Inför måndagens Wimbledon

Nu är det rätt nära vänner. Om bara några få timmar, dags för spel i Wimbledon. En av årets självklara höjdpunkter för en tennisälskare.

Hyfsad mängd matcher redan klockan 12. Alldeles för stor mängd. Wimbledon är en fantastisk turnering, den största, och mycket bottnar i alla traditioner. Det är traditionerna som gör turneringen. Wimbledon kommer därmed högst troligt alltid spelas över 13 dagar men när man ser dagens spelprogram. Att spela första omgången av en Grand Slam över bara två dagar, det blir inget bra och tyvärr tar det bort möjligheten för tittarna att på ett vettigt sätt följa vad som händer.

För ni ser ju, det blir lurigt att titta på alla de här matcherna. Något som blir lite tråkigt när man vet att det ganska snabbt under en Grand Slam-turnering blir lite brist på matcher. Man hade ju velat hitta ett sätt där det går att sprida ut det mer. Personligen tycker jag att första omgången mycket väl skulle kunna spelas över fyra dagar med 16 matcher varje dag. Vore nog inte helt dåligt för Grand Slam-arrangörerna med en extra helg att sälja biljetter till heller.

Två matcher värda att nämna här tycker jag. Mannarino och Purcell är båda jätteduktiga på gräs. Mannarino ska vara ett klart snäpp bättre, men Purcell lär kunna bjuda upp till dans och matchen skulle kunna bli bra. Mannarinos duttande mot Purcell som gillar att söka nätet. Skulle kunna bli en rätt intressant kamp på det taktiska planet också. Jag nämner också Ruud som möter Ramos. Det andas inte grässpecialist över den matchen riktigt. Ruud superfloppade ju i Queens där han föll mot Peniston men förra veckan hann han med att slå Alcaraz enkelt i en träningsmatch. Mest intressant med det är väl att man helt kan räkna bort Alcaraz från den här turneringen. Han är inte redo för spel på gräs, något han sagt själv också. Han har sagt att massor av spelare är bättre än honom på gräs så han är inte aktuell för slutsegern denna gång. Slår Ruud Ramos då? Han gör väl troligen det. Bättre serve och Ramos har ju ungefär samma problem med underlaget som Ruud har så jag antar att Ruud då vinner på att han är mycket bättre men kanske ändå läge att hålla lite koll där.

Det rullar på, så att säga.

Kokkinakis, borde vara grässpecialist, eller hur? Australiensare, jättebra serve, massor av talang. Men nej, inte än så länge. Han har faktiskt inte satt många fötter rätt på gräs hittills. Kan kanske ändras, men ibland är inte gräs logiskt. Ibland får inte de spelare som borde gynnas av det till det trots att de borde. Nu är Kokkinakis dessutom rätt formsvag. Majchrzak är inte alls lika bra men duktig på gräs och jag håller med oddsen. Majchrzak ska vara favorit där.

På tal om odds. Vill man spela något idag så tycker jag Tabilo är en bra idé mot Djere. Djere har förbättrat sig mycket på andra underlag än grus men då ska man veta att han startade på den absoluta botten. Nu kan han klara sig hjälpligt, men mycket mer är det inte. Tabilo är en lite märklig rackare. Han har ett offensivt spel som egentligen passar klart bättre för snabba underlag men han spelar absolut mest på grus och har också bäst siffror där. Inte visat något intresse alls för att spela på gräs ännu heller, Tabilo. Jag tror dock att Tabilo ändå gynnas av underlaget här, och så väldigt mycket sämre är han inte. Tabilo kan mycket väl vinna, tror jag. 2,45 just nu på Bethard. Fullt okej.

Isner och Djokovic men begränsat motstånd. Isner möter Couacaud som är väldigt ojämn men i sina bästa stunder bra på challengertouren i alla fall. Att det ska räcka mot Isner, aldrig. Djokovic möter Kwon som bara är för dålig på allt för att det ska bli en match. Jag skriver ju inget om vilka banor matcherna spelas på här, men Djokovic match är öppningsmatch på centercourten. Man börjar ju alltid senare på centercourten än på de andra banorna i Wimbledon.

Mikael Ymer kommer också sent i eftermiddag någon gång. Vädret förresten. Måste man ju alltid dra när det är Wimbledon. Man bryter spelet på banorna som inte har tak vid första lilla regndroppe, ibland till och med innan första regndroppe. Idag ska det regna lätt fram till klockan 13. Prognoser är knappast någonsin bombsäkra, men jag tror man ska räkna med att spelet börjar lite senare i alla fall. Sen regnfritt resten av dagen men kallt. Under 20 grader. Kan ju verka lite konstigt för oss här i Sverige just nu. 32 grader var vi väl uppe på igår. Jösses. Jag gillar luftkonditionerare. Ymer var det. Altmaier är rankade 60 i världen, mycket bättre än Ymer alltså, men man får nog fråga sig hur han landat där, Altmaier. Tittar man på det här året har han vunnit fem ynka matcher på atp-touren. Mer framgångsrik på challengertouren, men 60 i världen, det ska man kanske inte bli bara sådär. Han håller spelstyrkemässigt till på ungefär samma nivå som Ymer. Ganska talangfull rackare ändå, Altmaier som varit skadad långa perioder under sin karriär. Han har ganska fina slag med en del känsla och det känns inte helt långsökt att han skulle kunna fungera på gräs. Han vann också två matcher på Mallorca veckan som var. Svagt motstånd, men jämför man med Ymers flopp till grässäsong så är det ändå bättre. Jag tror det blir svårt för Ymer. Man ska ha med sig att han är en rackare på att höja sig i Grand Slam-turneringarna och det här är en drömlottning. Sen tror jag kanske att Ymer egentligen är helt okej på gräs. Men Altmaier är ändå min favorit i matchen. Han har ett lite större spel i sig och spelar han bra tror jag inte Ymer kan göra så mycket.

Sinner mot Wawrinka, inte dumt alls, om det inte vore för att ingen av dem är i form och båda två på olika sätt är väldigt oklara. Sinner borde inte alls ha problem på gräs egentligen men har det. Wawrinka gick väl långt i Wimbledon en gång. Lite tvärtom med honom. Det är inte direkt ologiskt att han inte är superbra på gräs. Jätteintressant match sett till att det är två stora namn i första omgången men jag tror kanske inte det blir så spännande ändå. Sinner må ha problem på gräs men han ska vara väldigt mycket bättre än Wawrinka.

Struff mot Alcaraz, den känns mer intressant. För Alcaraz ryker här, eller? Jag skulle definitivt säga att oddset på Struff är jättebra i alla fall. Alcaraz hade inte ett rätt i Wimbledon förra året. Inget spel på gräs sen dess och så inledde han den här grässäsongen med att torska en träningsmatch mot Ruud i veckan som var. Ruud alltså som var så usel i Queens att det nästan blev komiskt. Struff är jättebra på gräs och ja, jag undrar jag hur vilsen Alcaraz är på gräs. Kanske tillräckligt vilsen för att förlora den här matchen.

Det ska så klart också noteras att Murray spelar kvällsmatch på centercourten. Kommer bli fin fart där. Duckworth är inget bra och har långt till formen. Borde bli en mjukstart för Murray.

Då är vi klara. Blir kul det här.