Wimbledon – tisdag

Vi trummar oss fram till de riktigt stora matcherna. En av dem kanske idag, vem vet. De två första kvartsfinalerna spelas idag.

Igår gick det till tre fjärdedelar som det skulle.

Undantaget var Garin som slog De Minaur i en stenhård femsetare där väl De Minaur kanske inte kan vara jättenöjd med vad som hände. Hade 2-0 i set, De Minaur. Inte full kontroll, det ska jag inte säga, men har man som en mycket bättre spelare och ett fysfenomen 6-2 7-5, då ska man inte vara nöjd om man ett par timmar senare förlorat. 7-6 6-4 7-6 till Garin i de tre sista seten och de siffrorna är väl rätt talande tycker jag. Två set som kunde slutat hur som helst och det fjärde setet där De Minaur inte var jättenära. Han såg faktiskt till och med ut att ha en fysisk dipp i det setet, han såg trött ut. Sen kom han igång lite grann i femte set men det var en insats olik De Minaur. Just sånt här brukar inte hända honom. Kanske var möjligheten lite för bra på förhand, chansen att gå till kvarten i Wimbledon var inte liten direkt. Och kanske började han också tänka lite grann efter två set. Garin, enorm insats med hans mått. Vi pratar om en spelare som under hela karriären enbart kunnat spela på grus som nu är i kvarten i Wimbledon. Det kan dock hända. Jag ska liksom inte framställa det som att det är omöjligt, att en grusspelare ska kunna anpassa sig och få full utdelning på gräs. Ofta händer det dock sent i karriären för spelare. Garin är bara 26 år gammal så det är väl det som sticker ut. Man kan egentligen bokföra det hela på er jag skrev om igår. Sättet att röra sig. Garin, som normalt egentligen rör sig ganska tungt, tassar just nu omkring på gräset på ett fantastiskt fint sätt. Lägg därtill att hans forehand fungerar helt perfekt och då har man plötsligt en bra grässpelare.

Eftersom De Minaur förlorade låg vägen ännu mer öppen för Kyrgios att ta sig till semifinal men det var väl inte alltför långt ifrån att det skulle skita sig. Fem set mot Nakashima där jag tycker att Nakashima vek ner sig rätt rejält i femte. Inte ovanligt alls att sånt sker mot Kyrgios. Det är megajobbigt mentalt att spela mot honom. Nakashima är ung och väldans orutinerad gällande stora matcher ännu men man måste fortfarande säga att det var ett klent avgörande set han bjöd på. Kyrgios hade inte en av sina sämre dagar på det mentala området men han hade en sån där dag då han var tvungen att lägga fokus på sånt som förstör mest för honom. Den här gången var det någon slags skada i axeln som han hittade på och emellanåt valde han också att serva lite lösare för att demonstrera att det var sant, att han var skadad. Jag tror kanske inte det. Jag har läst och hört folk säga att han bara är tränad för tre matcher och att det är självklart att han nu blev skadad. Jag tror inte ett dyft på det. Det är liksom inte på det sättet han är otränad. Sen satt han och bråkade med journalisterna efteråt också. Som sagt, vissa säger att det är det här som händer, att han skadar sig när han spelar flera matcher. Det är inte det som händer. Det som händer är att han efter typ tre matcher får ett extremt behov av att börja bråka. Han blir rätt att vara vanlig och därför måste det hända något. Han måste låtsas vara skadad. Han måste försöka bli utvisad. Han måste försöka bråka. Det är därför han aldrig vinner turneringar, för han hinner tappa fokus under turneringens gång, även när det råkar gå bra.

Fritz krossade Kubler. Det var ingen riktig match, lite som förväntat.

Och Nadal krossade Botic även om det var lite skakigt i tredje set som gick till tiebreak. Jag tycker inte han var så bra spelmässigt igår, Nadal men hur bra ser han inte ut fysiskt? Det var längesen fötterna såg såhär lätta ut tycker jag och om man får välja på Nadal, att spelet eller fysiken ser bra ut, då tar man fysiken alla dagar i veckan. Om fysiken är bra brukar han alltid kunna krama fram spelet till slut och det gör att jag tror att Nadal kan bli fullkomligt livsfarligt som det nu ser ut med kvarvarande spelare.

För det är såhär det ser ut.

Djokovic-Sinner

Norrie-Goffin

Nadal-Fritz

Kyrgios-Garin

De två favoriterna på halvorna har de tuffaste kvartsfinalmotståndarna och det är ju kul, så det kanske kan bli lite fart i kvartarna också. Medan Norrie och Kyrgios ärligt talat har fantastiska lottningar. På Norrie kunde man se det tidigt. Allt motstånd på hans kvart försvann och även om han inte var en av de fyra bästa spelarna i startfältet kunde man notera att det skulle bli svårt för honom att missa semi. För Kyrgios del har det löst sig rätt bra. Får man Garin i kvarten i en slam, då ska man nog inte vara missnöjd riktigt.

