Inför dagens finaler

Vi gick igenom veckans turneringar i torsdags. Ska vi ta och stämma av hur det blev kanske?

Queens

14:30 Berrettini-Krajinovic 1,17-5,00 Bethard

I London var slutsatsen att det handlade om Berrettini och Cilic. De stod båda i tre gånger pengarna, de kändes båda som väldigt troliga finalister och om någon av dem skulle floppa så skulle den andra vara där och täcka upp genom att vinna finalen. Och så…blir det ju nu.

Cilic kunde nästan inte missa final som lottningen såg ut på den övre halvan men en storflopp mot Krajinovic igår och han lyckades missa. Där ska dock sägas att ja, Krajinovic har varit värdelös på gräs hittills under karriären men nej, det är inte logiskt. Han borde sett till sin spelstil snarare vara en riktigt bra grässpelare, kanske ha det som sitt bästa underlag till och med, och att han nu fått till det, det är väl snarare det normala.

Berrettini däremot har promenerat fram till final helt ohotad. Så där har det gått som det ska.

Har Krajinovic någon chans idag?

Chans har han förstås men någon vidare trolig vinnare är han inte. Det är som jag ser det ett väldigt vanligt syndrom det här när man som lite sämre spelare ska försöka skrälla mot en bättre. De är ungefär lika bra när bollen är i spel de här två. Det kommer vara jämnt där. Skillnaden, Berrettini har en bomb till serve. En av världens bästa servare på det här underlaget. Krajinovic har inte mycket till serve. Väldigt svårt att jobba runt det där och jag tror att Berrettini tar det här ganska enkelt.

Att spela både Cilic och Berrettini till tre gånger pengarna var nog en god idé i torsdags.

Halle

15:00 Medvedev-Hurkacz 1,37-3,10 Bethard

I Halle var min slutsats i torsdags att tre gånger pengarna på Medvedev som slutsegrare var bra. Motiveringen bestod av att den övre halvan såg rätt tunn ut och att han skulle vara klar favorit i finalen vem som än kom ut från den undre halvan. Ungefär så har det väl också fallit ut skulle jag säga. Helt ohotad på sin väg fram hit, Medvedev. Jag tycker det är ytterst rätt att han inte får vara med i Wimbledon men man kan ju ändå säga att det är lite tråkigt att han saknas där, för han hade nog varit första utmanare till Djokovic. Ganska tydlig första utmanare till och med.

Att Hurkacz skulle vara den som tog sig fram på den undre halvan, det trodde jag inte. Han hade Felix och Kyrgios som förmodad väg mot finalen och så blev det. Bra gjort att lösa det. Aningen struligt av Kyrgios igår kanske. Han hade rätt bra kontroll på matchen skulle jag säga i början av andra sets tiebreak. Men han fick en formligen usel tiominutersperiod och sen en ny tiebreaktorsk i skilje. Han var inte ens nära i något av tiebreaken. Och då hade han ändå 1-0 med minibreak i andra set i ett läge där han hade full koll på matchbilden. Man ska inte tänka på Kyrgios som på andra spelare men det där borde han nog ha vunnit.

Här då?

Vi minns så klart matchen i Wimbledon förra året där Hurkacz var chanslös dag ett men kom ut och vände med lätthet dag två. En av Medvedev mest märkliga förluster det där. De möttes två gånger på hardcourt förra säsongen efter Wimbledon också, Medvedev vann båda. Men så vann Hurkacz när de möttes i Miami i våras.

Hurkacz har lätt för Medvedev?

Lite kanske. Han har kraften och tyngden för att pressa tillbaka Medvedev och det är svårt för Medvedev att ta de initiativ han vill, för Hurkacz släpper liksom aldrig trycket. Samtidigt är förstås Medvedev så väldigt mycket bättre, det väger tungt också. Han känns också rätt bra just nu. Kanske dock att han hellre hade haft ett annat finalmotstånd än Hurkacz.