Wimbledon – onsdag

Man kan definitivt tycka att det saknas spelare. Eller ja, Medvedev saknas, och Zverev, han skulle ju varit med. Ingen saknar honom, men ändå. Sen är det smått svindlande att tänka att Federer faktiskt inte lagt av ännu. Tänk om han skulle varit med liksom. Då hade halva turneringen bara bestått av det.

Men trots detta, att spelare saknas, tycker jag det här är en klart fräsig turnering hittills. Och jag tror att den kan komma att avslutas på ett ännu fräsigare sätt.

Igår två…ja, fräsiga, femsetare.

Nej.

Jag ljög.

En fräsig femsetare.

Och en femsetare som nog får sägas vara en av de mer ointressanta femsetare jag sett.

För jag tycker att slutbetyget på Djokovic-Sinner ändå inte blir jättehögt. För de samarbetade liksom genom att förstöra varsin del av matchen.

Först Djokovic. Det gick alldeles för lätt för honom i början när han spelade sig fram till 4-1 i första och breakbollar till 5-1. Det blir ofta sådär för de bästa när de möter Sinner. Han kan inte stå emot och det blir bara allmänt enkelt och behagligt. Djokovic gick ner i någon slags dvala. Han var under en timmes tid så passiv att man undrade om han helt skulle sluta slå till bollen för att istället bara lägga sig ner och ta en tupplur. Samtidigt som Sinner lyckades hoppa upp på sin absoluta topp. Just där ligger Djokovic absoluta svaghet. När han blir för bekväm, samtidigt som motståndaren spelar bra, då är han ibland väldigt sen på att upptäcka det. Två set hann rinna iväg den här gången innan han fattade att något måste göras. Han beskrev det själv som att han stod och stirrade sig själv i spegeln och hade ett peptalk, också det med sig själv, mellan andra och tredje set. Jag tror på det. För han kom ut igen och började spela och Sinner hade då verkligen noll och intet att sätta emot. Jag vet inte om något hände med Sinner. Han trillade ju någon gång. Om det kan ha varit något annat. Men han var i alla fall inte bra under matchens andra halva. Ingen skräll det där dock. Ni vet vid det här laget. Saker och ting hänger ihop, det krävs två spelare för att något ska ändras. Djokovic var dålig i början, Sinner kunde spela bra. Djokovic blev lite bättre sen, Sinner kunde inte spela bra. Utmaningen är att avgöra vad som är hönan och vad som är ägget förstås, men det ska sägas, Sinners topp i början och hans botten i slutet har verkligen inte bara med honom själv att göra. Det Djokovic gjorde under de olika perioderna spelar in mycket.

Illa ute var han i alla fall igår, Djokovic. Jag trodde han skulle förlora. Och han var uppe i 3 gånger pengarna och vände, att jämföra med att han innan och efter matchen igår pendlar omkring 1,50 på att vinna hela turneringen. Återstår att se om detta var det stora skrämselskottet eller om det kommer mer.

Den lite fräsigare av femsetarna var istället, skulle jag säga, den mellan Norrie och Goffin. Det är väl kanske en sanning med någon slags modifikation eftersom den första matchen var högst relevant för hur turneringen ska sluta. Om Djokovic åkt ut, då hade allt ändrats. Om Norrie eller Goffin skulle få bli den som högst troligt förlorar mot Djokovic i semi, det spelar kanske ingen roll, men det finns ju andra saker än det.

För vilken match det var i slutet. Vilket vansinnigt tryck det var på läktarna. Jag skrev inför matchen att jag funderade på om britterna skulle vakna till och fatta att de har en spelare som kan gå till semi i Wimbledon. I någon slags modern tid är det väl Henman och Murray som lyckats med det och åtminstone jag minns hur tiden innan Murray var. Hur Henman kämpade, frustade, och krampade för att kunna nå åtminstone semi. Och hur publiken gjorde ungefär samma sak. Sen kom Murray och det har gått lite inflation i hemmaspelare långt fram i Wimbledon men man ska nog ändå veta hur ovanligt det här är, att det är en hemmaspelare i semi i Wimbledon. Och man kan lugnt säga att publiken vaknade igår. Vilket sjukt jäkla drag det var under slutet av matchen. Den där kombinationen av komplett tystnad och kollektivt, totalt jubel som var under slutet av den här matchen, det finns nog ingen annanstans på riktigt samma sätt som i Wimbledon.

