inte ger bort så mycket. Undrar hur många gånger jag kommer skriva att en spelare är noggrann under grässäsongen. Men det är verkligen det som grästennis handlar om nu för tiden. Man kan spela lite hur som helst, bara man inte är slarvig. Förefaller ju ologiskt att Kyrgios är bra på gräs då men ingen regel utan undantag så att säga. Vad är då skillnaden mellan de här två? Berrettini har en bomb till serve, inte Sonego. Rätt betydande skillnad det.

14:00 Tsitsipas-Murray 1,57-2,40 Bethard

Känns väl möjligen inte som några bästisar de här två. Då blir det ju oftast lite festligt. Synd att den inte spelas i England bara. Hade varit roligare om Murray hade lite stöd i ryggen här. Ett inbördes möte tidigare. Tsitsipas vann knappt i US Open förra året, ni minns nog det. Tsitsipas bajsande inför skilje osv. Murray har sett bra ut hittills under veckan och också sagt att han känner sig helt annorlunda nu än förra året och egentligen sen sin comeback. Han börjar kännas sig bättre i kroppen helt enkelt. Metallhöften kanske börjar sätta sig. Gräs kan han. Sen är han inte uppe på den nivå han en gång var så klart, men ska han hävda sig någonstans så är det på gräs. Tsitsipas har sin historia med problem på gräs men helt okej igår tycker jag. Blir spännande det här. Jag tror Murray har en jättemöjlighet om han lyckas hålla bollen lågt och på så vis kan stressa Tsitsipas till misstag. Jättekul match i alla fall. Den här ska man se.

17:00 Fucsovics-Kyrgios 2,90-1,42 Bethard

Rätt skönt för Kyrgios att Fucsovics slog Hurkacz igår. Lite oklar nivå på Hurkacz ska sägas. Han var ju bra i Wimbledon förra året men innan dess hade han problem på gräs och har det nog fortfarande. Fucsovics behöver framgång. Han tappar alla sina poäng och faller ut från atp-touren inom kort. Alltid svårt att bedöma Kyrgios matcher men kämpar han och sådär, då slår han ju Fucsovics så klart. Samtidigt kan Fucsovics gräs och börjar Kyrgios bli otålig kan det säkert bli bökigt. Jag håller med oddsen. Kyrgios är ingen jättestabil vinnare här.

Hertogenbosch

11:00 Gaston-Van Rijthoven 1,90-1,80 Bethard

Här är väl nivån diskutabel ändå. Gaston kämpar för att etablera sig på atp-touren. Van Rijthoven är rätt medelmåttig på challengertouren. Jätteviktig match för båda två, hemmaplan för Van Rijthoven men nja, den här kan man steka.

12:30 Nakashime-Mannarino 1,80-2,05 Bethard

Bra segrar för båda två igår. Mannarino krossade De Minaur. Ganska starka papper det. Nakashima slog Querrey i två tiebreakset. På gräs är det ganska okej. Mannarino superbra på gräs. En av de främsta grässpecialisterna. Men frågan är hur detta kommer passa honom. Sådär tror jag. Nakashima trivs bra med att spela på lågt studsande bollar och jag tror inte han kommer ha så mycket problem med Mannarinos duttande. Jag tror Nakashima, men hur många gånger har inte Mannarino överraskat en på gräs…

14:30 Felix-Khachanov 1,33-3,20 Bethard

Här blir det lite bättre. Felix just nu, omöjlig att bedöma tycker jag. Men, jätteduktig på gräs. Ska jag säga det igen? Han är otroligt noggrann. Servar också tillräckligt bra för att få utdelning på det här underlaget. Faktiskt en outsider om att gå långt i Wimbledon skulle jag säga, Felix. Khachanov också jätteduktig på gräs och lite obehagligt spelstilsmässigt för Felix kanske. Risken för honom är att det inte blir så mycket spel här utan att det blir serve och pang bara och då tas hans främsta fördel gentemot Khachanov bort, att han är mycket säkrare i bollandet. Felix ska vinna, men som sagt, lite obehagligt kanske.

16:00 Medvedev-Ivashka 1,21-4,50 Bethard

Medvedev var under 2-5 i första igår mot Simon men det var faktiskt en jättebra match och även om Simon hängde med i andra set också, Medvedev såg bra ut. Ivashka lär bli en munsbit.