Inför Wimbledonfinalen

Då är det dags vänner. En turnering som var mycket märklig redan på förhand och sen också varit lite märklig hela vägen ska nu avgöras. Med en final mellan de två bästa spelarna. Ett litet frågetecken bakom det där kanske. Man hade ju velat se Kyrgios slå en skadefri Nadal kanske. Om Nadal varit skadefri hade han varit favorit i den matchen om än en tunn favorit. Att kroppen ska hålla ihop är emellertid en synnerligen stor del av att vinna en Grand Sland-turnering och om man tar bort Nadal så vet jag inte riktigt vem som skulle varit här istället för Kyrgios. De som kanske skulle varit de föll bort redan innan turneringen och ska därmed inte räknas.

15:00 Djokovic-Kyrgios 1,28-3,80 Bethard

15:00, klassisk Wimbledonfinaltid. Vissa gånger har jag faktiskt halvmissat den här finalen. Det pågår ju alltid Båstadkval den här söndagen. Idag kan man exempelvis se Fognini, jag antar helt gratis, på banorna nere i hamnen i Båstad. Det är ju faktiskt inte alls tokigt det. Svensken Karl Friberg möter han och man kan väl spontant känna att han kanske klarar det där, Fognini. Karl Friberg och Leo Borg är svenskarna som fått chansen i kvalet den här gången. Svensk tennis blomstrar inte, så mycket kan man väl säga.

Men skit i det nu. Nu har vi en Wimbledon att prata om och det enda värdiga i det här sammanhanget med stycket ovan är väl efternamnet Borg. Wimbledon och Borg, det funkar. Att nämna svenska tennisspelare i ett sånt här sammanhang däremot, det känns väl inte helt värdigt.

Mitt stora problem med dagens final är väl att jag inte vill att någon ska vinna och det är faktiskt ett problem, för det tar ju lite udden av matchen. Hur det än slutar kommer jag inte vara glad efter matchen. Kort sagt, jag har ingen att heja på. Vi har Djokovic med hans obehagliga, kompletta galenskaper de senaste åren. Och vi har Kyrgios som är just komplett galen, och om Djokovic är obehaglig, Kyrgios börjar väl ramla över kanten han också men anklagelserna om misshandel och så vidare. Wimbledonarrangörerna måste både slita sitt hår och gråta lite i smyg över den här finalen. Jag tror inte riktigt de känner att de här spelarna står för den elegans, historia, och sportslighet som Wimbledon nog vill stå för. Det är två knallhattar som spelar final idag. De är ovärdiga att vara här båda två på olika sätt, men båda är ovärdiga. Med sitt allmänna uppförande är de inte värda att vinna Wimbledon.

Spelmässigt däremot, där finns det så klart inga tveksamheter. När jag tittar på de senaste årens finaler så, Djokovic-Federer 2019 givetvis. Men innan dess, 2015 var senast det spelades en såhär pass stark Wimbledonfinal skulle jag säga. Fram till dess var det emellertid bra i många år. Egentligen var det bara Berdych som kan sägas vara en svag finalist mellan 2004 och 2015. Men från 2015 alltså ganska svagt egentligen, förutom då 2019. Jag tycker alltså att Kyrgios är mer av en värdig finalist, mer, av ett hot än vad Berrettini var förra året, än vad Anderson var 18, Cilic var 17, och Rapnic var 16. 20 spelades ju inte turneringen på grund av pandemin.

Wimbledon är förresten turneringen där svaga spelare aldrig vinner. I alla andra slams har det skrällt i modern tid men inte i Wimbledon. Sen 2003 som väl får sägas vara Federers första år i toppen har bara fyra spelare vunnit. Bara de fyra stora, Federer, Djokovic Nadal, och Murray som ska räknas in som en stor på just gräs. Förhållande många svagare spelare har varit i final, men det är alltid den stora spelaren som vinner. Sjukt egentligen. Det beror lite på hur man räknar Ivanisevic men som grässpelare var han fantastisk. Räknar man inte Goran som en svagare spelare så kan man nästan gå tillbaka förbi Borgs dagar för att hitta en förhållandevis svag spelare som vunnit Wimbledon. Krajicek och Stich ska kanske räknas som sådana. I övrigt är det bara toppspelarna som vunnit.