Jag tycker också att Norrie är förtjänt av det här. Han får vara hur begränsad som helst. Jämför man honom med topp-10-spelarna är han så sjukt medelmåttig, men samtidigt har han något som många av topp-10-spelarna inte har. Titta bara på de två sista gemen igår. Från 5-5 spelade han sex perfekta poäng. Han slutade bara missa. Det spelade ingen roll vad Goffin gjorde, Norrie slutade missa och det gjorde att han vann inte kunde förlora någon av de där sex poängen. Sen blev han lite nervös och förlorade några bollar i det sista gemet men det var de där sex poängen som avgjorde. Han har något som är sällsynt, Norrie. Han har förmågan att kunna skärpa sig, vara mer noggrann, än i princip alla andra och det där ska inte underskattas. Det blev nästan komiskt tydligt igår, för Goffin är raka motsatsen. När det blir jämnt lämnar han ofta bara över vinsten till motståndaren. Han tycker det blir jobbigt, han blir nervös, och han slår bort sig för att bli av med det. Norrie är tvärtom. Han tar sig an situationen, ser till att göra det som krävs, och det är det och inte mycket annat som gjort att han tagit sig dit han är. Han är inte lika bra som de andra i toppen, men han är bättre än dem på att göra det som krävs.

Djokovic mot Norrie till semi i alla fall. Vi kan väl vänta med att prata om den matchen tills det är dags på fredag.

15:30 Kyrgios-Garin 1,23-4,40 Bethard

Det här är ju inte så spännande. Frågan är förstås om Kyrgios ändå kan tänkas vara skadad på riktigt i axeln. Jag tror det absolut inte, men man kan så klart inte bortse från möjligheten. Eller risken, beroende på vad man vill ska hända.

Om han är lite skadad, Kyrgios. Då är han favorit ändå. För om han servar på halvfart, då är han nog på ungefär samma nivå som Garin. Då har han fortfarande den bättre serve, är möjligen minimalt sämre när bollen är i spel, men som sagt, jag skulle hålla honom som favorit i alla fall. Kan han däremot gå för fullt i serven, vilket är troligt, vad i hela världen ska Garin göra då? Han har inget returspel för att kunna hantera en sån serve och som sagt, om han ens är bättre än Kyrgios när bollen är i spel är det högst marginellt.

Jag tycker inte det finns något spelstilsmässigt som talar för Garin här. Det finns absolut ingenting som tala för honom överhuvudtaget. Det enda den här matchen handlar om är om Kyrgios ska skjuta ut sig själv eller inte. Det som avgör den frågan är väl egentligen vad han vill. Vill han möta Nadal i semi? Vill han försöka vinna Wimbledon? Eller vill han, som så ofta, göra motsatsen till vad folk förväntar sig från honom. I det här fallet i så fall att bara skita i det och förlora med flit. Det alternativet finns utan tvekan också. Det har hänt förr när man förväntat sig det som minst.

16:00 Nadal-Fritz 1,37-3,20 Bethard

Vi hade tur igår. Världens längsta dammatch måste det varit, som gjorde att Norrie-Goffin kom igång lite senare än väntat. Så riktigt samtidigt spelades inte matcherna igår även om de gick i varandra. Idag är det dammatcher först på båda banor, och sen kommer våra matcher. Anledningen till att det är olika starttider är att spelet på den ena banan startar lite senare. Jag ska inte köra samma varv idag som igår men jag nöjer mig med att konstatera, synd. Det hade varit kul att kunna se båda.

Fritz slog Nadal i Indian Wells. Nadal skadad, det minns ni, men jag säger ju alltid att Nadal är skadad när han förlorar, så kanske inget unikt riktigt.

Någonting tycker jag ändå man kan ta med sig från den matchen.

Jag tycker att Nadal hade problem med Fritz serve. Vissa har det. Vissa har det absolut inte. Läser man Fritz serve, då är den inte hård nog för att man ska ha några problem. Men läser man den inte, då är den hård nog för att man ska få stora problem. Nadal har som en av sina svagheter att han inte läser servar. Han reagerar på dem, och gör det väldigt bra, men en liten förklaring till att han har problem med Fritz serve kanske.

Väl i spelet så, Nadal har ju egentligen inte imponerat spelmässigt i den här turneringen. Fritz visade i Indian Wells att han trivs bra med att stå nära baslinjen och möta Nadals bollar.

Jag tycker faktiskt att en del talar för att det tar stopp för Nadal här. Jag tror att Fritz skrällchans är god. Jag tror att Nadal måste göra en bättre match idag än han gjort tidigare under turneringen för att vinna. Högst troligt att han gör det, men det är kanske inget man ska vara helt säker på.

Blir spännande det här. För jag utgår ändå från att Kyrgios vinner sin match. Och att då bli av med matchen mellan Nadal och Kyrgios på fredag, det hade liksom känts så otroligt synd. Så hoppas han löser det här, Nadal.