Wimbledon – onsdag

Det blev två svenskar i elden under gårdagen. Tyvärr på bekostnad av att turneringens andrahandsfavorit försvann. Berrettini har corona och missar turneringen. Det börjar bli lite tunt med favoriter nu varför man nog måste börja titta lite på de bra spelarna som ändå inte känns glödheta. Tittar man på de som inte är med och de som åkt ut så är hälften av de bra spelarna nu borta. Antingen inför turneringen, lämnat återbud under de första dagarna eller åkt ut. Så ska man vara riktigt ärlig. Om Djokovic nu faller, då kan verkligen hur många som helst vinna.

Berrettini borta, Elias Ymer fick därmed en helt overklig chans. Han fick ta över Berrettinis seedning och Berrettini hade också en inledningsvis enkel lottning. Ymer hade knappast varit favorit i någon match. Det är svårt att vara det i en Grand Slam-turnering om man inte är bättre än han, men han hade haft en rejäl chans i varje match fram till åttondelen. Han mötte Garin igår. Garin värdelös på gräs, men Ymer gjorde tyvärr en plattmatch. Man kan göra det även om man inte förväntas vinna. Det var ett dåligt försök, han underpresterade. Det får man kanske förstå. Inga perfekta förberedelser och när man får sitt livs möjlighet är det liksom inte bara att ta den på beställning men han tog inte chansen, var chanslös, och det blev inte mycket med det.

Mikael Ymer däremot, vidare. Han vann det tredje setet också mot Altmaier och därmed matchen. Altmaier hade ett tidigt break igår när matchen startade om men jag tycker inte det spelade så stor roll. Altmaier klarade inte gräset, Ymer var säker. Bra vinst. Nu Sinner redan idag. Vi pratar om den längre ner i det här inlägget.

Vad händer mer igår då?

En till stor spelare rök. En av de där som under rådande förutsättningar fanns precis bakom Djokovic i hackordningen. Felix föll i fyra set mot Cressy i en match jag tycker var extremt bra. Det kunde definitivt vara en kvartsfinal sett till nivån och när det blir såhär, det är omöjligt att inte tänka att seedningen inte fungerar. Exakt hur man skulle göra, det kan verkligen diskuteras, men någonting borde nog göras för att samla upp spelare som Cressy inför stora turneringar. Särskilt på gräs som är så speciellt. Cressy är rankad på plats 45, hade nästan räckt till en seedning om han hunnit få med poängen från förra veckan. Han var i final i Eastbourne veckan som var och är helt enkelt allmänt glödhet, särskilt på gräs. Kanske skulle man bara göra så att det är möjligt att spela till sen en seedning i turneringarna inför en Grand Slam-turnering. Går man till final under de tre veckorna inför en slam så blir man seedad som en av de lägst seedade. Alternativt att man sätter av en pott på typ fyra låga seedningar som går till spelarna som samlat flest poäng men inte är seedade under den senaste månaden. Finns många sätt, men faktum är att Felix var en väldigt rimlig kvartsseedning i den här turneringen, på gränsen till semi. Cressy kunde mycket väl varit åttondelsseedad men utan tvekan i alla fall seedad med den nivå han nu håller. Matchen som sagt ruggigt bra. Cressy höll serven matchen igenom och det kändes ungefär så stabilt också. Vilken volley han har. Jag vidhåller, hans serve är stenhård, men den är inte uppe på samma nivå som hos de främsta kanonerna. Han har fysiken för att kunna ha en serve som de andra dock och tänk om han skulle putsa den litegrann. Med den volleyn, den fysiken, det sättet att röra sig. Han skulle alla gånger kunna bli topp-10 men som sagt, då ska serven putsas. I nuvarande skick tror jag dock ändå han kommer fortsätta klättra. Han är en högst rimlig topp-30-spelare. Undrar hur bra han varit idag om han inte spenderat fyra år i skolbänken innan han började på riktigt till säsongen 2019.

I övrigt en bra dag för favoriterna i alla fall. Evans föll också mot Kubler, som ju slog Elias Ymer i kvalfinalen förresten. Men jag vet inte. Evans är ju i och för sig bra på gräs men han har knappast mycket att göra med utgången av stora turneringar.

Nadal måste vi ju nämna också. Höll på att glömma den. Fyra set mot Cerundolo. Den bättre av Cerundolosarna ska sägas. Kan låta knackigt. Cerundolo hade också break i fjärde. Det var inte jättebra, men det var heller inget som oroar. Han såg inte skadad ut. Han såg extremt motiverad ut. Han vamosade som bara den efter vinsten. Jag såg allt det jag ville se. Att det sen inte såg superbra ut spelmässigt, det är mindre viktigt för nu när många försvunnit, och Nadal ser en vettig väg framåt. Är det någonting han kan så är att kräma ut saker ur sig själv när han känner sig någorlunda frisk och ser möjligheter. Det ska bli intressanta att följa honom, inte minst nu när Berrettini och även Cilic är borta. Cilic också corona. Orosmoln där kanske. Nadal tränade med Berrettini precis i slutet av förra veckan och det finns bilder på dem där de är rysligt nära varandra. Risken finns ju.