Så han har historiken lite emot sig idag, Kyrgios. En vinst för honom idag skulle nog jämföras med Ivanisevic för 21 år sen.

Är det någon gång det faktiskt känns vettigt att prata om historik så är det väl just inför en Wimbledonfinal och vi kan väl ta en grej till. Djokovic går för sin sjunde Wimbledontitel. Federer har åtta, så han kan alltså inte gå ikapp där. Mest slams totalt, den har ni koll på vid det här laget va? Nadal 22, Djokovic och Federer 20. Så det är ju ändå en grej han kan klara av idag, Djokovic. Att parkera Federer på en tredjeplats där för evigt. Chansen att komma ikapp Nadal i år har han dock inte. Djokovic kommer inte ens försöka få spela US Open i år då han som ovaccinerad inte får vara med.

Nu ska vi säga något om matchen också va?

Jag tror Djokovic, men vem tror inte det? Man kan absolut tänka att Kyrgios har mer eller mindre chans, men som oddsen här på Bethard antyder, man kan inte tro att Kyrgios vinner. Men som sagt, det kan diskuteras om han har mer eller mindre chans sett till oddset.

Vad tror jag där då?

Jag tror faktiskt väldigt nära oddset. Jag tycker det sitter rätt. Jag tycker att Kyrgios har en betydande chans, men jag tycker Djokovic är en väldigt tung favorit i matchen.

Kyrgios två vinster mot Djokovic 2017 då, de enda matcher de spelat mot varandra?

Jag minns inte hur bra Djokovic var under den perioden riktigt. Kvackapulko är knappast en turnering som Djokovic bryr sig om. Indian Wells däremot, helt kan man inte bortse från att Kyrgios slagit Djokovic i en rätt stor turnering. Det brukar sägas att Kyrgios har riktigt bra siffror mot toppspelarna. Sanning med modifikation skulle jag kanske kalla det. Han har 2-0 mot Djokovic, han har slagit Nadal tre gånger. Superbra. Men han har torskat sex gånger mot Nadal också och han har 1-6 på både Federer och Murray. Så jo, bra siffror har han väl ändå, men man ska kanske inte överdriva det ändå. 7-18 har han sammanlagt mot de fyra stora. Väldigt bra, men det är inte som att han har plus direkt.

Om man tänker på spelstilarna då?

Det är inte direkt många som har lätt för Kyrgios. Det har knappast Djokovic heller. Det är stökigt för vem som helst att möta Kyrgios men ser man på det övergripande borde det här passa Djokovic förhållandevis bra. Att möta spelare som har serven som det främsta vapnet, det är alltid utan undantag bra för honom. Väl i spelet har Djokovic visat under den här turneringen att han kan spela med ett tryck som Kyrgios inte kommer klara att hantera. Jag tror det där är den stora nyckeln för Djokovic idag, som så ofta för honom. Att lyckas spela med det dryck som han hade i de tre sista seten mot Norrie. Att inte spela med det tryck han hade i första set mot Norrie.

Det som talar för att Djokovic kommer ut med rätt nivå av aggressivitet idag är att jag tror han tar Kyrgios på absolut högsta allvar. Han tror nog inte att han kan vinna den här matchen utan att förmå sig själv att ta initiativ. Ni vet att han alltid kommer ut med en annan aggressivitet när han möter Nadal än när han möter vilken annan spelare som helst. Det skulle förvåna mig om han inte kom ut med ett liknande spel idag där han försöker styra spelet och få Kyrgios att chansa när han är pressad ute i hörnen.

För Kyrgios del?

Han spelar som han gör liksom. Det handlar mest om att kunna hålla koncentrationen så ofta och länge som möjligt. Och kanske också att Djokovic ska komma ut med lite fel taktik, vara nervös, eller helt enkelt ha en dålig dag. Jag tror en eller flera av de där grejerna krävs för att Kyrgios ska vinna idag.

Då var vi redo va? Vi säger så. Mycket nöje mina vänner så hörs vi troligen ikväll med lite eftersnack.

Inför, under och efter matchen, som alltid, häng med massor av tennisintresserade i facebookgruppen Tennisen där jag också alltid lägger ut när det finns en ny text här på vamosrafa.