Wimbledon – måndag

Fyra matcher på en dag, verkligen helt perfekt för att man ska kunna följa det. Åtminstone så länge det är matcherna som på något sätt är intressanta och det är förstås åttondelar i Wimbledon.

En skräll igår. Alcartaz är ute. Det mest konstiga med det är inte att han är ute, utan att han faktiskt hade kunnat vara kvar. Det var väl tredje gemet i fjärde set. Där hade han kraftigt hugg på Sinners serve. Jag ska inte säga att gemet kändes vidöppet, men han hade Sinner i gungning. Break där och det hade blivit skilje där Alcaraz nog hade varit favorit. Vilket i sig är helt osannolikt, för det var ingen jämn match. Jag skulle säga att 3-0 för Sinner, som det höll på att bli, hade varit fullt rättvist. Så mycket skilde mellan dem.

Vad missade jag då? Varför trodde jag att Alcaraz skulle vinna matchen?

Ibland kan det vara bra att titta på tennis snarare än att läsa resultat och lyssna på andra.

För mig är det självklart. Kommentator Rosengren, vars entusiasm verkligen är fantastisk. Jag tycker om hans sätt att kommentera. Han överraskar. Som när han plötsligt började skrika ”Hallå!” när Alcaraz vann tredje set. Det är roligt. Att vara sig själv är ofta en kommentators största tillgång. Rosengren är verkligen sig själv. Men däremot faller det väl ibland på analyserna, som han också jobbar på väldigt mycket med. Vilket väl för övrigt kanske gick igen lite i hans gärning som tränare. Han var en hejare på att få sina adepter att kämpa, därför gick det ofta bra i början när han tog över en spelare. Sen med tiden föll spelarna ihop, kanske för att Rosengrens taktiska idéer inte alltid var de bästa, vem vet.

Alla pratar ofta och mycket om hur speciellt gräs är som underlag. Hur man ska anpassa sitt spel, sina slag hit och dit. Det där kan stämma, definitivt, men det är ändå bara en bisak jämfört med det som är absolut viktigast på gräs, och det som är den största skillnaden. Man blir automatiskt en sämre spelare på gräs än på andra underlag, just för att det är så svårt. De som är absolut bäst på gräs är de som är åtminstone i närheten av lika bra på gräs som de är på andra underlag. Och ska man peka på en enda sak så är det inte ens uppe till diskussion vad som är viktigast. Det handlar om hur man rör sig. Djokovic är det enda alternativet man behöver. Nu halkade och ramlade han några gånger igår, sällsynt. Men dte Djokovic gör är inte att han är bättre på gräs än han är på andra underlag. Han är bara inte så mycket sämre. Och han håller den nivån på att han kan röra sig nästan likadant på gräs som han gör på andra underlag. Han ändrar väldigt lite i sitt spel. Han kan spela på gräs nästan som han gör på andra underlag. Därför blir han överlägsen på gräs, eftersom alla andra blir sämre.

Jag brukar beskriva det som att man på andra underlag gärna sätter i fötterna stenhårt i marken och tar stöd av underlaget. Man använder marken som stöd om man så vill när man ska generera kraft i ett slag. Särskilt i ytterlägen så klar, men även i andra slag där man har tid på sig.

Här har vi förklaringen till att Alcaraz inte var bra på gräs den här gången. Jag såg ju inte de av hans matcher där han påstås ha spelat bra, men jag tvivlar på att detta inte syntes då heller. Igår blev det nästan komiskt tydligt. Hans bästa bästa slag, den där forehanden från mitt i banan som han kan slå hårdare än alla andra precis där han vill att den ska landa. Den landade nu istället i när nästan varje gång. Han fick för mycket vridning i kroppen på något sätt, garanterat för att han inte fick det stöd av fötterna som han behöver. Man kunde se det även i andra slag. Han blev kraftlös eftersom han inte fick ner fötterna ordentligt i marken.