De två första idag alltså och här har vi matcherna.

14:30 Djokovic-Sinner 1,11-7,00 Bethard

Inte intressant tycker jag den här känns ändå. Och jag tror inte Djokovic är nöjd med det här. Som Alcaraz nu var på gräs tror jag att han hellre hade mött honom. Det hade inte blivit någon match. Det kanske inte det här blir heller, men lite större risk är det i alla fall för Djokovic att möta Sinner.

Bara ett inbördes möte. Djokovic vann stort på grus i Monte Carlo förra sommaren men lite tunt att bara gå på en match va?

Lite stökigt tycker jag faktiskt detta känns för Djokovic. För han möter visserligen en spelare som gör så han själv får spela som han vill, men han möter också en spelare som inte kommer göra bort sig på det sätt Djokovic vill.

För Sinner vill ju också spela precis som spelet kommer bli här, och det blir den vanliga risken för Djokovic när han möter sämre, men riktigt bra spelare. Han kommer inte komma ut med sitt Nadal-spel här där han tar alla initiativ och ser till att diktera alla villkor. Han kommer komma ut med sitt vanliga spel där han hellre ser att motståndaren slår bort sig och just det där spelet, i högt men hanterbart tempo, där är Sinner bra. Han är lite känslig för allt annat. Om någon drar upp eller ner tempot, men i det där lagom höga tempot, just där är Sinner väldigt bra.

Jag försöker inte säga att jag tror att Sinner vinner matchen. Men jag håller det inte för omöjligt att detta blir ett test för Djokovic.

15:30 Norrie-Goffin 1,43-2,95 Bethard

Här kan man väl sammanfatta allt det som är så uselt med de största tennisturneringarna. Kvartsfinaler i Wimbledon, och matcherna kommer spelas samtidigt. Det är så att man bara tar sig för huvudet. Det är inget nytt. Det är en högst medveten strategi för att läktarna inte ska stå tomma eller mer eller mindre tomma under damernas matcher. Men för den delen går det inte att säga något annat än att det är komplett obegripligt. Visst hade man blivit lätt överraskad om två kvartsfinaler i fotbolls-VM spelats samtidigt? Lite så ja. Det som i det här fallet gör det hela än mer obegripligt är att det liksom inte ens behövs. Det spelas två matcher på center courten och två matcher på bana 1 idag. Man kan spela långt in på kvällen numera. Jag förstår att man vill hålla det jämlikt, att en dammatch ska spelas på centercourten, en herrmatch på centercourten, och en av varje på bana 1 också. Helt rätt tycker jag som systemet är nu. Men varför då inte lägga lite luft i spelschemat? En herrmatch börjar klockan 14. En dammatch börjar klockan 14. Sen en herrmatch klockan 18 och en dammatch klockan 18. Svaret är förstås det där. Att de som köpt biljett för att se herrmatchen även ska titta på dammatchen. Med upplägget ovan hade man kunnat köpa biljetter bara till herrmatcherna. Men som nu, när det spelas samtidigt, får man folk att titta på både damernas och herrarnas matcher. Smart kan man kanske tycka, men jag vet inte. Jag tror inte på att göra sådär. Jag tycker det är lite omodernt att tvinga på folk saker. Damtennisen klarar sig ju faktiskt helt okej utan hjälp. Ska den kunna ta ytterligare kliv, och bli ännu större även utanför Grand Slam-turneringarna, tror jag man ska ge den chansen att skapa sitt eget intresse. Inte som här låta den åka snålskjuts på herrtennisen. Jag tycker inte det behövs. Jag tycker det skulle kännas väldigt mycket mer sympatiskt med en halvbesatt arena som faktiskt är där för att titta på matchen snarare än en fullsatt arena som sitter och väntar på något annat. Just här i Wimbledon skulle det nog dessutom faktiskt bli fullsatt även på dammatcherna, för här är ju intresset så pass stort att det knappt spelar någon roll vilka som spelar.

Den här matchen var det. Norrie är så himla duktig på sånt här. Att möta spelare som inte är jättebra och inte heller särskilt krångliga. Han kommer vrida matchbilden åt ett håll han trivs med och sen gäller det bara att hålla en okej nivå, vilket han nästan alltid gör.

Hur många britter har gått till semi i Wimbledon? Inte supermånga. Norrie är garanterat den minst kända, minst folkkära. Ska bli spännande att se i vilken utsträckning han får med sig publiken idag. Det blir knappast något Murraytryck direkt, men nu måste de väl ändå vakna till. Som sagt, inte jättemånga hemmaspelare som varit i semi i Wimbledon.