Wimbledon – fredag

Där dog det. Sent igår kväll närmare bestämt. Nadal försökte träna under dagen. Jag tycker det var lite orosmoln redan när jag läste att han var och tränade. Jag trodde inte han var och tränade. Han var och provade om det fanns någon möjlighet att spela semifinalen och när han sen kallade till presskonferens sent på kvällens var det så klart klippt. Han kastar in handduken, Kyrgios är i final, Djokovic är väl nästan i final han också, och även om det är lite att ta i att turneringen dog, det blir ju ingen hejdundrande semifinaldag i alla fall.

Vad tycker jag då?

Ja ni, det är inte ofta. Men för en gångs skull vet jag inte ens vad jag tycker.

Jag vet att jag inte tycker om det här. Det finns vissa saker jag inte tycker om inom tennisen. Exempelvis tycker jag inte om när seedade spelare står över första omgången. Bland annat för att dessa seedade spelare sen kan hoppa av turneringen innan den startar. Så kommer en helt annan spelare in, som inte skulle varit med, och får börja direkt i andra omgången. Det kan bli extremt fel ibland. När det gäller detta tycker jag på något märkligt sätt tvärtom. Jag tycker det här blir vansinnigt fel. Men ologiskt nog så, när det kommer till det jag beskrev ovan så tycker jag egentligen att det vore bättre om en kvalspelare inte får komma in, utan spelaren som vunnit första omgången då får walkover i andra omgången. Här kan jag inte låta bli att tänka hur sjukt orättvist det är att Fritz inte får chansen att spela dagens semifinal. Han har gjort sig mycket mer förtjänt av att spela den här matchen än vad folk som förlorar i ett kval är förtjänta av att hoppa in i andra omgången när en seedad spelare hoppar av.

Sen är det ju inte genomförbart. Fritz har åkt ut. Har man åkt ut så har man åkt ut. Spelare åker oftast hem direkt när de åkt ut. Att man på något vis skulle kalla tillbaka spelare som åkt ut i ett sånt här läge, det går ju inte, och jag tycker kanske inte man skulle göra det även om det gick, för Fritz har ju åkt ut, men oavsett allt det där. Jag känner att det inte är rätt. Jag känner att Fritz borde fått spela den här matchen.

Är det då Nadals fel? Skulle han under matchen mot Fritz ha känt att han ändå inte kunnat spela semin och gett upp eller sett till att förlora?

Näe. Jag måste dock säga att jag respekterar åsikten att man kan tycka så. Jag tycker det är svårt att säga att en spelare inte ska göra sitt bästa för att vinna en match, oavsett vad som händer efteråt. Inte den här gången, men i vanliga fall handlar det om rankingpoäng och pengar handlar det ju alltid om. Att man inte ska försöka vinna, det går inte att tycka det. Men detta är en svår situation och även om det inte går ihop. Det går inte att få ihop det. Jag tycker fortfarande man kan tycka att det blev väldigt fel och jag förkastar heller inte åsikten att det blev fel, och att Nadal kanske på något vis också gjorde fel. Jag tycker inte så, men jag kan förstå att man tycker så. För som sagt, jag tycker verkligen att Fritz borde fått spela idag. Sen får han skylla sig själv att han blev så jävla nervös och inte lyckades avsluta Nadal. Allt är hans fel. Okej, jag säger det en gång till. Jag tycker att Fritz skulle fått spela idag. En bra chans hade han också haft att slå Kyrgios, det gör väl det hela ännu tråkigare. Det blev lite väl bra för Kyrgios det här. Kyrgios som de senaste dagarna, ovanpå det as han in i minsta detalj är, så har det nu också staplats på att han är misstänkt för kvinnomisshandel. Jag har inte läst in mig alls på det så det ska verkligen noteras att han bara är misstänkt men det verkar vara rättegång på gång och ska man säga någonting om det så, ska man vara riktigt ärlig, om man blir dömd eller inte är en sak. Det är i princip alltid ord mot ord i såna här situationer. Men det är väl väldigt få av oss vanliga människor ändå som hamnar i rättegångar om kvinnomisshandel? Och det är precis lika ovanligt att idrottsmännen som inte är idioter hamnar i dessa rättegångar. Det är Zverev och Kyrgios som gör det, de största idioterna, och även om de inte döms är det väl bara att säga som det är. Högst troligt ingen rök utan eld. Sen blir man ju inte dömd för det där. Det är nära på omöjligt att bevisa. Och det är väl som det är. Saker som inte kan bevisas ska man inte kunna bli rättsligt dömd för men man måste då tillåta såna personer att till liten del bli dömda i folkets domstol. Det finns massor av brott där man, om man blir frikänd, nog ska betraktas som oskyldig då brotten är möjliga att utreda, och man kan komma fram till att personen helt enkelt troligen inte gjort det. Men såna här brott, misshandel i hemmet eller liknande. Visst, möjligheten att ena parten ljuger finns givetvis, men som sagt, jag tycker nog att man kan tillåta sig att till liten del döma dem med tankegången ingen rök utan eld. För jag upprepar mig. Hur ofta händer såna här saker Federer och Nadal? Inte jätteofta va? Det är Zverev och Kyrgios istället, och varför ska man tro att deras tjejor är mer benägna att ljuga? Det finns väl inte mycket som talar för det.

