Underlaget har en viss betydelse

Jag såg den här matchen igår, och jag tycker det är så otroligt fascinerande. I vilken annan idrott är det såhär liksom? Tänk er en fotbollsmatch mellan Manchester United och ditt lokala division 3-lag. Och så kan de yttre förutsättningarna vara på ett sätt så att ditt lokala lag inte bara råkar vinna och skräll, utan är det för dagen bättre laget. Det kan så klart inte hända. Men i tennis kan det hända.

Jag överdrev lite. Peniston har faktiskt klättrat fint på rankingen senaste året och är nu bland de 200 bästa i världen. Bland annat via fint spel på gräs, två kvartsfinaler i rad på challengertouren. Men en vidare bra spelare är han inte och det är en svindlande tanke att tänka att om det varit grus, då hade det faktiskt kunnat bli 6-0 6-0 till Ruud. Inte troligt, men ännu mer otroligt att Peniston skulle kommit över tre gem i något set.

Men igår, på gräs, Peniston den bättre spelaren. Och då är Ruud alltså femma i världen och var i final i Franska öppna senast. I sin senaste match ansågs Ruud ha en viss chans mot Nadal. Här gick han en på förhand jämn match mot Peniston. Gräs är speciellt.

Sen kan man tycka vad man vill om Ruuds insats. Han försökte i första. I andra försökte han inte vinna. Jag kan också tycka att även om det är speciellt att spela på gräs, jag kan inte fatta att en så bra spelare inte kan vara lite mindre dålig. Men det handlar väl om inställning, varken mer eller mindre. Ruud har blivit så bra att han har svårt att spela när de yttre förutsättningarna gör att han inte har någon chans att gå långt i turneringarna, hur mycket han än försöker.