Inför dagens finaler

Finaler på atp-touren. 250-turneringar visserligen men rätt hög nivå. I alla fall på tre av dagens fyra finalister.

Hertogenbosch

14:30 Medvedev-Van Rijthoven 1,14-5,75 Bethard

Skaplig framgång för Van Rijthoven det här. Han klättrar 65 platser på rankingen vid förlust idag och landar på plats 140. Snacka om livsförändrande. Från att vara cementerad på låg nivå har han nu slagläge på atp-touren och jag tror definitivt han kommer klara det steget. Inte alla gör det. Elias Ymer har haft slagläge i fem år någonting exempelvis men man måste ha den där sista kapaciteten och den här Van Rijthoven. För det är ingen spelare som ploppat upp från ingenstans det här. Faktiskt en ganska stor talang som var bra tidigt, men sen har han nästan alltid varit skadad fram till för ett år sen eller något sånt. Nu har han kunnat spela ett tag och börjat hävda sig på challengertouren. Nu kanske nästa steg kommer även om han så klart troligen torskar idag. Tror jag kommer nämna Federer två gånger i det här inlägget. Först gången nu. Saknar man Federer sådär vansinnigt mycket så, jag skulle ju förvåna om Van Rijthoven svarade att han hade en annan idol om man säger så. Backhanden är inte helt olik. Och även i övrigt, det finns saker som man känner igen tycker jag. Lite sämre är han kanske dock, det får man väl säga. Hans svaghet är normalt att han blir osäker i längre dueller, det känner man ju igen lite i Federer kanske. Men på gräs, där blir det bättre och otroligt hur han fått till det den här veckan. Grym match igår i semifinalen mot Felix. Var bra drag där.

Men Medvedev vinner ju det här. Allt annat är en superskräll. Blev en riktig promenad till den här titeln för Medvedev. Han stod över första, sen Simon, sen Ivashka, Mannarino i semi, och nu Van Rijthoven. Kunde kanske varit värre. Jämför man med vad Murray behövt, och behöver ta sig igenom för att vinna i Stuttgart så, lite skillnad kanske.

Stuttgart

15:00 Berrettini-Murray 1,90-1,90 Bethard

Kolla oddsen. Helt jämnt, Murray mot Berrettini. Nu är detta Berrettinis första turnering efter uppehåll så det finns kanske lite form att ta av men ändå, Berrettini är en av de absolut främsta utmanarna till Djokovic i Wimbledon. Murray anses idag ha 50% chans mot honom. Det är lite häftigt ändå. Murray spelas idag till 34 gånger pengarna att vinna Wimbledon här på Bethard. Kan det hända? Den kan absolut hända. Står Berrettini i 11 gånger ska inte Murray stå i 34 gånger efter det som hänt den här veckan.

Vi pratade om Medvedevs väg. Murray har behövt slå Bublik, Tsitsipas och Kyrgios för att nå final och nu har han alltså Berrettini. Lite hårdare bud så att säga.

Kyrgios klarade inte av det riktigt igår. Första set kanske borde innehållit nåt break. De hade sina chanser. Väl i tiebreaket gav inte Murray bort ett skvatt och Kyrgios lyckades inte vara bra nog. Kyrgios tappade det mentalt när han förlorade tiebreaket, gav bort första gemet i andra set, och sen var det slut. Tror han mest var frustrerad över att Murray inte bekräftade hans tramsande egentligen. Kyrgios gick konstant och snegla över till andra sidan när han tyckte att han varit rolig men Murray är liksom professionell. Han la inte ett uns av energi på Kyrgios och det störde Kyrgios.

Efter matchen valde Kyrgios att lägga energi på att kalla publiken för rasister. De ska enligt honom ha kallat honom får ett svart får. Är det någonting man ska ta på största jäkla allvar så är det sånt, rasism från läktarplats. Det ska verkligen inte förekomma. Men en tysk, väluppfostrad grästennispublik i Stuttgart. Det är ju omöjligt att veta, men Kyrgios har väl lite trovärdighetsproblem kanske och ska man bedöma risken för rasistiska glosor från en idrottspublik, det var väl ingen högriskmatch det här direkt. Jag skulle säga att han högst troligt hittar på. Om inte är det bedrövligt och ska inte få hända. Om han hittar på samma sak egentligen. Åtminstone nästan lika bedrövligt.

Nu hade jag ju tänkt skriva inför dagens final. Det kommer nu.

1-1 i inbördes möten. Murray i Peking 2019 och Berrettini i Queens förra året. Murray har överraskat mig mycket hela veckan. Han är definitivt bra nog för att stå upp mot Berrettini också. Men någonstans kan jag ändå känna att jag inte tror att han är riktigt så bra som Berrettini. I bollandet kommer Berrettini känna sig helt bekväm med att bara stå och hålla i bollen, Murray kommer behöva attackera. Och sen har Berrettini sin serve ovanpå det. Lite fördel Berrettini tycker jag ändå, men öppet, jätteintressant match och självklart hoppas vi på Murray.

Hur skulle jag få in Federer en gång till då? Murray gick igår om honom på rankingen. Det slår igenom på måndag. Federer är rankad på plats 50 den här veckan, Murray blir rankad på plats 47 på måndag om han förlorar den här finalen. Federer kommer också tappa lite, snart är han inte topp-100 längre. Kanske rätt rimligt om man inte spelat på ett år. Om Murray vinner hamnar han så högt som plats 35. Kan vara viktigt faktiskt. För då lär han bli seedad i Wimbledon om de bara fuskar till det litegrann, arrangörerna och de brukar de ju kunna lösa.