Där känner jag mig nöjd om gårdagen. Blev en riktigt fin speldag tycker jag trots på papperet sådär matcher. Det är härligt med Wimbledon ändå.

Nu, dagens matcher. Dags för första halvan av andra omgången.

Bättre matcher nu.

Ruud-Humbert, jätteintressant tycker jag. Frågan är hur långt ner i skorna Humbert är just nu egentligen men man ska veta att han i grunden är en topp-30-spelare i alla fall. Om man frågar mig. Iskall i år. Tappat hela sin ranking och är inte längre topp-100 men ja som sagt, frågan är hur kall han är. Det som i alla fall är klart är att hans kapacitet på gräs är extremt hög och hans spelstil är på det här underlaget en komplett mardröm för Ruud. Humbert kan pressa upp tempot på ett sätt så egentligen allt det lilla Ruud kan göra på gräs tas bort. Om Ruud inte får stå och bolla meningslöst från baslinjen, då finns en svag serve och ett dåligt rörelsemönster kvar. Helt upp till Humbert skulle jag säga. Gör han en vettig match bara vinner han och jag kan inte förstå oddset alls.

Annars är väl Peniston intressant. Jag har förstått att namnet roar många om man går efter vår Facebookgrupp. Gå med där förresten. Vi blev över tusen stycken häromdagen. Tennisen heter den och i vanlig ordning mycket kul snack under slamsen. Många väntar på matchen mellan Peniston och Kukushkin. Jag kan ha en viss förståelse för det. Jag tycker också det är ganska kul. Men ja, även som spelare, Peniston. Nu delas ju inga poäng ut i Wimbledon denna gång. Otur för honom, annars hade han kunnat bli topp-100 idag från att fram till för några veckor sen varit en medelmåtta på challengertouren. Gräs är ett speciellt underlag, minst sagt. Johnson fick fri lejd hit när Dimitrov gav upp vid ledning 1-0 i set och underläge i andra. Johnsons nivå just nu känns rätt oklar skulle jag säga. Peniston har nog en superchans där.

Kokkinakis som motstånd för Djokovic. Lite tuffare än i första rundan men det ska inte spela så stor roll. Kokkinakis är kapabel, men det är liksom inte på den här nivån. Man kan dock hoppas att han försöker, och är bra nog för att det ska bli lite vettigt spel.

Paul-Mannarino är en match mellan två spelare som ingen bryr sig om, men jag vill ändå nämna den eftersom nivån är rätt hög för att vara i andra omgången. Dessutom kan det bli riktigt bra spel. Noggrant, duttigt gräsbollande att vänta. Det kan man tycka är kul, om man som mig är lite knepig, vill säga.

Ymer möter alltså Sinner och där är det bara att hoppas att Sinner har extra stora problem med gräset. Han ska egentligen vara bra på gräs, Sinner. Jag tycker han har allt för det. Men han är ganska lång och gänglig och man ska inte underskatta den parametern av grästennis. Bollen studsar lågt och det är inte alla som hanterar det. Det är väl något att ha i bakhuvudet för Ymer skulle jag säga. Försök hålla bollen lågt. Försök att inte hamna i ett rent bollande så spelet blir likt hur det är på andra underlag. Ymer har slagit Sinner. Montpellier 2020. Sinner hade då en period då han tappade precis allt. Men det ska ändå noteras, han har gjort det förr, och han är alltid redo att skrälla i Grand Slam-turneringar, Ymer. Han är inte rädd, han vågar försöka mot de bra spelarna.

Kvällspasset ser roligare ut än det gjorde igår i alla fall.

Norrie är den som är mest gynnad av att Berrettini försvann. Allt ligger öppet för honom att nå semifinal nu.

Griekspoor, inte alls oduglig. Alcaraz var illa ute mot Struff. Det här motståndet är liknande rent nivåmässigt skulle jag säga. Alcaraz är på samma kvart som Djokovic. Han får alltså ingen nytta av spelarna som försvunnit. Men ändå, han är i den där gruppen, om Djokovic faller, då måste någon vinna. Och otroligt nog kanske Alcaraz skulle kunna vara med och hacka då, trots att han inte behärskar gräs. Tuffare än så är inte konkurrensen bakom Djokovic denna gång. Men med det sagt, han kan mycket väl ryka här.

Dagens match, Murray-Isner. Självklart. Lite tveksamma inledningsmatcher från båda två. Båda två passerat sin topp. Men också, båda två jättebra på gräs och båda två, jättechans här. 8-0 för Murray i inbördes möten och det är väl allt annat än en skräll va? Dels alltid varit bättre än Isner men ännu mer, är det någon som ska hantera serveklanoner är det Murray. Serveklanoner, roligt ord. Låter det stå kvar. Hur som helst, otroligt jobbigt för Isner att stå och hålla serven mot någon som returnerar, kanske bättre än alla andra. Och väl när bollen är i spel, Murray har all den variation som Isner hatar. Jag tror Murray. Och hoppas Murray så klart.

Van Rijthoven-Opelka är faktiskt också en fin match, men det blir ju fokus på Murray-Isner vid den tiden, inget snack.