Försnack istället för roligheter

Idag lottas det. Väl. Det måste vara idag. Och därmed är det nu nära. Hur är känslan såhär med ett par dagar kvar till Wimbledon? Ja, känslan är att jag egentligen ville skriva ett sånt där jätteroligt blogginlägg där jag skulle fantisera ihop en midsommarfest med enbart atp-spelare inblandade. Men sånt vågar man inte riktigt göra nu för tiden. Man får inte skoja om allt, och därför står jag över. Roligt, det hade det dock varit. Men som sagt, någon hade hittat något att känna sig kränkt över och även om jag kanske inte behöver bry mig om det, det blir bara jobbigt.

Därför, vi gör något lite tråkigare, men kanske lite mer intressant och verklighetsanknytet i alla fall.

Vi tittar på vinnaroddsen, och pratar lite känslor inför turneringen.

Det har pratats lite om turneringens betydelse nu när det inte delas ut poäng. Om man överhuvudtaget inleder en sådan diskussion så förstår man ingenting. Man förstår inte vad saker och ting handlar om. Ingen bryr sig egentligen om vem som är världsetta, världstvåa, eller något sånt. Djokovic har rekordet för antal veckor som världsetta exempelvis. Det är något slags sidoargument i diskussionen om vem som är störst någonsin men det är en bit ner på listan. På första, andra, tredje, kanske några platser till, kommer vad spelare vunnit. Och personligen. Nu är jag inte vuxen. Jag vet. Men det här blir så larvigt. Atp, som bestämmer över sin egen ranking, atp-rankingen, världsrankingen som man brukar kalla den, är en myra. Wimbledon, och även de andra Grand Slam-turneringarna, är elefanter. De behöver inte ens ha mina trollkunskaper för att trampa på myran atp. Det skulle faktiskt inte spela någon roll vad de gjorde, bara de gjorde någonting, så skulle atp stå där med brallorna fullkomligt nerdragna. Grand Slam-arrangörerna har pengar så det sprutar ur öronen på dem. Pengar som atp inte kan drömma om. Och man har också en status på sina turneringar som gör dem fullkomligt oantastliga. Jag skulle säga att det skulle vara möjligt att arrangera Wimbledon utan prispengar. Jag tror att de bästa spelarna ändå skulle spela. Så överlägsen är turneringens status.

Så, vad göra?

Det jag hade gjort är nog inledningsvis att innan det att atp bett Wimbledon om ursäkt, så drar Wimbledon tillbaka atp:s samtliga rättigheter att använda något som har med Wimbledon att göra. Exempelvis dela ut rankingpoäng för turneringen. Med andra ord, passar det inte att dela ut poäng i år, då behöver man inte göra det i framtiden heller. Sen skulle man ju kunna välja att göra lite mer långtgående grejer, för att verkligen förstöra för atp. Arrangera egna förturneringar till exempel. Att sparka igång egna turneringar, med massor av prispengar, med start veckan efter Franska öppna. Spelarna skulle då kanske inte längre vara så sugna på att åka till Holland och spela på en jordåker så att säga. Fick man med sig de andra Grand Slam-turneringarna på att göra samma sak skulle atp:s värde plötsligt vara ordentligt devalverat. Och det skulle atp förtjäna. Som en extra krydda är ju atp ägd och styrs i praktiken av spelarna. Det är alltså egentligen spelarna som sett till så det inte delas ut några rankingpoäng den här gången. Man skulle från Wimbledonhåll alltså se till så spelarna förstör för sin egen organisation genom att utmana den lite. Det där blev nog för många steg för de flesta. Är man ett troll så är man, då tänker man på sånt där.

Oavsett vilket. Alla som kan spelar Wimbledon i år. Det var någon damspelare tror jag som hänvisade till att det inte fanns några poäng och att hon då inte ville vara med. Jag såg att samma damspelare hade startat någon slags agentverksamhet och där fått med sig Kyrgios som första adept för att han ”utstrålade framtiden för tennisen”. Hon kanske är lite diskad ändå gällande att lyssna på.

Wimbledon är lika viktigt som vanligt om jag får välja, kanske lite coolare än vanligt till och med. Alla spelare sluter upp och bekräftar att det inte handlar om poäng. De dåliga spelarna har pengarna som sin drivkraft så klart men de bra spelarna, de vill vinna Wimbledon, världens coolaste tennisturnering. Jag tror inte de kunde bry sig mindre om rankingpoäng. Ranking har havererat för längesen och är en pajasföreteelse numera. Det är väl bara att kolla högst upp just nu. Medvedev etta, Zverev tvåa. Tillåt mig småle, som Kalle Anka hade sagt.

