Inför Båstad

Dåså! Det är inte världens bästa vecka som Båstad har, det är det inte, men just den här gången har man ju haft lite flyt. Många spelare deltog av olika orsaker inte i Wimbledon och man har från arrangörshåll gjort ett utmärkt jobb med att samla ihop dem här. Dessutom, Båstad brukar ju alltid behöva brottas med minst en annan europeisk grusturnering den här veckan. Inte den här gången. Enda konkurrenten den här veckan är den kanske något sunkiga grästurneringen i Newport. Så jackpott den här gången skulle jag säga för Båstad, och det syns i lottningen.

Två topp-10-spelare är så klart superstarka papper för en 250-turnering men även att där bakom ha ett par spelare på gränsen till topp-10 och även bredden i stort, mycket bra. 67 i världen krävdes för att komma in och det är verkligen både ont om dåliga spelare men mest av allt, många av de oseedade spelarna har vunnit på atp-touren, ett helt gäng av dem har ett flertal titlar. Båstad har varit en blåbärsturnering i ganska många år nu. Den här upplagan är något helt annat. Sen kan väl betydelsen diskuteras. 250 poäng är inte mycket att slåss om och det är några veckor nu som mest är en transportsträcka fram till de stora hardcourtturneringarna i USA. Men det är väl egentligen inte särskilt relevant. Det är en av de starkare turneringarna på svensk mark på senare år det här.

Vi kan väl titta på Bethards slutsegrarodds, så vi kan få oss en uppfattning om hur det ser ut med favoriter och så vidare.

Odds ljuger ju sällan och inget undantag här tycker jag. Det är Ruud som ska vinna turneringen och gör han det inte ska Rublev vinna den. Om ingen av dem vinner, då kan ärligt talat allihopa vinna. Elias Ymer den minst troliga slutsegraren, jag håller nog inte riktigt med där även om det är marginellt. Det är lite större chans att han får ett jäkla flyt på hemmaplan än att typ Rinderknech, Altmaier eller Coria gör det.

Jag tycker nog inte att 2,60 på Ruud är spelvärt. Han kommer behöva slå fyra ganska bra, någon riktigt bra, spelare för att vinna så jag tycker det är lågt. Dessutom lite frågetecken kring hans form och nivå tycker jag. Rublev till 4 gånger lockar inte heller. Kring honom får man nog fråga sig lite hur vinstsugen han är. Han spelar nog mest för att han inte spelat på ett tag och vill komma igång igen.

Vem plockar vi fram ur hatten då?

Baez är för mig en spelare som är rätt starkt på väg uppåt fortfarande och en rätt rimlig lottning för honom också. Inte samma halva som Ruud och Davidovich och Bautista någonting för att ta sig till semi. Det ser inte direkt omöjligt ut. 17 gånger på honom lite intressant för som sagt, jag tror att han kommer ta ett kliv uppåt till under slutet av den här säsongen.

I övrigt tycker jag det är okej på Carreno Busta och Svarre med 12 gånger. De är inte lika bra som Ruud och Rublev men det är en mindre turnering det här och så långt bakom är de inte.

Thiem och Wawrinka ska man så klart nämna. Jättestora namn, men tyvärr är de ju lite för svala. Det vore en skräll om någon av dem vann en match så de har inte mycket med turneringen att göra men självklart, två av tidernas bästa grusspelare, som de faktiskt är. Otroligt att ha dem på plats. Synd bara att de inte kan spela.

Elias Ymer ensam svensk. Altmaier som han möter idag måndag är kanske startfältets näst sämsta spelare. En av de sista in i turneringen och han har haft ett iskallt 2022. Tyvärr så tror jag ändå inte det räcker riktigt för Ymer. Han är nog lite för dålig men sett till alternativen, han får i alla fall en väldigt fin chans här. Tufft med Svarre i andra omgången i så fall dock. Honom slår man inte bara sådär, men vem vet. Svarre kanske inte kommer till start. Han har haft flyt förut så att säga, Ymer.

Det var en första titt på Båstad det. Det här ska vi givetvis följa nära under hela veckan.