Wimbledon – söndag

Idag är det söndag, men det ska ändå spelas tennis i Wimbledon. Vilosöndagen är borta och om man skulle ta ett enda bra beslut för att göra turneringen lättare att följa så var det väl detta. Åttondelarna är ofta några av turneringens mest sevärda matcher. Möjligen inte i år, men normalt är det så. Det är ofta första gången som toppspelarna får bekänna färg. Att då sprida ut dem över två dagar, det blir mycket bättre. En delförklaring till att man aldrig spelat på söndagen har varit att gräset ska få tid att återhämta sig men när man ser nivån på banorna numera så är väl inte det riktigt relevant. Man får ju ofta se de här översiktsbilderna av anläggning på kvällarna. När man igår fick se en sådan så, man kan ju förstå att gräsmattorna mår rätt bra. Det måste utan tvekan vara världens mest omhändertagna gräsmattor detta. De har täcken, de har bevattning, det har nissar som går och petar på dem. Det vore väl själva fan om man inte kunde få en gräsmatta att hålla ihop om man har en hel armé av arbetare och teknik som kanske är lätt överdimensionerad för uppgiften, det vill säga skapa en bra gräsmatta. Sen kommer jag aldrig låta bli att tänka på vad som skulle hända om någon fick en tvångstanke och lät linjemålningsmaskinen löpa amok, ett för den delen grävde upp en bit av centercourten med en spade. Nu tror jag i och för sig att det senare kanske inte skulle gå. Marken är nog rätt så hård så att säga, men en jordborr då? Man skulle så klart få flytta matcherna till en annan bana vilket skulle funka men jag kan tycka att det är lite konstigt ändå att det aldrig har hänt. Någonting borde ha hänt under alla år, inte minst i dessa tider där sabotage av idrottsevenemang är mycket populärt.

På tal om sabotage. Hyfsad övergång här får man säga. Saboterar Kyrgios sporten eller bygger han upp den? Jag lutar starkt åt det senare, men det är ju svårt att säga något annat än att man måste respektera den som har den motsatta åsikten. Tsitsipas var ordentligt i gasen efter matchen igår kväll. De har ju blivit lite kompisar på senare tid de där två efter att tidigare varit väldigt osams. Nu är de nog inte osams längre. Tsitsipas satt som en ledsen liten skolpojke och kallade Kyrgios för mobbare. Det var väl kanske inte Tsitsipas finaste stund. Jag kan tycka att han hade kunnat sträcka lite grann på sig och valt ett annat sätt att ta sig an det hela. Men oavsett vilket. Det är inte ofta någon blir så sågad som Kyrgios blev av Tsitsipas igår. Sen så, jag trodde jag såg hela matchen men jag måste väl missat någon del. Jag tycker inte alls det var så farligt. Det var några incidenter, Kyrgios uppförde sig uselt, men jag tycker inte det var något utanpå det vanliga från honom riktigt. Och de som efter matchen sa att han skulle ha psykat ner Tsitsipas på något sätt så att Tsitsipas blev sämre av det, det kan jag inte riktigt förstå hur man kan hitta på.

Matchen då?

Riktigt bra.

Nivån var inte tillräckligt hög för att den ska komma att betraktas som någon slags klassiker men det var riktigt bra. Och Kyrgios seger i fyra set var precis lagom. Det var så mycket bättre än Tsitsipas han var. Fem set hade varit smickrande för Tsitsipas, raka set för Kyrgios kanske hade varit att ta i men närmare det än fem set i alla fall.

Förklaringen till det som hände var egentligen på pricken mot hur jag såg det på förhand. Inte alltid det blir så kan jag säga, men det var verkligen precis som jag trodde. Jag tror att Tsitsipas slog fler ess faktiskt. Ett resultat av att Kyrgios stod mycket längre fram när han returnerade, chansade ofta, och sket ibland också i det när han var i underläge i gemen. Men tittar man istället på utdelning på serven var det superfördel för Kyrgios och när det sen var rätt jämnt i spelet i övrigt, då höll det inte för Tsitsipas. Det gick inte att komma runt. Och så en grej till. Kyrgios var tillräckligt fokuserad när det behövdes. Hans avslutande tiebreak, på fokusområdet måste det tillhöra det bästa han presterat. Han matchade Tsitsipas i den grenen och det är det ju inte jättemånga som gör. Det är väl framsidan lite grann om man har alla de syndrom som Kyrgios har. Man är i normala fall en katastrof på att fokusera, koncentrera sig. Men när man väl lyckas göra det, då blir det istället åt andra hållet. Då blir det istället extremt skarpt och han lyckades få till tio såna minuter sent igår kväll.

Hur ett femte set hade slutat?

Inte alls givet. Jag tror att Kyrgios hade fortsatt försöka och varit lite favorit, men givetvis, det hade varit vidöppet.

Det var ju den där matchen man gick och väntade på igår. Det var den som tog mycket fokus. Men det spelades ju mer.