Oddsen var det. Nu har jag skrivit så mycket smörja att jag får lägga ut dem igen.

Djokovic är för stor favorit. Alldeles galet för stor favorit. Det baserar jag på att jag inte känner att det riktigt är som förut. Jag tror inte han kan tänkas vara lika stabil på gräs som han varit och det beror också till viss del på motståndet. Har man sett Berrettini de senaste veckorna så förstår man att det spelar ingen roll hur många gånger Djokovic vunnit, och vilken respekt det finns för honom på gräs. Spelar man som Berrettini gör med den serven, och den godtagbara nivå han håller i bollandet, aldrig att Djokovic kommer slå honom med någon slags lätthet om de får mötas. Kan få mötas redan i kvarten förresten. Djokovic skulle därmed kunna få en riktig skitlottning med Berrettini i kvarten, nån som är rätt bra i semi, och sen i värsta fall Nadal i final. Då vill man inte sitta med honom till 1,83.

Det var nära att Berrettini inte ens blev kvartsseedad förresten. Han är seedad åtta och är redan utanför rankingens topp-10 trots att han vunnit två titlar och nio matcher i rad sen sin återkomst efter skada. Pajasrankingen, ni vet. För mig är Berrettini denna gång självklar första utmanare. Det handlar om två saker. Dels är han den näst bästa grässpelaren som kommer in till den här turneringen. Jag tycker jag sett saker i hans spel senaste veckorna som inte funnits där tidigare säsonger, och då har han ändå varit näst bäst på gräs i ett par år nu egentligen. Det handlar framför allt om hans slice som han trimmat till att bli ett vapen på gräs. En vass slice och en vispig forehand som är ett vapen. Lägg därtill en serve som på gräs garanterat är topp-5 i världen. Djokovic är Djokovic. Tidernas bästa spelare. Men Djokovic har inte värmt upp på gräs. Djokovic är gammal. Djokovic är inte riktigt lika bra som han varit. Djokovic liv är nog ganska stökigt numera. Det kommer inte vara en sån där match som Djokovic bara vinner på att Berrettini känner sig underlägsen. Jag tror detta är turneringen där Berrettini kliver in och tror att han kanske är bäst. Berrettini till 7,50, jag skulle säga att det är alldeles för högt. Han är mer tydlig utmanare än så. Djokovic lite över 2 gånger pengarna och Berretitini 6 gånger pengarna kanske, så hade jag satt det i toppen.

Nadal och Alcaraz är omöjliga att bedöma. Jag tror egentligen inte på någon av dem. De är chansningar på olika sätt.

Nadal, man vet så klart inte hur mycket chansning det här är jämfört med Franska öppna. Det man kan säga är att han inte kommer spela sig igenom den här turneringen till varje pris på samma sätt som Franska öppna utan känns det för dåligt kommer han kliva av. Jag tycker dock att det låtit förvånansvärt positivt det lilla han sagt inför turneringen så han känner sig nog okej. Men gräs, det är ju inte hans bästa underlag och att slå Djokovic på gräs, det är att begära mycket.

Alcaraz är en chansning så till vida att han väl bara spelat två matcher på gräs, och han var då komplett värdelös. Han höll på att förlora mot Uchiyama i första omgången förra året. Det är som att förlora mot någon av bröderna Ymer, och så lite värre. Därifrån till att vinna Wimbledon, vägen är lång ändå. Det som dock ska sägas. Det är svårt att helt ignorera en kille som har 32-4 i matchstatistik i år. Och som kanske redan är bäst i världen. Dessutom, Alcaraz har en klart bättre serve än både Djokovic och Nadal och om man tänker att Alcaraz bara måste hitta ett sätt att någorlunda matcha dem i bollandet, det är egentligen svårt att se att det inte skulle vara så. Jag tror definitivt att Alcaraz kommer vinna Wimbledon i framtiden. Troligen många gånger. Men det är svårt att utgå från att han behärskar gräs redan nu med tanke på hur värdelös han var vid sitt första försök.

Hurkacz och Felix är precis som oddsen antyder någon slags utmanare i periferin precis som oddsen antyder men det ska mycket till för att de ska vinna.

Kyrgios? Om han inte lyckats gå hela vägen i någon av turneringarna innan, han kommer inte göra det här heller. Däremot, han skulle mycket väl kunna vara den som skickar ut någon av jättarna och därmed vänder upp och ner på turneringen.

Som alltid i Grand Slam-sammanhang. Det blir någon av de absolut mest betrodda som vinner. Jag tror att den moraliska eller faktiska finalen kommer spelas mellan Djokovic och Berrettini någon gång under turneringen.