Märkligt nog svarade faktiskt arrangören av Wimbledon på frågor om huruvida Kyrgios skulle tillåtas spela kvartsfinalen efter att dessa anklagelser kommit ut. Man svarade så klart att han fick spela då han ännu inte är dömd för något och så vidare. Att kasta ut en spelare för att den är anklagad för något. Det funkar ju inte riktigt. Men bara det att de svarade är väl ett tecken på hur illa det är. Det betyder nog att de åtminstone spånat lite kring möjligheten om det går att kasta ut honom för tro mig, någon av de uråldriga gubbarna i Wimbledon skulle vilja kasta ut honom. Han har nog inte mycket att göra med det de vill att turneringen ska stå för. Han har dessutom uppenbart retat dem genom att exempelvis ha på sig en röd keps efter matcherna på centercourten. Det får man inte. Och det vetefan om de rent regelmässigt inte skulle kunna kasta ut honom för det. Men det blir nog mer negativ publicitet av att kasta ut honom än att ha honom kvar, så de har inte gjort det. Men man skulle ju nästan önska att han spårar ur under finalen så han blir avstängd från turneringen i efterhand. Det hade känts fint.

Inte mycket tennis nu, eller hur? Det är skadade muskler och kompletta idioter man skriver om dessa dagar. Det kunde vara roligare, men det där är väl lite min grej. Om det är något som är tråkigt som är grejen så skriver jag om det. Därför skriver jag inte om vilken fantastisk tennisdag vi har framför oss med en semifinal i Wimbledon, där det inte alls är spännande.

Eller…?

16:00 Djokovic-Norrie 1,07-12,00 Bethard

Jag kan inte. Det går inte. Jag kan inte låta bli att känna att det är läge för Norrie här. Det är omöjligt.

Oklart varför, men Norrie känns ofta som någon slags seriefigur för mig. Eller snarare filmkaraktär. Det kan verka konstigt, eftersom han är så enormt tråkig och ointressant men det är väl kanske just det. Han är en så ologisk toppspelare och ni vet alla de där filmerna när någon från gatan kastas in i det absoluta rampljuset, och oftast lyckas de ju också, på film vill säga.

Nu ska man inte överdriva. Norrie gick i skolan i USA och var framgångsrik där. Sen gjorde han något bra år på challengertouren innan han, för mig något oväntat, slog sig in på atp-touren. Väl på atp-touren har han utvecklats på ett helt osannolikt och nästan blivit topp-10, om man frågar mig utan att vara sådär superbra men hans förmåga att få med sig matcher är otrolig och i tennis är det en stor del. Det är bättre att vara lite sämre men ha förmågan att få med sig resultat än tvärtom.

Varför skulle det vara läge här då?

Ja, ni förstår ju.

Han är så osannolik på den här nivån, Norrie. Jag tror aldrig någonsin fram till möjligen det senaste året han själv inbillat sig att han en dag skulle spela en semifinal i Wimbledon. Det normala är att en spelare i det läget faller ihop men är det något Norrie inte gör så är det ju att falla ihop. Jag tänker snarare att när han nu ramlat in här. Varför skulle han inte göra sitt livs match liksom? Varför inte? Och varför skulle han inte prestera en bra bit utanför det som han egentligen behärskar? Varför inte.

Jag tycker man såg det i kvartsfinalen. Samma sak där. När det drog ihop sig i slutet av femte set mot Goffin. När det blev den där fullständigt kompakta Wimbledontystnaden blandat med det totala, kollektiva jublet som inte bara innefattar läktarna utan även x antal tusen människor som sitter utanför och tittar på tv. Vem som helst faller ihop då. Är man typ Murray så kanske man kan klara det, men jag minns vilken utmaning det var för honom i början att klara av det också. Norrie? Han såg bara till att fokusera lite extra, ge fan i att missa helt utan att bli passiv, och han avgjorde matchen på bara några minuter.

Det där, i kombination med att vi alla vet hur störd Djokovic kan bli av att ha publiken hundra procent mot sig i stora matcher. Jag fortsätter säga det, varför inte?

Ett inbördes möte tidigare. Djokovic slaktade Norrie i slutspelet förra året. Jag vet inte om jag lägger så stor vikt vid den matchen.

Jag tror snarare att det här är en matchup som inte passar Djokovic jättebra. Det blir ett hundra procent rent bollande där det handlar om att vara tillräckligt aggressiv utan att missa. De är faktiskt inte olika varandra spelstilsmässigt. Man kan definitivt tänka att Djokovic är tidernas bästa spelare. Norrie är en medelmåtta. Djokovic vinner rimligen och ja, det gör han högst rimligen. Men otroligt nog ser jag ett scenario där Norrie kan utmana och det är det som ändå kittlar mig idag. Tänk om det händer. Tänk om det på något vis blir jämnt. Norrie kommer klara att utnyttja publikstödet, och om vi landar där, då är det ändå inte omöjligt att Norrie skulle kunna driva det i mål. Mentalt skulle han i alla fall klara det. Återstår bara att se hur han ska komma runt att han är en medelmåtta, och Djokovic tidernas bästa spelare men vi får väl hoppas att han bara hittar en lösning.

För om Norrie skulle vinna den här matchen, då kan jag lova er alla att ni idag fått en av tidernas främsta tennisupplevelser. Inte spelmässigt, men säg såhär, om Norrie kommer nära, eller vinner, då kommer det vara drag på läktarna. Det kommer vara ett fullkomligt overkligt drag på läktarna.