Jag skrev nyss att man ska ändra så lite som möjligt när man spelar på gräs. Det stämmer när det gäller slagen. Det finns dock ett undantag. När det gäller sättet att röra sig måste man ändra allt när man spelar på gräs. Det finns ingen likhet med andra underlag. Jag brukar säga att man ska tassa omkring på grässtråna. Det klarade inte Alcaraz den här gången och det förstörde hela hans spel. Att han ändå gick till åttondel och inte var långt ifrån Sinner, det får ses som helt fantastiskt. Han är ett geni som ändå lyckades pressa fram en vettig nivå, trots de problem han hade med de slag han vill slå.

Alcaraz får träna på att tassa på grässtrån till nästa säsong.

I övrigt.

Norrie krossade Paul. Det var inte ens halvjämnt.

Goffin slog Tiafoe i en femsetare, kanske inte helt rättvist. Av det jag såg tycker jag Tiafoe såg till att ha matchen men Goffin vann två sista seten och fick sista ordet. Eller nja, det fick han ju inte. Tycker han verkar rätt mysig, Tiafoe.

Frances Tiafoe with the quote of the tournament after losing to David Goffin in five sets:

”I mean, the only thing I can say honestly right now is fuck David. He beat me two slams in a row. Fuck that guy. (Laughter.)”

Djokovic slog Van Rijthoven, 6-2 6-1 6-2. Med tillägget att Van Rijthoven hade allt flyt i världen och fick allt att klaffa i andra set som han vann med 6-4. Det var ett snäpp för mycket för Van Rijthoven det här. Jag tycker hans backhand är så underbart mjuk och hans serve är grym, men när tempot blev för högt så höll han helt enkelt inte. Men som jag skrev inför matchen. Han var ändå inte så dålig att det inte blev en riktig match. Djokovic gick för fullt hela vägen. Jag tror inte han var riktigt bekväm med att Van Rijthovens serve var så pass bra. Det gjorde att Djokovic kände att han behövde vara på tårna.

Därmed klart för kvartar. Djokovic-Sinner och Norrie-Goffin.

Idag dags för resterande åttondelar och såhär ser det ut.

12:00 De Minaur-Garin 1,17-5,50 Bethard

Garin har överraskat något vansinnigt hittills. Resultatmässigt, men ännu mer att han spelat så pass bra. Nu en motståndare som egentligen passar honom rätt bra men det säger väl sig självt lite grann att De Minaur måste slå Garin på gräs. Men, lite reservation. Man ska slå Garin genom att pressa upp tempot. De Minaur gillar inte att själv trycka upp något tempo. Han vill spela i högt tempo, men det ska vara motståndaren som sätter upp det. Så lite spelstilsproblem för De Minaur här ändå.

14:30 Kyrgios-Nakashima 1,27-3,90 Bethard

Det var lite världsrekord i idioti från Kyrgios ändå efter matchen mot Tsitsipas. På banan gav han en intervju där han sa att han hade den största respekt för Tsitsipas och att han älskade honom. En timme senare, när han hört att Tsitsipas sågat honom, lät han meddela att han inte alls tycker om Tsitsipas. 10 år, någonstans lär ligger hans mentala mognad. Här kan han bara sänka sig själv. Han är en av de absolut bästa spelarna som är kvar, det är inte Nakashima, och det ska också passa Kyrgios bra spelstilsmässigt. Men givetvis måste man ha i bakhuvudet att han skulle kunna bara skita i det här.

15:30 Fritz-Kubler 1,20-4,75 Bethard

Kubler hör förstås inte hemma här och här får han inte samma spelstilsmässiga hjälp som han fick mot Sock. Kan säkert vara rätt jämnt när bollen är i spel här men Fritz kommer få enormt mycket mer på serven och det ska göra det nästan omöjligt för honom att förlora.

18:00 Nadal-Botic 1,15-6,00 Bethard

Nadals tuffaste motstånd hittills med ganska liten marginal, Botic är inte mycket bättre än Sonego. En liknande insats som senast från Nadal och det är inget snack. Han måste göra en plattmatch för att det ska kunna skrälla. Jag tror inte heller att Botic flacka spel ska vara något direkt problem för Nadal. En plattmatch är vad som är emot, inget annat.