Nadal krossade Sonego. Jag såg inte jättemycket eftersom jag tittade på den andra matchen men det såg klart bättre ut än tidigare under turneringen. Sen vet jag att Sonego brukar vika sig lite när det känns jobbigt så man ska möjligen inte dra för stora växlar men siffrorna från Nadal, väldigt bra.

Två småskrällar, men som inte har något med fortsättningen att göra. Kubler slog Sock. Lite som jag tänkte där också. En riktig skitmatchup för Sock som hela tiden hamnade i långbollande och då är han inte så bra. Brooksby förlorade också mot Garin. En av de spelare jag har svårast att förstå mig på, Brooksby. Han kan verka som en taktisk rackare med all sin variation men jag har faktiskt sällan sett en spelare spela så dumt som han gjorde igår.

Där lämnar vi gårdagen, och tittar till dagens fyra åttondelar.

13:30 Tiafoe-Goffin 1,95-1,86 Bethard

Här ska det kontras. Sen kommer de fortsätta kontra. Och de lär kontra lite till slut också. Vem bäst? Goffin känns som den som är lite bättre på att driva på spelet och jag tror det kommer passa här. Tiafoe med de lite större vapnen kanske, men som matchbilden borde bli så borde det gynna Goffin. Blir det kul? Det beror väl på hur man är lagd. Det kommer bli exakt samma sak hela tiden, men det kommer samtidigt bli rätt bra bollar med få misstag.

15:30 Norrie-Paul 1,57-2,50 Bethard

Egentligen är inte Norrie bättre än såna här spelare. Det är egentligen såhär bra Norrie är, lite innanför rankingens 30-streck kanske. Han har emellertid något som ingen spelare på den nivån har och det är den där extrema förmågan av att matcher bara ramlar över till honom. Det handlar om små, små justeringar, anpassningar. Han hittar de små sakerna i matcherna. De små taktiska detaljerna. Och så är han duktig på att anpassa sitt spel men också på att hela tiden hålla den linjen. Han gör det han tror på, och över tid i en match brukar det vara svårt att stå emot. Blir det så här också? Det kan man ju tro kanske. Han kommer säkert hitta helt rätt balans mellan att attackera Paul ibland, men också låta Paul föra spelet ibland, något han inte trivs jättebra med. Det är min tro kring matchen. Det kommer se ut som att de är lika bra, men Norrie kommer vinna.

16:00 Alcaraz-Siner 1,35-3,30 Bethard

Nämen titta här ja, vilken godbit. Här kommer vi få se om Alcaraz under den senaste veckan lyckats lära sig spela på gräs eller inte. Detta är också sista hindret innan vi får Djokovic-Alcaraz, på tal om godbit. Den matchen, den vill man se. Det är gräset som är emot Alcaraz för i övrigt, det här är en drömmotståndare för honom, som Sinner ofta är för toppspelarna. Sinner är som en toppspelare som man kört i torktumlaren lite för länge. Han servar lite sämre, han rör sig lite sämre, han spelar lite sämre. Han har allt, men samtidigt ingenting. När man jämför det där med Alcaraz, det är att göra det lätt för sig att slita fram klyschan ”bättre på allt” men här stämmer det ju faktiskt. Alcaraz alla slag är bättre än Sinners alla slag och Alcaraz både rör sig bättre och är starkare mentalt. Sen är det alltid små skillnader när man är uppe på den här nivån. Om Alcaraz har en usel dag och Sinner en bra dag är så plötsligt på samma nivå. Sen är det gräset som gör det hela än mer oberäkneligt. Därför är inte Alcaraz någon självklar vinnare här, men jag tror han klarar det. Sinners spelstil gör att gräset kanske spelar lite mindre roll just här. De kommer stå och bolla som om det var hardcourt och inte heller Sinner är någon höjdare på gräs. Nej, jag tror inte Alcaraz faller här.

18:00 Djokovic-Van Rijthoven 1,04-11,00 Bethard

Det är något lite kittlande med Van Rijthoven. Det är lite Wimbledon över det hela på något sätt. Man kommer från ingenstans och så står man plötsligt där, på den största banan mot den största spelaren. Kanske mest händer i de filmer som gjorts om Wimbledon genom åren i och för sig. Tänker man spelmässigt så, det ska bli intressant att följa Van Rijthoven efter Wimbledon också för jag tror han tagit helt sjuka kliv framåt, han kommer vara bra på andra underlag också. Men på gräs, han är en bra spelare. Alla hans vinster senaste tiden är definitivt inte någon slump. Han har allt för att vara en riktigt bra grässpelare och även för att kunna spela mot Djokovic. Sen att det ska räcka för att komma nära en skräll, det ska vara helt omöjligt men jag vill säga det, jag tror inte Van Rijthoven är för dålig för att det ska vara värt att titta här. Jag tror det kan bli en riktig match.