Wimbledon – tisdag

Nu är det lite brådis här. Vi ska hinna sammanfatta gårdagens 32 matcher på några minuter och sen försnacka dagens 32 matcher, på några minuter, innan speldagen inleds, om några minuter.

Vi kan väl börja med vädret. Det var stökigt igår som förväntat, men så fint det är ändå att det finns tak så spelet ändå hålls igång och vi har något att titta på. Några matcher spiller över till idag, bland annat Mikael Ymer som har ett bra grepp om Altmaier. Dagens väder. Molnigt, kallt, lite blåsigt, men inget regn.

Ymer var det ja. 2-0 i set mot Altmaier när matchen idag startar om. Man har sett det där några gånger kan man ju säga. ALtmaier har ett spel som ska passa rätt bra på gräs, men ändå fungerar det absolut inte. Oftast handlar det om sättet att röra sig på och i Altmaiers fall var det verkligen där det brast. Ymer egentligen motsatsen. Rent slagmässigt, spelmässigt har han inte ett spel som passar för gräs, men han anpassar sitt sätt att röra sig bra till gräset och blir därmed stark ute i hörnen. Det blir hela skillnaden det när det blir många längre bollar mot någon som Altmaier som bara fladdrar iväg så fort han får en boll ute i hörnen. Det ska hända något högst radikalt för att Ymer inte ska ta sig vidare.

Hurkacz förlust mot Davidovich, avgörande sets supertiebreak,. förstås det mest noterbara, särskilt med tanke på Hurkacz lottning. Han var en mycket trolig semifinalist som nu rök direkt. Svårt det där när man tvingats omvärdera en spelare, och så faller han bara tillbaka. Jag har hela tiden sagt att Hurkacz är svag för sin ranking. Det vill säga, jag tycker inte han är en spelare för att vara topp-10 eller nästan topp-10. Jag vet inte om jag heller är så superimponerad av honom på gräs, han har ofta floppat på gräs, men han har också haft några otroligt fina turneringar på underlaget, senast för bara en vecka sen. Men här var det väl det vanliga, så som jag ser på honom. Han borde väl slagit Davidovich ändå kanske, men han var inte så överlägsen som han borde eller så överlägsen att det inte krävdes mycket för att han skulle förlora. Rörigt. Såhär då. Jag tycker han var bra nog för att vinna matchen, men att spela helt jämnt med Davidovich på gräs är tillräckligt illa om man tänker sig att vara en topp-10-spelare eller något i närheten av det.

Djokovic förlorade set mot Kwon men vad spelar det för roll. Han är jättematchotränad, Djokovic och han behöver första veckan för att komma igång.

Alcaraz match måste så klart nämnas. Det finns egentligen två ben att stå på. Övergripande vill jag ha det sagt, det som man kunde gissa sig till efter att han torskat mot Ruud i en träningsmatch. Vi kan räkna bort Alcaraz från allt vad diskussionen om vem som ska vinna heter. Han klarar inte av spel på gräs än så länge. Han är obekväm, han klarar inte av att anpassa sina stora svingar för underlaget och han spelar helt enkelt inte grästennis. Det måste man göra. Man måste anpassa sitt spel och sina slag för gräs. I synnerhet sitt sätt att röra sig. För att hålla en vettig nivå. Det gör han ännu inte. Men på det andra benet, jag tycker ändå det skulle vara lite kul att se honom mot en bra spelare, typ Djokovic. För det finns ändå saker att gå på. Hans extrema bolltalang gifter sig bra med gräset så att säga och man vet aldrig. Kan han spela avslappnat, allt klaffar, man vet inte. Jag vill inte gräva ner honom helt och hållet, men gällande slutsegern är han ointressant. Fem set mot Struff blev det. Struff blev lite sämre ju längre matchen led, Alcaraz var lite bättre i skilje när han fokuserade lite mer. Segern var rättvis.

Murray vann över Duckworth i fyra set. Väldigt struligt och sömnigt inledningsvis men överlag tycker jag ändå det blir plus. Murray är nog faktiskt bland de bästa spelarna i den här turneringen. Hans lottning är faktiskt väldigt intressant i skymundan. Nu möter han Isner, som inte imponerade särskilt igår. Sen Sinner efter det, Sinner är inget bra på gräs. Och så är han på samma kvart som del som ALcaraz, jag tror Murray slår Alcaraz. Sen Djokovic i kvarten, går ju inte, men Murray i kvarten hade ju varit kul och vem vet vad som kan hända där.

Jag tror vi stannar om gårdagen där. För nu måste vi prata om dagens matcher.

De riktigt stora matcherna kommer ju inte dag två liksom, och kanske inte tidigt dag två i alla fall.

Om man ska spela något, här på Bethard förstås om man spelar, så känns Kukushkin som ett gott alternativ tycker jag. Brooksby är totalt under isen och är troligen en i raden av amerikaner som avskyr att vara hemifrån. Han har inte haft ett rätt under sommaren. Kukushkin är inte som i fornstora dar direkt, men jag tror han kan vinna den där.

Kyrgios, inte mycket motstånd. En brittisk snorvalp som väl visserligen kan gräs, men vad hjälper det om man inte riktigt kan spela tennis.

Laaksonen också förresten, på tal om spel. Långskott kanske. Märkligt nog hatar han gräs. Tycker han har spel för att klara det. Peniston har hävdat sig på atp-touren senaste veckorna och slagit rätt bra spelare. Men det är svårt att helt blunda för att Laaksonen är en så väldigt mycket bättre spelare, som egentligen borde klara gräs. Tycker Peniston är för stor favorit i alla fall.

Berrettini, en av de riktigt stora. ANdrahandsfavorit här om man frågar mig. Men Garin, det är liksom inget bra. Han är inte bra, han kan inte spela på gräs, det är ingen match.

Felix-Cressy måste nämnas. Cressy börjar få till det. Potentialen är fortfarande stor för honom att bli ännu bättre tror jag, men han är nu topp-50 i alla fall och fortfarande på väg uppåt. Dessutom, så klart, en serve- och volleyspelare på gräs, det blir ju spännande. Nu tror jag tyvärr, för Cressys del, att Felix passar honom jättedåligt. Felix är så pass noggrann i sina returer och servar så förhållandevis bra att Cressy inte kommer få någon lugn och ro i egen serve, och han kommer inte få igång spelet som han vill när han returnerar. Lite orättvist kan jag tycka. Det spelas så många usla matcher i första rundan mellan spelare som på det här underlaget är komplett värdelösa. Och så får två såna här spelare mötas. Felix ska gå minst till kvarten, Cressy skulle med en annan lottning mycket väl kunna vara favorit till att nå åttondelen. Högkvalitativ match alltså, kanske dagens bästa.

Extremt många kvalförlorare har kommit in i lottningen förresten. Senast var det Cilic som hoppade av med Covid. Det var väldigt bra för Nadal det. Och nu är Elias Ymer mycket nära att komma in i lottningen. Så ett avhopp till under dagen vore väl något men kanske mindre troligt ändå tyvärr. Han var några hack för långt ner.

Shapovalov-Rinderknech är en helt okej match. De har en grej gemensamt de där två. Perfekt spelstil för gräs, men ingen av dem har ens varit i närheten av att få till det på underlaget. Offensiva rackare det där så borde bli bra fart.

Jag ska inte ljuga. Det ser lite tunt ut idag. Det är svårt att försnacka matcher som inte riktigt kittlar men det är alltid kul att se Wimbledon ändå. Det spelar inte så stor roll vad det är för matcher men ja, det där var väl vad jag hade att säga inför dagen helt enkelt.